Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy temat
. Myślę nad kupnem nowego samochodu, będzie on używany głównie do jazdy miejskiej na małych odcinkach więc Diesel czy Benzyna z Turbo odpada. Zależy mi na tym, by auto było w miarę tanie w eksploatacji, oraz obowiązkowo musi być w gazie. Raz w miesiącu robię trasę z Wrocławia do Rzeszowa, w dwie strony to ponad 950 km więc musi to być samochód który sobie z taką trasą poradzi bez problemu (cała droga autostradą A4). Generalnie nie lubię długo trzymać jednego auta max 2 lata, więc dobrze by było jakby to był pojazd, który szybko nie będzie tracił na wartości. Myślałem nad BMW e46 2.0 150km sedan lub coupe w gazie, albo Audi A4 B6 2.4 kombi (bardziej mi się podobają niż w sedanie) również w gazie, jednak wiem, że bardzo ciężko znaleźć te samochody w dobrym stanie. Proszę o porady, jakie auto warto kupić do takiej jazdy, najlepiej sedan lub coupe (autem jeżdżę sam ewentualnie z jednym pasażerem, więc nie potrzebuje Vana czy innego rodzinnego samochodu). Ważne by dobrze się jeździło po mieście jak i w trasie, nie pogardzę też automatem
. Do wydania mam 12-18 tys zł jednak im mniej tym lepiej. Z kupnem auta, pierwszymi wymianami i opłatami chciałbym się zmieścić w 20 tys zł. Z góry dziękuję za odpowiedzi.