Które wybralibyście?

28 Wrz 2010, 19:25

Interesują mnie takie egzemplarze jakie podam niżej,wszystkie raczej zagazowane jak juz bym brał ,podaje przykładowe linki do aukcji ,wszystkie mniej więcej są w podobnym przedziale cenowym ,lecz prosze o odpowiedzi które i dlaczego.Raczej nie przekonują mnie silniki typu 1.8 ,2.0 itp najwyższy max 1,6.Dlaczego? oszczędność.Na mocy bardzo mi nie zależy ,ważne ,aby to auto było ekonomiczne(a wiec z gazem) ,trochę przyszłościowe(chce nim trochę jeszcze pojeździć w przyszłości) ,aby miało w miare rozsadne wyposarzenie (chociaż tutaj nie musi aż jakos specjalnie byc),i żeby w miarę wyglądało(sedan,5cio drzwi)
A więc :
Citroen :
1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł] (przed liftingiem)
Ogólnie bardziej mi się podobają xantie ,lecz trochę mnie przerażają pojemności silników (co się wiąże z dużymi opłatami) ,ale ta xsara myślę że byłaby nawet fajna.
Fiat :
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda :
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (5 gen)
Mitsubishi :
Peugeot :
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Osobiście najbardziej podoba mi się honda civic V,VI gen ,i najwięcej osób słyszałem że ją chwali z tych powyżej wymienionych ,ale proszę o wasze który i dlaczego.
peja09
Początkujący

Miejscowość: nibylandia

29 Wrz 2010, 09:48

Jeżeli większość czasu jeździsz po mieście możesz sobie odpuścić silniki większe niż 1.6.
Po kolei:
Xsara - szukałbym z silnikiem 1.6 88KM bo te 1.4 75KM będzie po prostu za słabe przy tej masie auta. A tak ogólnie to ładna linia, niezłe wyposażenie, wysoki komfort i podobno całkiem bezawaryjne.
Xantia - cudowne hydro-pneumatyczne zawieszenie :) Tyle, że jest to ciężki samochód i w mieście potrafi swoje spalić. Nie liczyłbym na wynik poniżej 12L/100km w mieście ;)
Brava - szukaj najlepiej z silnikiem 1.2 80KM - jest to dość młoda i bardzo ekonomiczna jednostka.
Siena - mnie się kompletnie nie podoba. A wnętrze to wręcz tragedia. Straaaasznie twarde plastiki i ogólnie jakoś tak nieprzyjemnie.
Civic - świetne autko :D Skupiłbym się raczej na 5genie, bo 4 może być ciężko znaleźć niezajeżdżoną
Carisma - nigdy nie jechałem tym autem ale ogólnie bardzo mi się podoba. Unikaj tylko silników z oznaczeniem GDI - praktycznie nie współpracują z gazem. Z tego co kojarzę 1.6 nie występowały w technologii GDI.
306 - można dostać tanio dobry rocznik z niezłym wyposażeniem. Trzeba uważać tylko na stan tylniego zawieszenia, bo naprawa belki skrętnej to wydatek koło 1000zł ;)

Na Twoim miejscu skupiłbym się na dwóch modelach: Civic i Xsara
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

29 Wrz 2010, 10:49

Nie chcę Cię martwić, ale silnik 1.6 jest zwykle kiepskim wyborem, w większości aut takie motory są słabawe i palą podobnie jak 1.8, a raptem litr mniej od 2.0. W przypadku gazowni to chyba można się pokusić o większy motor.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Wrz 2010, 11:20

No niby tak ale wiecie też że chodzi tutaj o składki OC :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2010, 16:58

jiGsaw, wiem, że na trasie nie ma prawie różnicy w spalaniu między 1.6 a 1.8. Może wyjść nawet na to, że 1.8 spali mniej bo nie trzeba będzie go piłować na wysokich obrotach przy wyprzedzaniu tira ;) W mieście natomiast różnica może być znacząca - szczególnie gdy często stoi się w korkach. Dlatego wszystko zależy od tego gdzie się jeździ:)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Wrz 2010, 18:33

A więc głownie to raczej tak w mieszanym stopniu ,troche strasy troche miasta ,ale raczej większość miasto ,trasa jak juz to rzadko. No właśnie tak najbardziej to honda mi się podoba ,i troche znajomych miało 5gen i zadowoleni byli ,sasiad miał civica 1,3 hatchback to nie narzekał ,mówił że samochód nie do zajechania.Ja własnie raczej z Tych polował bym na sedana 5 lub 6gen tylko własnie co z tym silnikiem ,nie wiem jaka pojemność szukać , zeby za wiele nie spalił ,tak gadaja ze civic miesci sie w 9lgazu/100 .Tylko jeszcze jest kwestia na co zwracac uwage przy kupnie hond i jak jest z częściami ? A co do xsary to również mi się podoba ,tylko że jej to raczej nie znajde w takiej cenie jak hondy ? i również nie wiem jak z częsciami do citroena ,podobno francuzy miały dobre zabezpieczenie podwozia przez co tak szybko sie nie sypia(to prawda?)
peja09
Początkujący

29 Wrz 2010, 18:49

siebek25 napisał(a):jiGsaw, wiem, że na trasie nie ma prawie różnicy w spalaniu między 1.6 a 1.8. Może wyjść nawet na to, że 1.8 spali mniej bo nie trzeba będzie go piłować na wysokich obrotach przy wyprzedzaniu tira ;) W mieście natomiast różnica może być znacząca - szczególnie gdy często stoi się w korkach. Dlatego wszystko zależy od tego gdzie się jeździ:)

Jak jest motor 1.6 w aucie klasy średniej to potrafi w mieście zeżreć prawie tyle co 2.0, bo sobie nie radzi po prostu.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Wrz 2010, 19:17

Wiem wiem ,ale znowu jakoś specjalnie dużej mocy nie musi miec ,ponieważ ,przecież po mieście nie bede jeździł po 100h bo nawet nie byloby gdzie sie rozpędzic bo co chwile jakieś swiatła czy rondo czy duży ruch ,a za silnik 1,8 czy 2,0 to ubezpieczenie juz konkretnie zapłace ,a jezeli 1,2 1,3 1,4 1,5 ,czy 1,6 cos raczej z tych motorów bym szukał czy to bedzie honda z 1,4 1,5 czy 1,6 czy citroen czy fiat z 1,2 czy 1,4 to jestem w stanie zaakceptować ,bo za te aż tak nie zapłae wiele niz w przypadku 2.0 gdzie bym nie dosc ze wiecej spalał(co prawda pewnie nie tak duzo wiele ale zawsze cos) ,wieksze ubezpieczenie ,to przy tym motorze nawet nie miał bym gdzie wykorzystać takiego silnika ,nawet nie byłoby gdzie sie rozpędzic :)
peja09
Początkujący

29 Wrz 2010, 21:10

jiGsaw, masz rację. Przy w miarę dużym samochodzie mniejszy silnik będzie się męczył i będzie to równoznaczne z większym spalaniem. Na szczęście kolega szuka tutaj samochodu w miarę lekkiego (koło 1100kg).

peja09, Citroeny mają ocynkowane blachy także jeśli niebite to nie boją się rdzy ;)
Co do silnika w Civicu to skoro nie potrzebujesz dużego zapasu mocy to myślę, że spokojnie sprawdzi się 1.4 90KM.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Paź 2010, 21:06

Z tych wszystkich zaproponowanych modeli wybrałbym Honde Civic. Brava i Siena odpadają na starcie,komfort w jeździe Honda jest nieporównywalnie większy. Civic wydaje mi się naprawde najbardziej rozsądnym wyborem.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa