Auto z wygodnymi fotelami do 11tys.

23 Sie 2012, 19:27

Witam. Mam na imię Krzysiek i poszukuję samochodu z wygodnymi siedzeniami, poniewam mam spore problemy z kręgosłupem i dłuższa podróż samochodem ze słabymi fotelami to dla mnie katorga, a jeżdżę sporo.

Ale do rzeczy. Poszukuję samochodu do 11 tysięcy, najlepiej Diesla i koniecznie kombi, moc silnika powyżej 110KM. I w żadnym wypadku nie 7 osobowe auto, tylko coś z segmentu D lub Premium.

Zastanawiałem się nad Audi A4/A6 2.5TDi Quattro i Volvo V40/V70 oraz Renault Laguna. Volvo rozważam również benzynowe T4. Co do wygody siedzeń w A4 jednak bym polemizował bo nie należą one do nazbyt komfortowych.

Może drodzy forumowicze poelcicie mi jakies auto które spełnia moje wymagania? I dobrze by było jakby w aucie było całkiem znośne audio. Znajdzie się coś takiego?
syyu93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2010

23 Sie 2012, 19:41

A6 za te pieniądze odpuść, szroty.
Patryk_
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 01 03 2011
Auto: W210 220CDI

23 Sie 2012, 19:44

Omega B ma wygodne fotele. Pominąłeś auta Mercedesa, jakaś E Klasa by tu pasowała. Ale W210 ma problem z rdzą, a starsze raczej niewarte uwagi. Zostaje jeszcze C klasa.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

23 Sie 2012, 20:45

C klasa też przyjaźni się z rudą
Patryk_
Początkujący

23 Sie 2012, 21:47

A może Mitsubishi Galant?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko z silnikami diesla może być problem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2012, 22:00

Mercedes W202.
Bardzo wygodne auto na dłuższe trasy, parokrotnie robiłem nim ponad 1000km i oczywiście odczuwałem zmęczenie ale trudno tego uniknąć przy takim kilometrażu.
Co do foteli to są obszerne i mają bardzo szeroką regulację czymś niespotykanym jest wypełnienie...trawą morską!
Co do rdzy to i owszem pojawia się z tym, że jest to rdza powierzchowna, podłoga oraz progi są bardzo dobrze zabezpieczone przed korozją także jest to w tym przypadku problem natury estetycznej.
W przypadku audio jeśli będziesz szukał wśród bogatszych wersji można znaleźć z seryjnym nagłośnieniem BOSE, sam takie posiadam i moim zdaniem gra świetnie, bardzo szczegółowo i dynamicznie.
Za 11tys. zł można już coś znaleźć, szukałbym raczej benzyniaka raz, że dobrze znoszą gaz a dwa, że jest realna szansa znaleźć coś z realnym przebiegiem w okolicach 300-350tys. km(oczywiście na liczniku będzie poniżej 200tys. km).
Bardzo wygodne fotele ma także Saab 9-5 ale trudno mi o nim napisać coś więcej bo zbyt dużej styczności nie miałem.
Citroen C5 ma też bardzo obszerne i pluszowe fotele.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...

26 Sie 2012, 09:39

Więc tak. W minionym tygodniu jeździłem po kraju i przeglądałem auta i co mogę powiedzieć. Volvo V40 fajne auto, jednak fotele nie pasują mi, są zbyt sztywne i mają słabe trzymanie na boki i odczuwam ból w plecach. Więc Volvo już odpada. Audi A4 również. Ma zbyt krótkie siedzisko a same fotele są za twarde, jest to niemal to samo co u mnie w Golfie 4.

Citroen i Mercedes nie podobają mi się we wnętrzu a Omega lubi się z rdzą.

Zostają mi konkretnie 2, a właściwie 3 modele. Saab 95, Audi A6, oraz Renault Laguna.

Ku mojemu i zapewne Waszemu zdziwieniu również Audi A6 znalazłem 2 modele za cenę 11200zł oraz 11 700, w których spokojnie właściciel zszedłby do 11k i auto naprawde było zadbane, po wizycie w ASO nawet nie wyszło nic niepokojącego. A fotele i audio są na dobrym + poziomie.

Laguna to również bajka z siedzeniami w wersjach ze skórą są one niemal idealne dla mnie, wygodne komfortowe i z dobrym podparciem krzyża. Tylko jest to Renault.

Co do Saaba to również się go boję.

A teraz co do modeli Lagunę szukam 2.2DCI 150KM oczywiście w kombi. Audi A6 C5 2.5 TDi 150 lub 180km również w kombi. A Saab 3.0 TiiD.

Tylko czy jest sens pakować się w awaryje renówki i dosyć egzotyczną markę SAAB?
syyu93
Nowicjusz

26 Sie 2012, 16:34

Szukaj Audi w benzynie, te 2.5TDI nie bez powodu jest takie tanie.
Patryk_
Początkujący

26 Sie 2012, 17:27

Nie wiem czemu każdy tak narzeka na silniki 2.5TDi. Wystarczy popatrzeć ile wyszło A6 z tym silnikiem, większość diesli była właśnie 2.5Tdi i jakoś one chodziły. Zacierające się wałki to jest jedynie na życzenie właściciela który nie wymieniał odmy olejowej i oleju na czas. A pomy wtryskowe psują sie tak samo często jak i w 1.9TDi jednak w 1.9 nikt tego tak nie rozgłaśnia bo koszt naprawy jest inny.

Rozmawiałem właśnie dziś ze znajomym, który posiada A4 z silnikiem 2.5TDi wyczipowanym na 186KM, ma przejechane prawie 400tys km i wymienił u siebie w silniku tylko rozrząd i pompę wtryskową i nic więcej mu się nie zepsuło. Wałki rozrządu to mit, a większość ludzi o awaryjności 2.5TDi usłyszało od zawistnego sąsiada, który ma silnik 1.9 i gada najgorzej an motory V6 bo po prostu żal jemu.

Mało jest ludzi, które naprawdę mają pojęcie w temacie a wiele przekazuej tylko zasłyszane informacje i stara się ludzi zniechęcić.

Ja powiedziałem już że szukam wśród Diesli, jedynie volvo mogę kupić benzynowe ale ono już odpadło ze względu na fotele.

Więc ponawiam pytanie A6 2.5TDi, czy Laguna 2.2Dci czy SAAB 95 3.0TiD?
syyu93
Nowicjusz

26 Sie 2012, 17:45

To czy silnik jest dobry czy nie nie świadczy jedynie awaryjność.
Spalanie nieco nieadekwatne do możliwości przynajmniej wg mnie. Wysokie ceny części zamiennych oraz serwisu. Zadbane 2.5 TDI będzie chodzić, jak każdy inny silnik ale na rynku pełno jest trupów.
Patryk_
Początkujący

26 Sie 2012, 18:14

Nie będzie bo ma wadę fabryczna.
No chyba, że już wymienił na wałki o zwiększonej twarłości, koszt wraz z dźwigienkami, podkładkami, popychaczami i rozrządem to przynajmniej 4tys. zł.
A jak tyle włożył to zazwyczaj nie sprzedaje aż do następnej wymiany.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000