Auto za ok. 20-25k z kilkoma obostrzeniami.

22 Sie 2011, 20:12

Tytułem wstępu powiem że już trochę się narozglądałem.... a właściwie rozglądaliśmy i nie jest łatwo ;) Każdy ma swoje "musi mieć/być" i mamy problem.

Jak będzie jeżdżony:
- w ciągu ostatniego roku zrobiłem ok. 8 tysięcy kilometrów.
- głównie zatłoczone miasto (trasa > 200km z 6 razy w roku)
- na codzień 2 osoby + często jakieś bagaże. weekendowo zazwyczaj 4 + graty

Wymagania:
- 2002r. i nowsze
- klima konieczna ;)
- 4/5 drzwi
- japoniec / niemiec lub pochodne.
- preferowany hatchback.
- niskie spalanie, także benzyna 1.6 która pójdzie w gaz, lub diesel do 1.9.

Po "przeczytaniu internetu" i przejżeniu allegro skłaniamy się wstępnie ku Mazdzie 3, lub Golfowi 5.... i tu pytanie do Was:
Czy ta kwota jest wystarczająca?
Bo o ile mazda się w miarę trzyma 25-30k i myślę że coś by się znalazło, o tyle nie mam pojęcia co o golfie myśleć. Jego ceny są strasznie rozstrzelone: 17-45k O_o
A może coś innego? Leon I z 2004/2005?
Opinie o golfie IV mnie bardzo odstraszają, no ale..

Wypowiedzcie się proszę.
Rebelek
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C 1.0

23 Sie 2011, 10:49

Coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2011, 18:23

Dzięki. W sumie o Toyotach nie myśleliśmy. Na razie nie chodzi nam o konkretne oferty, tylko modele, bo zakup będzie pewnie późną zimą... teraz szukamy 'wirtualnie'. Ale podpowiedź się przyda - dopisana do obczytania :)
Rebelek
Nowicjusz

23 Sie 2011, 22:05

A ja zaproponowałbym Ci Focusa II oraz Astrę III oba rzecz jasna w PB lub PB + LPG.
Przy tych przebiegach nowoczesny diesel może nie być tani w eksploatacji.
Inne to jeszcze Peugeot 307 przychodzi mi do głowy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sie 2011, 07:47

Foka odpada od razu. Znajomek kupił Mk1 i pada mu jak szalony pożerając straszną kasę. Być może trupa kupił, no ale...

W tej Astrze która wersja silnikowa nadaje się w gaz żeby jakoś normalnie jeździł?
Bo mam "w spadku po dziadku" corse c w 1.0 i to jest masakra... ten silnik nie daje rady go ciągnąć i pali jak 1.4 albo i 1.6.
Rebelek
Nowicjusz

24 Sie 2011, 08:26

1.0 to niestety był jeden z najgorszych motorów Opla - nie jedzie a pali.
Generalnie silnik do Astry musisz wybrać sobie sam bo sam wiesz najlepiej jaka moc jest Ci potrzebna i jakiej oczekujesz. Generalnie jeśli zakładasz u fachowca, który naprawdę zna się, instalację sekwencyjną to nie powinno być problemów.

BTW. Nie porównój Focusa MKI do MKII. Polecałbym Ci wsiąść do niego, przejechać się po zakrętach to zmieniłbyś nieco zdanie. MKII prowadzi się lepiej niż Astra III.
Poza tym jak Twój znajomek kupił jakiegoś Focusa za połowę ceny, odwiniętego ze słupa itp. to nie dziw że ma z nim problemy. Wielu ludzi jeździ i prócz korozji na klapie i rantach drzwi nie narzekają na nie. Trzeba dokładnie sprawdzać co się kupuje, co Tobie też radzę uczynić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...
    Sztuka jazdy w warunkach zimowych
    Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...

24 Sie 2011, 10:08

czyli autko za 22-23 tys a reszta na serwis... tez nie dawno tez szukalem chacbacka d0 25 tys i kupilem vectre c 1.8gts z 2003 roku,dopireo zrobilem 2 tys km i jak narazie jestem zadowolony z wyboru. rewelacji w osiagach nie ma ale i spalanie w normie ale ty pewnie szukasz czegos mniejszego...
adolf206
Początkujący

Miejscowość: wieruszów

24 Sie 2011, 11:51

A co Panowie powiedzą na skodę octawię?? Osobiście szukam auta do 32000 tyś i nawet rozglądam sie za superbem, ale większość jest sprowadzonych. Jedną mam juz za sobą, gdzie po serwisie okazało sie, że 150 tyś km przebiegu jest naciągane. I nie ukrywam szukanie takiego auta to stres
KasiaZ
Nowicjusz

Auto: Mazda CX 7