Auto za 3k czy 6k?

11 Sty 2014, 23:36

Hej, mój pierwszy post tutaj dlatego chciałabym również przywitać się ze wszystkimi.
Mam problem a pomocy znikąd w realu dlatego zwracam się z nim do Was, osób które się po prostu znają na rzeczy i mam nadzieję, że pomożecie. Przejrzałam kilka wątków, wyszukiwarki używałam ale przychodzę do Was jak do doktora po indywidualną diagnozę.

Szukam samochodu. Kasę odkładałam długo, w sumie będzie to mój pierwszy (mam nadzieję, że niedługo), wymodlony samochód. Wcześniej jeździłam polonezem, potem pożyczałam od rodziny Forda Focusa. Mam budżet do 6 tyś ale raczej celowałabym w 3 - 4,5k z uwagi na dodatkowe koszty typu rejestracja, opłaty itp. 6k jestem skłonna wydać na wybitne auto.

Auto - używane
paliwo - chyba benzyna bo na serwis "po gazie" i "oleju" pewnie mnie nie stać
cel użytkowania - okazjonalne dojazdy do pracy po 120km/dzień (szacuję, że ze 2 razy w tygodniu)
drzwi - mało mnie to interesuje, poza mną i drugim pasażerem, co najwyżej pies na tylnym siedzeniu (duży pies)
Kolor - bez znaczenia
Klimatyzacja - dobrze gdyby była

Przyzwyczajam się i ciężko jest mi się rozstawać, tak było z wiekowym Poldkiem więc pewnie ten samochód mimo zapierania się, że ma mi posłużyć tymczasowo...to pewnie będę go chciała używać z min. 5 - 7 lat ( nie wiem czy nie przesadziłam i nie przewartościowuję ale no tak już mam, więc proszę o brak szydery ).

Na co powinnam zwrócić uwagę przy wstępnej weryfikacji ofert w internecie oraz podczas rozmowy telefonicznej? Nie mam czasu na rozczarowujące wizyty gdyż w zasadzie będę mogła obejrzeć samochód w świetle dziennym tylko w weekendy.

Jak szacować koszt rejestracji i opłat samochodu sprowadzonego z Niemiec a kupionego w kraju? Niby są informacje w internecie ale czasami w ogłoszeniach piszą, że kupujący jest zwolniony z opłaty skarbowej - czyli co płacę tylo za oświadczenie w US - jaka to jest różnica opłat? Dla mnie niestety każda stówa się liczy. Nie chcę wchodzić na kreskę.

Co do konkretnego modelu oczywiście chciałabym, żeby był ładny ;) Początkowo startowałam (bo się zakochałam) w Audi A3 roczniki sprzed 2000r. , ale oferty w granicach 5-6k wszyscy znajomi mi odradzali jako podejrzane. W sumie rozmowy telefoniczne z niektórymi oferentami również były kuriozalne. No i zgłupiałam i trochę się rozczarowałam.
W następnej kolejności rozważam Opla Tigra, ale kompletnie się na tych autach nie znam.Jak spalanie i koszty użytkowania. Czy są awaryjne, czy nie. Na jakim poziomie kształtują się koszty naprawa i części. Zainteresowały mnie dwie konkretne oferty (w sumie dużego wyboru nie mam :/):
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy to dobra cena za te auta? Na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Z jakimi kosztami będę musiała się liczyć przy zakupie takiego auta?
Dzisiaj znazłam ofertę takiego Fiata
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
co o nim sądzicie? Auto sprowadzone, z jakimi kosztami powinnam się liczyć. Czy te Fiaty są awaryjne? Ponownie, z jakimi kosztami trzeba się liczyć. Czy coś wygląda dla Was podejrzanie?

Potem znalazłam takiego Focusa:
4) http://sieradzak.pl/towar,towid,239037
W sumie tu mam najmniej pytań. Bo to chyba dobra oferta, w najgorszym wypadku będziemy z ojcem wymieniać części z jednego do drugiego...nawet lakier by się zgadzał XD Problem taki, że nie wiem czy chcę taka kasę wydawać na to auto.

A ubezpieczenie? Eh...
Paenka
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Sty 2014, 23:43

Focus za 5 tysięcy? To złom. Na Focusa to przynajmniej 8k trzeba mieć. Na Punto II to przynajmniej 5k. Tigre w tym budżecie powinno się kupić. Jest to Corsa w innym opakowaniu wiec koszty utrzymania małe. Ja polecę Astre F 1.6 8v 75km z LPG. Silnik ten nie potrzebuje sekwencji bo dobrze znosi gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sty 2014, 23:47

Pole, które proponujesz wyglądają całkiem uczciwie. Z częściami nie ma problemu bo to to samo co Corsa B. Punto z tego rocznika zdecydowanie za tanie. A może Nissan micra k11?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2014, 10:01

No to ja zaproponuje
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2014, 10:23

Ok, no to Focus odpada. Fiat pewnie za drogo wyjdzie mi zarejestrowanie tego auta.
Lanos - odpada, jeździłam szału ni ma, estetyka no i jak z częściami skoro Daewoo już też nie ma?
Seat - też rozważałam ale ten konkretny ma widzę chybba dodatkowe obniżone progi? I o tym zapomniałam napisać. Mam dosyć wysoki spadek wjazdu do garażu więc się zastanawiam czy Tigra dałaby radę.

PIszecie, że LPG w Astrze jest w porządku? Hmmm...nie wiem dlaczego gaz mi się źle kojarzy. Jakieś argumenty za?
Paenka
Nowicjusz

12 Sty 2014, 10:44

Części do Tigry czy corsy są tanie i wszędzie dostępne :) Ubezpieczenie to zależy czy Masz jakieś zniżki :) myślałaś o vw polo? 1.4 dobrze chodzi :) opelku astrze I 1.4 Silnik starczy ale jak więcej jeździsz to lepiej 1.6 :) Bo mówi Sie że gaz Wykańcza Silniki :) Ale koszt jest prawie o połowe niższy od benzyny :) myślałaś może o zakupie Saxo? i zamontowaniu w nim gazu? lub astry i też założeniu :) koszt jest zalezny czy sekwencja czy zwykły :) do astry starczy zwykły :)
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...
    Wörthersee 2017 - doroczny zlot miłośników GTI
    Nad jeziorem Wörthersee w Austrii odbywa się co roku największy zlot samochodów Volkswagena w wersji GTI. W tym roku prawdopodobnie to niezwykłe święto odwiedzi około 200.000 fanów. Volkswagen przygotował ...

12 Sty 2014, 11:04

Jeżeli dziewczyna będzie dojeżdzać czasami po 120km to Astra 1.4 odpada bo w trasie to tym się nie da jeździć. Astra 1.6 8v jest dobra, ma prosty silnik i byle jaka instalacja pójdzie na tym silniku także tu nie ma obawy :) Do tego za 5k znajdziesz ładny egzemplarz z klimą.
Co do Lanosa to niektóre części pasują właśnie od Astry F, także żadnego problemu nie ma ale jak estetycznie się nie podoba to ok :)
Co do Tigry to jest niska i dość kiepsko się nią jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sty 2014, 11:08

Tigra ma Miękkie zawieszenie :) bez wspomagania to trzeba Sie nakręcić sporo na parkingach ale w jeździe jest ok :) Nom do Trasy leprzy 1.6 8v :)
KaliGM
Początkujący

12 Sty 2014, 11:22

Czegoś tutaj nie rozumiem,zarejestrowanie Fiata wyjdzie drogo? Tzn pod jakim względem?
Daewoo nie ma ale części dostaniesz bez problemu a do Lanosa niektóre pasują własnie z Astry I.
Ta Ibiza czysto przykładowa i ona jest w wersji GT a one miały własnie dodatkowe dokładki zderzaków oraz progow.
Tigra niby fajny samochodzik ale na dalsze trasy raczej średnio sie nadaje.

A VW Polo III?
np taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Sty 2014, 11:38

Rejestrowanie tego konkretnego Fiata jak na moj budżet wyjdzie chyba drogo - akcyza, US, tlumaczenie dokumentow, ubezpieczenie....itd.

To ja juz nie wiem, tigra ma twarde czy miekkie zawieszenie? Przyznam sie ze to moj faworyt w tej chwili pod wzgledem estetyki. O wspomaganie nie martwie sie bo dawalam sobie swietnie rade polonezem ;)

Piszecie o jakichs konkretnych modelach silnikow... kompletnie nie znam sie na tym. Mozecie mi objasnic czy sie roznic pod moim kątem potrzeb silnik 1,4 od 1,6?
Paenka
Nowicjusz

12 Sty 2014, 11:46

Z opisu wynika że auto jest już po opłatach więc pewnie zostanie tylko kwestia rejestracji (koszt około 250zł).
Barol
Awatar użytkownika

12 Sty 2014, 12:09

różnica jest pod względem spalania, jak po mieście jeździsz to Sie bardziej opłaca 1.4 Mniej Ci spali a 1.6 już lepiej na trasy bo 1.4 bd Cisła gaz a 1.6 jedzie bardziej łagodnie i nie musisz go zmuszać do dynamicznej jazdy :) Na trase 1.6 a na maisto 1.4 :) tak z grubsza :) nie Przy wszystkich autach jest tak samo :) Polo III DObre ale nie obejdzie Sie napewno bez poprawek :) Ruda lubi blache ale da Sie nad tym zapanować :)
KaliGM
Początkujący

12 Sty 2014, 12:14

1.4 pali mniej w mieście jeżeli nie jeździ się dynamicznie :wink: Jak dla Ciebie to tylko 1.6 bo się będziesz męczyć :)
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sty 2014, 12:19

Jeździłem sporo polo 1,4 8V silnik jest żwawy i wystarcza do miasta tylko że spalanie takie samo jak w moim obecnym aucie 2,0...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lut 2014, 10:21

Przegapiłam te Tigry :/
Co sądzicie o tej Audi A3 - bo oczywiście panowie wokół mnie gderają, że ogólnie stare auta się psują, że włoże kupę kasy itp.
Rozmawiałam z Panem o tego samochodu i wstępnie dowiedziałam się, że podobno samochodem jeździla córka, ma ok220k km na liczniku, samochod kupil od babki w Polsce a wczesniej sprowadzony byl z Niemiec, na zderzaku delikatnie łuszczy sie lakier powlokowy (ta bezbarwna warstwa) i jako mankament podal swiecaca sie kontrolkę ABS - podobno jakies ząbki zasniedzialy i wystarczy psiknąć WD40 i pusci ale on nie ma kiedy tego zrobić teraz bo gdy wraca w pracy to jest ciemno.
Co wy sądzicie o tym? Warto jechac i ogladac auto? Na co zwrocic uwagę? Będęwdzięczna za szybką odpowiedź bo wybłagałam u ojca podwózkę już dzisiaj.
http://sieradzak.pl/towar,towid,244444
Paenka
Nowicjusz