Auto za 12-16tys zl

03 Lut 2013, 17:35

Witam,interesuje mnie kupno auta za kwotę między 12 a 16 tys zl
Pracuje w holandi od roku, do polski mam 1000 km w 1 strone, rzadko jade na urlopy, do pracy obecnie codziennie dojezdzam 25 km w 1 strone ale zawsze to się może zmienić
Interesuje mnie auto najlepiej kombi aby bylo pojemne, van raczej nie wchodzi w grę ponieważ nie chcę robić z auta woła roboczego i ładować go do pełna, ewentualnie coś maksymalnie opel zafira.
Silnik maksymalnie pojemność 2.2 ze względu na opłaty i ubezpieczenie i teraz pytanie, czy diesel czy benzyna i samemu zamontować gaz.
Roczne przebiegi załóżmy 15-20 tysięcy km.
Zależy mi aby auto nie było paliwożerne a części przystępne cenowo.
Rocznik minimum 2002
Dziękuję za pomoc i opinie.
Gallardo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2009
Auto: Nie mam

03 Lut 2013, 23:07

Proponuję poszukać niezajeżdżonej Skody Octavi I 1.9TDI - 90KM. Jeśli wolisz bardziej dynamiczne auto, to może być 1.9TDI 110KM.

Różnica jest taka, że w silniku 110KM zastosowano koło dwumasowe i turbo ze zmienną geometrią łopatek (VTG), przez co przy ewentualnej naprawie trzeba się liczyć z nieco większymi kosztami.

Osobiście przejeździłem 270 tyś silnikiem 110KM - w turbo przerdzewiała tylko puszka. Ani turbina ani koło dwumasowe nie uległy uszkodzeniu. Bardzo fajny silnik - dynamiczny i oszczędny.

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ArteK, 04 Lut 2013, 01:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Linki reklamowe zostały usunięte
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Lut 2013, 19:11

ja osobiście myślę o 2 autach
opel vectra C , 1.8 lub 2.2 benzyna i zalozyc sekwencje
albo
peugeot 307 SW 2.0 HDI

budżet na auto mi się zwiekszyl do 22 tysięcy
Gallardo
Nowicjusz

05 Lut 2013, 12:57

Octavka to całkiem dobry wybór w tych pieniądzach.
matfiej
Nowicjusz

Auto: subaru

05 Lut 2013, 20:23

nie interesuje mnie za bardzo diesel ze względu na turbinę, wtryski padające koła dwumasowe, we wnętrzu octavia jest uboga
Gallardo
Nowicjusz

07 Lut 2013, 15:24

I słusznie,poza tym musiałbyś dołożyć na sam początek 1300zł an remont,wiec nie wiem czy warto brać diesla. Jeżeli już to instalacja gazowa,która tutaj również wyjdzie bardzo ekonomicznie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...