Hej, mój pierwszy post tutaj dlatego chciałabym również przywitać się ze wszystkimi.
Mam problem a pomocy znikąd w realu dlatego zwracam się z nim do Was, osób które się po prostu znają na rzeczy i mam nadzieję, że pomożecie. Przejrzałam kilka wątków, wyszukiwarki używałam ale przychodzę do Was jak do doktora po indywidualną diagnozę.
Szukam samochodu. Kasę odkładałam długo, w sumie będzie to mój pierwszy (mam nadzieję, że niedługo), wymodlony samochód. Wcześniej jeździłam polonezem, potem pożyczałam od rodziny Forda Focusa. Mam budżet do 6 tyś ale raczej celowałabym w 3 - 4,5k z uwagi na dodatkowe koszty typu rejestracja, opłaty itp. 6k jestem skłonna wydać na wybitne auto.
Auto - używane
paliwo - chyba benzyna bo na serwis "po gazie" i "oleju" pewnie mnie nie stać
cel użytkowania - okazjonalne dojazdy do pracy po 120km/dzień (szacuję, że ze 2 razy w tygodniu)
drzwi - mało mnie to interesuje, poza mną i drugim pasażerem, co najwyżej pies na tylnym siedzeniu (duży pies)
Kolor - bez znaczenia
Klimatyzacja - dobrze gdyby była
Przyzwyczajam się i ciężko jest mi się rozstawać, tak było z wiekowym Poldkiem więc pewnie ten samochód mimo zapierania się, że ma mi posłużyć tymczasowo...to pewnie będę go chciała używać z min. 5 - 7 lat ( nie wiem czy nie przesadziłam i nie przewartościowuję ale no tak już mam, więc proszę o brak szydery ).
Na co powinnam zwrócić uwagę przy wstępnej weryfikacji ofert w internecie oraz podczas rozmowy telefonicznej? Nie mam czasu na rozczarowujące wizyty gdyż w zasadzie będę mogła obejrzeć samochód w świetle dziennym tylko w weekendy.
Jak szacować koszt rejestracji i opłat samochodu sprowadzonego z Niemiec a kupionego w kraju? Niby są informacje w internecie ale czasami w ogłoszeniach piszą, że kupujący jest zwolniony z opłaty skarbowej - czyli co płacę tylo za oświadczenie w US - jaka to jest różnica opłat? Dla mnie niestety każda stówa się liczy. Nie chcę wchodzić na kreskę.
Co do konkretnego modelu oczywiście chciałabym, żeby był ładny
![Wink ;)]()
Początkowo startowałam (bo się zakochałam) w Audi A3 roczniki sprzed 2000r. , ale oferty w granicach 5-6k wszyscy znajomi mi odradzali jako podejrzane. W sumie rozmowy telefoniczne z niektórymi oferentami również były kuriozalne. No i zgłupiałam i trochę się rozczarowałam.
W następnej kolejności rozważam Opla Tigra, ale kompletnie się na tych autach nie znam.Jak spalanie i koszty użytkowania. Czy są awaryjne, czy nie. Na jakim poziomie kształtują się koszty naprawa i części. Zainteresowały mnie dwie konkretne oferty (w sumie dużego wyboru nie mam
![Kwaśna mina :/]()
):
1)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]2)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Czy to dobra cena za te auta? Na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Z jakimi kosztami będę musiała się liczyć przy zakupie takiego auta?
Dzisiaj znazłam ofertę takiego Fiata
3)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]co o nim sądzicie? Auto sprowadzone, z jakimi kosztami powinnam się liczyć. Czy te Fiaty są awaryjne? Ponownie, z jakimi kosztami trzeba się liczyć. Czy coś wygląda dla Was podejrzanie?
Potem znalazłam takiego Focusa:
4)
http://sieradzak.pl/towar,towid,239037W sumie tu mam najmniej pytań. Bo to chyba dobra oferta, w najgorszym wypadku będziemy z ojcem wymieniać części z jednego do drugiego...nawet lakier by się zgadzał XD Problem taki, że nie wiem czy chcę taka kasę wydawać na to auto.
A ubezpieczenie? Eh...