Berde napisał(a):jestem negatywnie nastawiony do benzyny, oszczędny silnik benzynowy - o takim nie słyszałem. gdyby palił 5l to rozumiem, a corsy nie chcę
wątpię, żeby vectra tyle spalila, a jakbym przycisnął to i przy 10 by się pewnie nie skończyło... wolę dołożyć trochę pieniędzy i kupić dizla, który spali mi mniej i będzie bardziej trwały
Diesel będzie bardziej trwały? Wątpliwe... Chyba, że mówimy o silniku diesla Mercedesa, który pojedzie dosłownie na wszystkim... O czymś takim nie ma jednak mowy w przypadku Vectry. W tej cenie znajdziesz Vectrę z silnikiem Isuzu 1.7 82 konie, który nie dość, że robi z niej okropnego muła to jeszcze opinie co do jego trwałości są podzielone. Eksploatacja samochodu z silnikiem diesla jest droższa ze względu na to, że jak coś w nim padnie koszty napraw są znacząco wyższe... No i niestety każdej zimy wyższość benzyny nad olejem napędowym wyłazi z co drugiego podwórka... Nawet mała niesprawność silnika wysokoprężnego może uniemożliwić jego rozruch w niskich temperaturach. Aby ogrzać świece żarowe potrzeba jest dużo większej energii niż w przypadku zwykłego silnika benzynowego. Zdarza się także, że olej napędowy po prostu ... zamarza. 1.7td z Isuzu jest silnikiem dość starej konstrukcji, przez co jego kultura pracy delikatnie mówiąc - nie jest najlepsza. Autem trzęsie i ma sporą turbodziurę.
Nie uważam przy tym, że diesle są złe - wręcz przeciwnie. Ale sam napisałeś, że nie będziesz robić wielkich dystansów, a właśnie do takich zostały stworzone silniki diesla. Nawet nie wiesz jaką mękę musi przejść taki turbodoładowany silnik, kiedy odpalasz go w zimie aby pojechać po bułki do sklepu 1km i z powrotem... Szybką regenerację turbo masz jak w banku. A to są niestety dość wysokie koszty...
Co do silnika c16nz w Vectrze B, nie wiem jak ze spalaniem- w końcu to auto jest cięższe niż jego poprzedniczka, ale
średnie spalanie 7 litrów jest do osiągnięcia, a na trasie nawet jak jej "depniesz" nie spali dużo więcej. Co innego w mieście... Aa.. Pamiętaj, że autka z silnikiem diesla są droższe od benzyniaków. Ot.. taka teraz moda na diesle;)
Aa.. choć pewnie grupka "ekspertów" mnie za to zgani... Swoją Vectrą w trasie osiągam spalanie nie większe niż 6l przy prędkościach 90-140km/h.