Auto za 5 tysięcy.

25 Lis 2018, 21:16

Witajcie forumowicze!

Po miesiącu bezskutecznych poszukiwań zdecydowałem się na pomoc ekspertów.
Poszukuję w miarę taniego w eksploatacji auta.
Samochód potrzebny jest mi na trasie 15 km z miejsca zamieszkania do szpitala od poniedziałku do piątku, a dodatkowo, raz w tygodniu 70 km (w jedną stronę).
Zamierzam ten samochód eksploatować około roku.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to 4-6 tysięcy złotych.
Z istotnych informacji jeszcze, to mam ponad 190 cm wzrostu.

Wstępnie zdecydowałem się na Corsę C 1.0 12 V, choć naczytałem się sporo negatywnych opinii. Do końca tygodnia muszę się jednak na coś zdecydować, stąd proszę o opinie i wskazówki.

Zamieszczam link do Corsy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam,
Marcin
MarcinMD
Nowicjusz

25 Lis 2018, 21:35

Za taką cenę bierz to co w najlepszym stanie w okolicy, nie ma co się zatrzymywać na jednej marce i modelu, ogryzki za 5 tysi nie ma sensu oglądać na foto i doszukiwać się rysek czy różnicy w kolorze, wsadzasz tyłek w auto i jedzisz na oględziny i ew zakupujesz bo jak coś jest w dobrym stanie i za dobre pieniądze to długo w ogloszeniu nie stoi. Co do corsy z linku to co można powiedzieć, corsa jak corsa, po przygodach ale ładnie podpicowana do sprzedaży
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lis 2018, 05:31

Dziękuję za odpowiedź Kao. :D
A z ciekawości, po czym wnosisz, że po przygodach?
Sprawdziłem VIN i przebiegi są od 2014, generalnie mało jeżdżona.
Sprzedaje niestety handlarz.

Znalazłem jeszcze taką w moich okolicach:
[link do oferty na Olx wygasł]
Niestety bez klimy, ale silnik 1.4 wydaje się znacznie bardziej sensowny.
MarcinMD
Nowicjusz

26 Lis 2018, 08:50

Wnoszę po różnicy kolorów i nierównych spasowaniach elementów Ale chyba nie szukasz oryginału za 5 tys?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lis 2018, 17:26

Szkoda zachodu na Corse 1.0,pali tyle co 1.4 a jedzie dużo gorzej,na trasie zapomnij o wyprzedzeniu czegokolwiek..

1.4 ładna i co tu dużo mówić podpicowana standardowo na handel no i musisz pamiętać że 1.4 90km lubi czasami olej.

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda brak klimy ale bardzo ładnie się prezentuje,od nowości w jednej rodzinie i długi przegląd z opłatami.
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj też musisz uważać na silnik bo też lubi olej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2018, 19:01

Dziękuję za zainteresowanie Barol.

Przyznam, że wtórny rynek aut mnie przeraża, im bardziej się w ostatnim czasie interesuję.

Zadzwoniłem w sprawie tej Corsy 1.4, udało mi się ustalić, że przyjechała w sobotę.
Opłaty są w cenie, choć jeszcze nie zrobione.
Rozrząd jest na pasku.
Nie ma jednego kluczyka, mówi, że może dorobić. Jakieś poważne konsekwencje to generuje z ubezpieczeniem?
Jadę oglądać sam niestety. Jak wspominałem do niedzieli muszę się na coś zdecydować, więc o ile Corsa przejdzie moje pobieżne, lekarskie oględziny to się pewnie zdecyduję.

Dam znać jutro jak wyszło.
MarcinMD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...

28 Lis 2018, 01:37

Potrzebuję jeszcze jednej porady.
Wstrzymałem się z ofertą Pana handlarza, który notabene podniósł cenę o 400 zł.

Wstępnie umówiłem się na jutro po auto niżej:
Sprzedający jest osobą prywatną, twierdzi, że auto kupił dla żony, a kilka miesięcy później teść zrezygnował z prowadzenia pojazdami i odstąpił jej małego mercedesa.
Stąd auto doinwestowane.
Jako, że mam tam aż 250 km i szkoda mi marnować dnia, a dopatrzyłem się między przednim błotnikiem, a zderzakiem słabego spasowania elementów. Czy to ewidentnie wskazuje na kolizyjność auta? I ważniejsze pytanie, czy należy je sobie darować (zakładając niski budżet jaki przeznaczam na zakup)?
Nie pytałem niestety o wypadkowość, zadzwonię dopiero rano.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jako, że miałbym jechać rano, to proszę w miarę możliwości o wyrażenie opinii.
Pozdrawiam.
MarcinMD
Nowicjusz

28 Lis 2018, 09:21

Nie doszukuj się problemów z pasowaniem czy różnica koloru w autach przy takich cenach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2018, 17:18

MarcinMD napisał(a):Jako, że mam tam aż 250 km i szkoda mi marnować dnia, a dopatrzyłem się między przednim błotnikiem, a zderzakiem słabego spasowania elementów. Czy to ewidentnie wskazuje na kolizyjność auta? I ważniejsze pytanie, czy należy je sobie darować (zakładając niski budżet jaki przeznaczam na zakup)?

Zastanawiam się co jest bardziej przerażające Mirek handlarz i jego złom czy roszczeniowiec co szuka śmietnika za 5k a wymagania jak za 50k...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Lis 2018, 18:32

Link już nieaktualny więc kupiłeś czy sprzedany?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Lis 2018, 15:48

Barol, kupiłem. :)

szybki, rzeczywiście podszedłem do tematu zbyt poważnie jak na tak małą kwotę, a myśl o rynku była napisana szerzej i tyczyła się głównie zakupu używanego auta za większe pieniądze. :ok:
MarcinMD
Nowicjusz