Auto za ok 30 tys

21 Paź 2016, 22:19

Witam
Poszukiwany jest samochód dla człowieka w wieku 60 lat. Kwota to ok 30 tys zł. Preferowany raczej kompakt ale konkretnie nie jest to ustalone jeszcze. Silnik benzynowy o nie za dużej pojemności. Typy to citroen c4 i fiat bravo. Jakie jednostki benzynowe polecacie? Co jeszcze oprócz tych dwóch modeli jest godnego polecenia?
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

21 Paź 2016, 23:00

Fiat Bravo będzie dobrym wyborem z silnikiem 1.4 T-jet. Dużej plusem będzie w miarę młody rocznik.
Możesz też spojrzeć na Civica 1.8 ale nie wiem czy twarde zawieszenie przypasuje starszej osobie.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

21 Paź 2016, 23:08

sanvean - pozycja / nisko się siedzi ... pewnie nie przypasuje ... także twardy (świetny) układ kierowniczy.

A silnik ... 1.8 140 koni (6 biegów) w Hondzie spala mniej niż moja Mazda 1.6 105 koni (5 biegów), także w obecnych czasach to, że samochód ma mniej koni, wcale nie oznacza, że mniej pali, dobry przykład to także Mazda 3 ... silnik 2.0 ... 120 koni.
tomekdk

21 Paź 2016, 23:40

to, że samochód ma mniej koni, wcale nie oznacza, że mniej pali, dobry przykład to także Mazda 3 ... silnik 2.0 ... 120 koni.

Możesz rozwinąć? Mam od kilku miesięcy 3 z tym silnikiem i ze spalania jestem raczej zadowolony. 50/50 miasto/trasa wychodzi poniżej 7
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Paź 2016, 00:18

Invi - pewnie nieporozumienie :) ... chodzi o to, że silnik 2.0 ... a spalanie ma właśnie dobre.
tomekdk

25 Paź 2016, 21:56

Bravo za te pieniądze bedzie dość młode.
Civic odpada.
Wskoczyły jeszcze dwie pozycje ... citroen c4 picasso i c5. W c4p jest dość dużo bajerów do popsucia. C5 ma na pierwszy rzut oka mniej, ale nie wiem jak z awaryjnością tych wozow.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...

26 Paź 2016, 08:53

scrolll napisał(a):Poszukiwany jest samochód dla człowieka w wieku 60 lat. Kwota to ok 30 tys zł. Preferowany raczej kompakt ale konkretnie nie jest to ustalone jeszcze

scrolll napisał(a):Wskoczyły jeszcze dwie pozycje ... citroen c4 picasso i c5. W c4p jest dość dużo bajerów do popsucia. C5 ma na pierwszy rzut oka mniej, ale nie wiem jak z awaryjnością tych wozow.

czytamy ze zrozumieniem.
a coś mniejszego np. C3
Z innych propozycji to Corolla, Lancer (hatchback)
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007