Do tej pory przeczytałam kilka poradników ("SUV do 30 tyś") ale mam wrażenie, że są one z lekka nieaktualne i ceny aut w tym typie poszły znacząco w górę. Typy które polecają w tych poradnikach to:
- BMW X3 - tego auta się boję, głównie ze względu na niskie roczniki w tym przedziale cenowym, duże przebiegi plus wysokie koszty ewentualnych napraw.
- Dacia Duster - nie wiem czy to ze względu na popularność czy co, ale do 30 tyś oferty są raczej na modele z początku produkcji z wyposażeniem jak moja Micra z 2004

- Nissan Qashqai - samą firmę cenię (no przecież "żabka"), auto ładne tylko nie wiem jak z niezawodnością starszych modeli. Wśród znajomych w rodzinie u nowego Qashqaia zdarzyła się poważna awaria skrzyni biegów po 3 miesiącach od zakupu w salonie - firma nie poczuła się do odpowiedzialności (pomimo opinii biegłego o defekcie fabrycznym) i skończyło się w sądzie. Także uczucia mieszane - skoro nowy ma problemy to jak stare?
- Fiat Sedici lub Suzuki sx4 - miałam okazję oglądać 2 modele SX4 z czego u jednego już pojawiła się rdza (auto z 2006) a u drugiego były klejone (chyba klejem na gorąco bo wyglądało fatalnie) elementy plastikowe (auto z końca 2009 roku). W tym drugim modelu dodatkowo na start do wymiany szyba przednia. W okolicy stoi kilka sx4 (fakt, że nie wiem z jakiego roku) ale nie są tak poklejone te plastiki. Wydaje mi się, że te plastiki wprowadzono, żeby chronić auto przed rdzą i skoro są chałupniczo naprawione to pod spodem można znaleźć wszystko.
- Suzuki Grant Vitara czy Toyota Rav wydaje mi się, że zajmują trochę za dużo miejsca chociażby przez koło zapasowe na klapie. Nasz garaż czy podjazd nie będzie jakiś mega imponujący

Podpowiecie coś koleżance? Może coś w stylu - nie wydziwiaj i bierz XX bo to auto nie do zajechania? Ewentualnie - dobrze szukasz, odpuść sobie tylko (wpisz dowolne).
Mówię od razu - nie zależy mi na typowym SUVIE, terenówce czy crossoverze tylko aucie z prześwitem minimum 15 cm (wolałabym troszkę bliżej 17), żeby na drogach dojazdowych nie urwać wydechu czy nie rozwalić miski olejowej. Jednak z tego co czytam to wyższe prześwity są zarezerwowane właśnie dla tej grupy pojazdów i np. taka Yariska odpada.
Będę wdzięczna za wszystkie rady