Auto za ok 12 tys.

22 Kwi 2015, 15:35

Cześć Wszystkim!:)

Mam wątpliwości dotyczące wyboru auta i mam nadzieję, że pomożecie mi je rozwiać.

Do wydania ok. 12 tys, ale myślę, że da radę maks do 15 tys.
Moje oczekiwania:
- wspomaganie kierownicy
- centralny zamek
- klimatyzacja (widzę, że za taką kwotę można znaleźć taki egzemplarz)
- tylko na benzynę (nie chcę ani diesla ani z gazem)
- 4/5 drzwi
- segment B

Potrzebuję auta do przemieszczania się głównie po miastach - co nie znaczy, że notorycznie stoję na światłach, bo jest sporo dróg, po których jeżdżę ze stałą prędkością. Trasy sporadycznie - głównie jakiś wyjazd na wakacje, weekendowy - ale to i tak raczej w okresie wiosenno-letnim.
Rocznie na pewno nie przejeżdżam więcej niż 10 tys km.
Ważne, żeby auto nie paliło za dużo (tego obawiam się przy Ibizie) oraz aby części i naprawa kosztowały jak najmniej.

Zastanawiam się nad:
- Renault Clio II lub III
- Opel Corsa C lub D
- Fiat Grande Punto
- VW Polo IV
- Seat Ibiza III
Silniki tak 1.2 lub 1.4 w ok. 75/80 KM. Obecnie jeżdżę autem z rocznika 1999, więc chciałabym coś młodszego i raczej europejskiego.

Co o tym sądzicie?
Czy w Corsie D lub Clio III ceny napraw i części będą droższe niż w ich poprzednikach?

Z góry dziękuję za pomoc!:)
Marina151
Nowicjusz

Auto: Daewoo Matiz
Paliwo: Benzyna

22 Kwi 2015, 18:46

Ibiza i Polo palą dużo więc odrzucaj od razu.
Clio, Corsa, GP okej.
Nie lepiej zastanowić się nad segmentem C? Można kupić fajne auto za tą kasę.
Z segmentu B to mogę polecić Honde Jazz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Kwi 2015, 06:36

Segment C to już trochę za duży. Nie potrzebuję auta rodzinnego:), najczęściej jeżdżę we dwie osoby i dużo parkuję w mieście, więc jednak skłaniam się ku czemuś nie za dużemu:)

Koniu, a wiesz jak to jest z częściami i naprawami do Corsy D i Clio III w stosunku do poprzedników? Ceny napraw będą podobne?
Marina151
Nowicjusz

23 Kwi 2015, 14:17

No ceny napraw jak to w segmencie B. nie jest drogo. Tam nie ma zbędnej elektryki ani dziwnych technologii :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Maj 2015, 10:36

Koniu, dziękuję za odpowiedź :)

Auto kupione - Renault Clio II :)

Pozdrawiam
Marina151
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Limitowany Nissan Juke w edycji Ministry of Sound
    Nissan rozszerza współpracę z Ministry of Sound, czyli londyńskim autorytetem w dziedzinie clubbingu i elektronicznej muzyki tanecznej. Kolejnym owocem tej współpracy jest nowa limitowana edycja Juke. Odważna ...