Auto za 12-18 tys w gazie

26 Lip 2015, 16:11

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy temat :D. Myślę nad kupnem nowego samochodu, będzie on używany głównie do jazdy miejskiej na małych odcinkach więc Diesel czy Benzyna z Turbo odpada. Zależy mi na tym, by auto było w miarę tanie w eksploatacji, oraz obowiązkowo musi być w gazie. Raz w miesiącu robię trasę z Wrocławia do Rzeszowa, w dwie strony to ponad 950 km więc musi to być samochód który sobie z taką trasą poradzi bez problemu (cała droga autostradą A4). Generalnie nie lubię długo trzymać jednego auta max 2 lata, więc dobrze by było jakby to był pojazd, który szybko nie będzie tracił na wartości. Myślałem nad BMW e46 2.0 150km sedan lub coupe w gazie, albo Audi A4 B6 2.4 kombi (bardziej mi się podobają niż w sedanie) również w gazie, jednak wiem, że bardzo ciężko znaleźć te samochody w dobrym stanie. Proszę o porady, jakie auto warto kupić do takiej jazdy, najlepiej sedan lub coupe (autem jeżdżę sam ewentualnie z jednym pasażerem, więc nie potrzebuje Vana czy innego rodzinnego samochodu). Ważne by dobrze się jeździło po mieście jak i w trasie, nie pogardzę też automatem :) . Do wydania mam 12-18 tys zł jednak im mniej tym lepiej. Z kupnem auta, pierwszymi wymianami i opłatami chciałbym się zmieścić w 20 tys zł. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
tzpk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 03 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

26 Lip 2015, 16:48

A4 B6 za górny budżet ale raczej nie 2.4 :wink:
e46 spokojnie znajdziesz, ale szukaj nie w najniższym budżecie bo same 1.8, 2.0 będą.. Szukaj 2.5 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Lip 2015, 20:09

Dzięki za odpowiedź. Mam zamiar właśnie e46 znaleźć jak wyszukam jakieś zadbane, ale nie ograniczam się tylko do tego auta. A do A4 to jaki silnik w tym budżecie będzie dobry? A jak jest z Volvo S60 albo S80, w gazie i w automacie, są to dobre auta?
tzpk
Nowicjusz

26 Lip 2015, 20:16

1.8T to bardzo fajny silnik
2.0 130KM też okej ale na takie trasy lepiej wziąć w.w :)
Volva okej, ale będą miały bardzo duże przebiegi i trzeba brać benzyne sporo powyżej 2 litrów żeby ciągnęło tą budę :)
Koniu
Forumowicz VIP

26 Lip 2015, 20:42

W Volvo trochę bieda z automatami, bo zazwyczaj nie wytrzymują momentu obrotowego przez co nadają się tylko do remontu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lip 2015, 21:11

1.8T jest dobrym silnikiem? Dużą trasę robię raz w miesiącu a auto głównie będzie jeździć po Wrocławiu, więc nie wiem czy turbo to dobry pomysł. W najbliższym czasie przejdę się po komisach, żeby pojeździć tymi samochodami i zobaczyć który jest najwygodniejszy i najprzyjemniejszy w jeździe. Oczywiście auta w komisie nie kupie, tylko od prywatnej osoby, najlepiej z pełną dokumentacją przebiegu i wszelakich wymian :sly: . Jakie jeszcze inne samochody polecacie? Wpadł mi też w oko Hyundai Coupe 2.0 lub 2.7 w gazie, jest to dobre auto?
tzpk
Nowicjusz

26 Lip 2015, 21:17

Jeśli będziesz jeździć po Wrocku to nie Audi... Zawias będziesz co chwile robił :/
Wiesz ile u nas kostki i jakie są drogi.. :mrgreen:
Hyundai spoko :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

02 Sie 2015, 21:45

Przejechałem się E46, A4, S60 i bmw jeździ się najprzyjemniej z tych aut, S60 i A4 nie wchodzą tak przyjemnie w zakręty, może to zasługa napędu na tył. Chyba wybiorę E46 2.5 albo 2.8 coupe lub sedan, za ok 16-18 tys można znaleźć zadbany egzemplarz, czy będzie ciężko? Jak jest z automatami w E46, opłaca się zakupić, czy lepiej w manualu? Słyszałem, że jak pamięta się o regularnych wymianach oleju w skrzyni to te automaty są nie do zdarcia, prawda to czy mit?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
tzpk
Nowicjusz