Auto za 7-9tys dla młodego NIEMCY

18 Kwi 2010, 18:54

Witam mam 18 lat niebawem zrobię prawo jazdy (myślę że zdam ) ale nie o tym temat.

Więc mieszkam w Niemczech (okolice Frankfurtu am main) i mam kilka pytań:
kupować w Niemczech auto czy w Polsce? < podstawowe pytanie
wydaje mi się że w Niemczech jest tańsze i bardziej zadbane i mniej wytłuczone dostanie ze względu na stan Polskich dróg a z drugiej strony słyszałem o samochodach z "4-rema śladami hamowania" (po wypadkach) a nie mam za bardzo kogoś kto się zna na tym...

Szukam Samochodu: w miarę szybkiego które się w miarę zbiera (mieszkam w niemczech tu są autostrady więc jest gdzie poszaleć) i przede wszystkim podstawowy warunek to wygląd ma być w miarę ładny nie trawie "rodzinnych" spalanie nie musi być mega małe ale nie chce smoka z wirem w baku (diesel może palić do 12 litrów) przede wszystkim chodzi mi o wygląd i o to żeby się zbierał w miarę... i nie był za stary ale starsze też rozważam...

Auta które mnie do tej pory zainteresowały:
Ze strszych:
Golf 3 (100km+) Mało pali i VW nie trzeba opisywać

BMW 325 E36 (nie ma jak dla mnie rewelacji) ale od zawsze kochałem się w bmw.

Bmw 525 E34 (w tym bmw jestem po prostu zakochany ten sportowy wygląd coś niesamowitego)

Honda Civic (słyszałem że się sypie więc nie wiem)

audi 80 coupe (bardzo ładny samochód po prostu super)

Z nowszych:

Opel astra (95rok+)

hyundai coupe (95rok+) Bardzo ładny samochód zrobił na prawdę na mnie wrażenie... ale nie znam go więc nie wiem co o tym myśleć

MERCEDES C 220 (FAWORYT) nie jest może on jakiś agresywny ale to morcedes co za tym idzie wygodny i loksusowy ;P :mrgreen:

I jeszcze parę ale mnie nie zainteresowały na tyle żebym tu o nich pisał...

Jakieś propozycje?

Nie chce za starego ma być ładne ale nie ma być opływowe szukam raczej czegoś akresywnego nie dla rodziny z małym dzickiem nie wymieniać proszę mi jakiś mniej znanych marek typu : mitsubishi, fiat, kia itp bo to dla mnie dno motoryzacji i wole na rowerze jeździć niż jakimś punto...
amakuza
Nowicjusz

Miejscowość: kosmos

18 Kwi 2010, 19:33

Ja bym kupował w Niemczech.A myślałeś może nad Oplem Omega B 2.0 136KM albo 3.0MV6 211KM??
przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dwóch kumpli ma,mój były nauczyciel też i wszyscy je sobie bardzo chwalą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Kwi 2010, 19:35

Przy kupowaniu auta zawsze wyznawałem dokładnie taką zasadę, jak w przypadku kupna motocykla - po kolei zwiększamy klasę i moc auta. Najpierw trzeba się nauczyć pokory do samochodu i nauczyć jeździć, a dopiero potem wsiąść do potwora. Bez urazy oczywiście.

Jeśli mam skomentować auta, które podałeś:
- Golf III - nuda,
- 525 E34 - też bardzo lubię to auto, ale dla byłoby za duże na początek,
- 325 E36 - nie lubię z racji... przylepionej etykietki,
- Audi 80 coupe - uwielbiam ;) mój faworyt w tym zestawieniu, a gdyby jeszcze S2... mmmm!
- Opel Astra - nuda,
- Honda Civic - jeśli EK9, lub EG Coupe - tak,
- Hyundai coupe - jestem na nie, nie podoba mnie się,
- C 220 - nuda, gdybyś miał 30+ lat to może....

Z tego co jeszcze bym dodał:
- Nissan 200SX S14,
- Honda Prelude,
- Mazda MX-6,
- Mazda MX-5 NA ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

18 Kwi 2010, 20:33

- Golf III - dobre auto, ale 10 lat temu
- 525 E34 - tak jak poprzednik pisał - za duże
- 325 E36 - wg mnie jedno z lepszych aut w tym zestawieniu, o ile trafisz na zadbany egzemplarz, bo jak kupisz jakiegoś po wypadku albo katowanego przez "amatora mocnego wciskania gazu" to będzie wrak a nie samochód
- Audi 80 coupe - hmmm... nie specjalnie, jeśli chcesz niemca to lepiej szukaj BMW E36 lub Mercedesa C-klasę
- Opel Astra - dobre auto, ale 10 lat temu
- Honda Civic - każde auto w proponowanym przez ciebie wieku będzie się sypać, niezależnie od marki, podejrzewam że Honda nawet mniej niż BMW albo Golf
- Hyundai coupe - jeśli nie planujesz jeździć w więcej niż 2 osoby (3 na krótkich dystansach) to niezła porpozycja, szczególnie z mocniejszymi silnikami fajnie śmiga jak na swój wiek i na forum Hyundaia je chwalą że mało awaryjne, chociaż nigdy takim nie jechałem
- C 220 - ale tylko W202 (lub W204 ale na to cię nie stać niestety :P ) faktycznie jest wygodny, poza tym na ogół Merce są mniej skatowane niż BMW/Audi/VW/Civici/Coupety właśnie przez to że jeżdżą nimi ludzie starsi (tylko uważaj żebyś nie kupił takiego który robił za taksówkę)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

18 Kwi 2010, 22:01

ACSznycel napisał(a):- Golf III - dobre auto, ale 10 lat temu

Każde z wymienionych było dobre 10 lat temu :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Kwi 2010, 22:26

No dokładnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż na ferie zimowe
    Ferie są dla kierowców okresem wyjazdów rodzinnych w góry, na narty czy na wypoczynek. Wypadające w okresie zimowym podróże oznaczają trudne warunki na drogach, a co za tym idzie wymagają dobrego ...

18 Kwi 2010, 23:10

Skoro masz takie wymagania to kup e36 za tą kwotę możesz już szukać ładnych egzemplarzy z silnikiem 2.0 150hp jest szybkie, dość ładne, dobrze się prowadzi jest komfortowe itd itp, niestety też oferuje niski poziom bezpieczeństwa i niezbyt pozytywną łatkę kierowcy.
Ja mam 20 lat i jeźdzę C-klasą oj ale muszę być emerytem :roll: do 9 tysięcy albo znajdziesz skatowanego albo właśnie takiego co robił za taksówkę i to bardzo wiekowego w każdym razie za te pieniądze to będzie właśnie dno motoryzacyjne.
Fiat jest mało znaną marką? :lol: :lol: :lol:
Audi 80 to przeżytek nawet w takim budżecie.
Może Peugeot 406 2.0?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000