Auto za około 15 tys

23 Maj 2009, 16:34

Mój tata poszukuję auta w cenie w okolicach 15 tys, średnio znam się na motoryzacji więc chciałem zapytać tutaj.

Chodzi o samochód o dobrym wyposażeniu (el. szyby, klimatyzacja, ABS itp.), powinien niewiele palić, będzie pokonywał dzienna trasę rzędu 20 km, od czasu do czasu większe trasy. Dobrze by było, gdyby to był hatchback, który dobrze się prowadzi.

Do tej pory rozpatrywałem:
- Nissana Almerę 2.2 (chyba za duży silnik),
- Opla Corsę C,
- Forda Fiestę MK6,
- Skodę Fabię I.

Czy to dobre auta?
kertab
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

23 Maj 2009, 19:50

Jeśli skoda to silniki VW, unikaj wynalazków mniejszych niż 1.4 bo to dramat okrutny jest, nie jedzie a pali jak lokomotywa.
Fiesta ogólnie tak ale gdzieś ostatnio czytałem że wśród jej segmentu pod względem jakości wykończenia wnętrza Fiesta jest na ostatnich pozycjach - jest jednak parę niedociągnięć.
Corsa C też ogólnie dobry samochód nie wiem nic na temat silników benzynowych prócz 1.6 - fajnie jeździ, a najwięcej wiem o 1.7 w dieslu. Ten ostatni fajnie już gniecie, wystarczy lekko tknąć gaz i zaraz wciska w fotel, pali max 6.
Almera i jej diesle ponoć niezniszczalne ale słyszałem też że mają problemy z komputerami i ogólnie elektroniką. A ile w tym prawdy to nie wiem.
Od siebie jeszcze Focusa bym dorzucił - prowadzi się lepiej niż wszystkie wymienione wyżej, silnik 1.8 TDDI mało pali, dynamicznie jeździ. Co do benzynówek to wiem tylko że 2.0 dobrze znosi gaz. Więcej niestety nie.
stasiowski121

23 Maj 2009, 19:53

Co do Corsy to za żadne skarby nie bierz silnika 1,0 a w Fabii 1,2. To silniki 3 cylindrowe o dużym spalaniu, bardzo słabych osiągach i niskiej kulturze pracy. Z innymi silnikami oba autka są godne polecenia. Almera niby ładna, niby nie. Silnik 2,2 to 110 konny diesel. Powinien ładnie się zbierać i niewiele palic ale opłaty zabijają (mi przy max zniżkach wychodzi 1800zł za OC+AC).

EDIT
stasiowski foka w dieslu za 15k zł to straszny złom będzie - wiem bo sam takiej szukam.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Maj 2009, 20:03

Powiem Ci szczerze że może gdzieś w Polsce tak ale tutaj u mnie samochody poszły w dół przez ostatnie 2 miesiące. Za 14 tyś wujek kupił 3 tygodnie temu Focusa i póki co nic jeszcze nie padło :D
I muszę tutaj dodać że w moich okolicach ogólnie tak stoją Focusy. Poleciało wszystko w dół ostatnio dlatego sam myślę zakupić coś chyba po tańszej cenie pojechać gdzieś w polskę i sprzedać.
stasiowski121

23 Maj 2009, 20:12

Ja dziś oglądałem u siebie fokę za 14900 + opłaty i niestety silnik już prawie nie żył :( jutro śmigam do Piły i zobaczymy czy kolejny wrak czy nie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Maj 2009, 20:15

Wpadnij na podkarpacie ;) a jak nie to kupię tutaj bo widziałem ostatnio właśnie 1.8 TDDI w ładnym stanie zadbany tylko opony do wymiany za 15.500 zł i sprzedam ci za 16.000 zł.
stasiowski121

23 Maj 2009, 20:20

Mam do ciebie 550km - poszukam jeszcze trochę u siebie ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Maj 2009, 20:47

Moze Seat Cordoba?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nieduzy, niedrogi, nieawaryjny.
czesto znajdziesz modele z pierwszej preki, kupione w salonie :wink:
minusem moze byc slabsze wyposazenie, ale jak poszukasz to sie moze trafic model z pelna elektryka i klima.
wojtex_
Początkujący

23 Maj 2009, 20:51

Czyli teraz zastanawiam się nad Almerą i Corsą, chociaż Almera ma chyba zbyt duży silnik, a nie o to chodzi mojemu tacie:p a jeżeli chodzi o serwis i o ceny części? jak to się ma?
kertab
Nowicjusz

24 Maj 2009, 08:19

Almera jeśli chodzi o silniki diesla należy do trwałych jednak zdarzają się problemy jak juz pisałem z elektroniką , komputerem.
stasiowski121

24 Maj 2009, 12:20

A który z nich jest bardziej ekonomiczny? A jak się maję, jeżeli chodzi o prowadzenie?
kertab
Nowicjusz

24 Maj 2009, 12:29

Diesel dCI w Nissanie będzie ekonomiczny raczej a co do prowadzenia to się nie wypowiem.
W każdym razie do Focusa mu baaardzo daleko jeśli chodzi o prowadzenie.
stasiowski121

24 Maj 2009, 14:22

polecał bym ci golfa 4 [link do oferty na Allegro wygasł] SPRAWDŹ!!!!!
Życie zaczyna się dopiero przy 250KM/H
michalek-n
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Maj 2009, 18:39

a jakie inne auta z podobnego pułapu polecicie?
kertab
Nowicjusz

24 Maj 2009, 18:48

Może Toyote Avensis I gen. ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Coś takiego ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW