Auto za 4-7tys

15 Paź 2017, 18:59

Cześć.

Poszukuję auta, w budżecie 4-7tys, raczej typowo miastowe - 30-40km dziennie, parę razy w roku trasy 2x500km - w związku z tym chyba raczej celować w benzynę, a nie diesla? To jest właśnie mój minus - kompletnie nie mam pojęcia w tym temacie, chcę kupić coś co w miarę wygląda i będzie w miarę mało awaryjne i jeździło.

Koniecznie 5-drzwiowe. Klimatyzacja/nawiew, bo pasażerka często umiera podczas jazdy i potrzebuje tego. Nie przerażają mnie duże przebiegi, bo wiem że 80% jest kręcona. Sedan lub hatchback. Kombi odpada.

Z moich poszukiwań wynika, że celować powinienem w
Golf IV
Focus mk1
206
Yaris
Polo IV
Skody?

Może jakieś propozycje od was, konkretne wersje aut, na co zwracać uwagę? Nie pogardzę też pomocą jeśli komuś się nudzi i pomoc w poszukiwaniach, w grę wchodzą Katowice i cały GOP, w ostateczności nawet całe województwo śląskie.

Byłbym wdzięczny za pomoc.
Ostatnio edytowany przez azen, 15 Paź 2017, 19:16, edytowano w sumie 1 raz
azen
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Paź 2017, 19:14

A jaki rocznik cię interesuje? Możesz wybierać od praktycznie 1996 do 2003,2004. Zależy jakie jeszcze masz wymagania. Chyba, że chodzi ci tylko żeby wsadzić tyłek na fotel i jeździć. Klima pewnie niezbędna?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2017, 19:23

Rocznik właściwie bez znaczenia, no ale wiadomo zapewne im młodsze tym lepiej.

Hatchback/sedan, kombi odpada. Klima koniecznie, 5 drzwi koniecznie, myślę że elektryczne szyby też by się przydały, bez korby. Mało km za kółkiem zrobiłem, więc ciężko mi cokolwiek precyzować, własnego auta w sumie nie posiadałem nigdy. Z racji małej wiedzy na tematy samochodowe zależy mi na czymś w miarę mało awaryjnym i ewentualnie dość tanim w naprawie.

Moc silnika bez znaczenia, nie planuję szaleć, chcę mieć po prostu pewny środek tranportu na dłuższy czas
azen
Nowicjusz

15 Paź 2017, 20:20

azen napisał(a):Klima koniecznie

azen napisał(a):myślę że elektryczne szyby też by się przydały

Pytanie - po co ci elektryczne szyby, jak będziesz miał klimę? Zasada używania klimy jest taka, że jak jej używasz, to szyby mają być pozamykane. Kolejna, to należy jej używać cały czas, a nie sporadycznie. Tak więc szyby otwiera się tak naprawdę tylko jak trzeba płacić za parking, albo wnosić opłaty za przejazd autostradą. ewentualnie żeby wziąść gazetę na skrzyżowaniu od gazeciarza :)
Ja w tym budżecie zazwyczaj proponuję auta z Daewoo i Opla. Roaczniki, które są dostępne za tą cenę, są tanie w naprawach. Wydaje mi się tez, że LPG w takim aucie to podstawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2017, 22:46

Golf IV to raczej bym się trzymał tych chociażby 6-7 tys bo inaczej to będą zgliszcza albo 1,4 bez wyposażenia.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

15 Paź 2017, 23:25

Zgadzam się, że opel może być tu dobrym rozwiazaniem, ale z własnego doświadczenia wiem, ze też trzeba dbać o niego, ja ostatnio kupiłem wał [reklama] no i czytałem też troche o regeneracji, jak to wygląda,
Ostatnio edytowany przez mike, 16 Paź 2017, 18:28, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Kajtek450
Nowicjusz

Auto: BMW

16 Paź 2017, 11:15

Fajną opcją do miasta będzie Corsa C,wnętrze jak na swoją klasę dość przestronne,silnik 1.2 75km w zupełności wystarczy,części tanie i dostępne od ręki a i na trasie też daje radę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Paź 2017, 18:16

MotoAlbercik napisał(a):Pytanie - po co ci elektryczne szyby, jak będziesz miał klimę? Zasada używania klimy jest taka, że jak jej używasz, to szyby mają być pozamykane.

Co za niedorzeczność :o

azen nie nastawiaj się na markę po opiniach z forum, jedź obejrzeć i przejechać się kilkoma z tych które bierzesz pod uwagę w swojej okolicy żebyś poczuł je na własnej skórze. Prawda jest taka że tak stare auta nie są bezawaryjne i wszystkie są na tyle popularne że części na szrocie do nich nie brakuje a ceny w tym segmencie są porównywalne, trzeba poszukać czegoś w jak najlepszym stanie a model nie będzie miał znaczenia tylko jego przeszłość
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

27 Paź 2017, 17:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Wiem że to tylko zdjęcia... ale czy warte ceny i mojej uwagi? Bo przejechałbym się przetestować.
azen
Nowicjusz

27 Paź 2017, 22:19

Jedź i przetestuj :) ja też od dłuższego czasu przymierzam się do astry g. Potrzebna mi na dojazdy do pracy.
ceem
Nowicjusz

Auto: Polo 6n
Silnik: 1.0
Typ: Hatchback

27 Paź 2017, 22:39

Pionek napisał(a):Golf IV to raczej bym się trzymał tych chociażby 6-7 tys bo inaczej to będą zgliszcza albo 1,4 bez wyposażenia.
Spokojnie kupi 1.6/1.8 albo jakiegoś ogarniętego diesla za 6-7k, z normalnym wyposażeniem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Paź 2017, 22:46

Kolego Koniu, a dałbyś radę odnieść się do Opli, które wkleiłem? Czy warte świeczki? Czy wersja nie jest szrotowata (czy cokolwiek, jestem laikiem) czy wyposażenie ogólnie adekwatne do ceny..

ten z otomoto za 5900 wygląda strasznie wymuskany, nie wiem czy aż tak dobry stan czy pic do sprzedaży
azen
Nowicjusz

27 Paź 2017, 22:56

Pewnie,
1- Dostał z przodu, widać że jest kiepsko poskładany.
2- tego bym obejrzał, kiepskie zdjęcia ale wygląda wiarygodniej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Paź 2017, 23:29

Ja bym obejrzał 2 jeden i drugi miały przody robione ale oryginału i tak nie znajdziesz. Pierwszy z tego co jest napisane jest kraj pochodzenia Polska więc prawdopodobnie licznik nie cofany
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Paź 2017, 23:32

Okej, postaram się ogarnąć obie opcje, choć na pierwszy rzut pójdzie pierwszy, z racji że mam b. blisko. Na coś konkretnego zwrócić uwagę przy ewentualnych oględzinach/jeździe?
azen
Nowicjusz