Jaki wybrać samochód klasy wyższej

23 Maj 2009, 12:27

Witam wszystkim.
Czytam rady i porady i na to wyglada, że być może uda się wspólnymi siłami wskazać marki, które spełnią poniższe oczekiwania.
Mam do wydania 100-200K, górnej kwoty wolałbym nie przekraczać - auto bedzie brane na firmę zatem wolałbym abyśmy się skupili na moto-wątku, niż rozpatrywaniu tak dużego rozrzutu:) Po prostu natenczas zastanawiam się.

To byłby mój 3 samochód i siłą rzeczy apetyt rośnie, zwłaszcza na mocny silnik i solidną markę. Rodziny natenczas brak, wiek 30 lat i nie chcę kupowac kombi "na zaś" :) Samochód jest mi potrzebny do wyjazdów rekreacyjnych i radości z prowadzenia, szybkiego przemieszczania się zwłaszcza tam gdzie można - np. w trakcie wojaży zagranicznych.

Mam spory dylemat, jako że hciałbym wycelować w samochoód klasy wyższej, o silnym, sportowym silniku, może diesel, jednocześnie dający również i wizualne zadowolenie. Pomyślałem zatem o kupnie 1-3 letniego auta którego wartość z kwoty wyższej spadła już do oczekiwanych widełek. Ale - z różnych rozmów wynika, że kupno dobrego auta w tej cenie jest arcytrudne - albo to samochody bite, albo felerne, albo odpady ktorych nikt ze znajomych sprzedawcy nie chciał kupić - zatem i szansa na kupno czegoś solidnego a nie masy problemów spada.

Mimo to szukam i na tym polu, możę BMW (seria 5 czy 6?) czy dobrego Saaba. Byłoby bosko by był klasy "CC" ale nie można mieć wszystkiego :)

Będę wdzięczny za Wasze rady tak w kontekscie samochodów nowych, jak i używanych w wieku powyższym - szukam natenczas inspiracji w postaci marek i modeli, co by skupić się potem na konkretnych poszukiwaniach.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Bruno
Bruno
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Maj 2009, 14:03

Ja polecam Ci BMW 535 w Dieslu.
Autko daje niesamowite wrażenia, spala przy tym niewygórowane ilości paliwa, a silniki BMW uchodzą za najlepsze jednostki.
Jeszcze dobry zestaw audio Harman Kardon i jest już super.
stasiowski121

23 Maj 2009, 14:20

Mogą być Suv-y??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Sedany

Może nowy, triche uboższy??

Audi A6 2.8 FSI 220km 191 383 zł
A może Hyundai Grandetour 3.3 V6 235km 170 400 zł
Mercedes klasa E 280 CDI Prestige 190km 199 212 zł
Saab 9-5 2.3 TS 260 km Vector 193 500 zł
Skoda Superb 3.6 FSI 260km 172 000 zł
Volvo XC70 2.4 D5 185km AWD 192 700 zł
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

23 Maj 2009, 14:22

Bruno napisał(a):Mam do wydania 100-200K

[ Dodano: Sob Maj 23, 2009 15:23 ]
Bruno napisał(a):Mam spory dylemat,

jak chcesz to przelej mi na konto, zapewniam cie że ja nie bedę miał takiego dylematu :twisted:
andrewb25

23 Maj 2009, 15:22

A ja bym sie zastanowil nad Infiniti G37, nie jest ich zbyt wiele, do 200k by była topowa wersja, co najważniejsze nowy ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

23 Maj 2009, 15:32

Stary Audi albo Lexus :) ja Polecił bym Ci A8 4.2 TDI :)
Lelson85
Nowicjusz

23 Maj 2009, 16:18

andrewb25 napisał(a):
jak chcesz to przelej mi na konto, zapewniam cie że ja nie bedę miał takiego dylematu :twisted:

Taa na pewno ci przeleje.
Jak masz się tak głupio wypowiadać to nic nie pisz najlepiej i nie wkur**** ludzi na forum.
stasiowski121

23 Maj 2009, 17:00

Dziękuje wszystkim za sugestie i proszę o więcej :)

"Łażę" dzisiaj od rana po stronach w Sieci kolejnych producentów i zaczynam się zastanawiać czy w tej cenie lepiej kupić gorszą kobyłę w wersji sedan, czyli raczej ciężką limuzynę czy zrywnego hatchbacka w dobrych parametrach, jak Focus RS, Alfa Romeo Brera czy Subaru Impreza WRX lub Audi TT.

Jaka jest Wasza opinia?

Ze swojej storny dodam, że chciałem uniknąc hatchbacka jako że lubię limuzyny, a też i hatchback kojarzy się raczej z małym samochodem, jednak przegląd rynku daje do myślenia...

Pozdrawiam
Bruno
Bruno
Nowicjusz

23 Maj 2009, 19:28

słuchaj no prezes
najlepiej zrobisz jak pójdziesz do 5-6 salonów przejedziesz się kilkoma furmankami i sobie wybierzesz, nikt normalny kto ma na wydanie 100-200 tys nie szuka opinii na necie tylko sie jedzie do salonu i się kupuje lub nie, masz zawsze możliwośc jazdy samochodem testowym, albo zgłoś się do tvn turbo na zakup kontrolowany

a co do najnowszego subaru impreza wrx to wygląda jak lanos,
normalnie zrobili profanację z wyglądem

a swoją drogą jak ma to być na firmę to bierz jakąś limuzynę o ile jesteś właścicielem tej firmy, np. coś z merca, honda legend, lexus itp.
auta które wymieniłeś wcześniej to raczej na tor się nadają a nie do ludzi chyba że to firma która sprzedaje lalki dmuchane do sex shopu
andrewb25

23 Maj 2009, 21:27

@ andrewb25:
A co ma do rzeczy rodzaj samochodu od rodzaju firmy? Jeżeli lubi np. wymienione Audi TT to będzie nim jeździł, tak samo z Imprezą WRX itp. Dla niektórych to tak samo samochód codziennego użytku co dla innych S-klasa ;)
I jeszcze jedno, jeżeli ma do wydania więcej niż zwyczajowe tu 10-30k zł, to znaczy że nie może się zapytać? A może ktoś ma jakiś lepszy wóz i może się wypowiedzieć, albo zna kogoś i wie, że np. narzeka on na awaryjność itp...
PS. Jeździłem Lanosem mającym 400k przebiegu i na niego nie narzekam, także dla mnie porównanie czegoś do Lanosa jest zaletą :cool:

@ topic:
Ja tam nadal jestem albo za Infiniti G37, albo jeżeli chodzi o coś bardziej sportowego to G37 coupe ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

23 Maj 2009, 21:27

Z coupe brał bym Audi A5. Z klasy wyższej ostatnio na targach moto oglądałem nową Skodę Superb i samochód zrobił na mnie wielkie wrażenie. Ilość miejsca jest po prostu imponująca, cena atrakcyjna (zostało by jeszcze na Imprezke WRX tylko w poprzednim wcieleniu albo innego kompakta GTI).
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Maj 2009, 11:56

Dzięki za sugestie.

@ andrew - gdy gadałem niegdyś z ludźmi na grupie pl.rec.samochody ktoś zwrócił uwagę "minęły czasy gdy osoby kupujace droższe samochody były negowane z samego założenia przez Polską zawiść" - stary, wpisujesz się w trend tego, że nie mineły. Prostackich komentarzy oszczędź sobie - pisze na forum jako że znam się na reklamie w której praqcuję i na motocyklach którymi jeżdżę, a nie na samochodach - pytam ludzi, ktorzy czestokroć mają genialną wiedze i chylę przed nimi czoła dopytując o opinie. W salonie najpewniej będąc traktowany przez podobnego Tobie handlowca zostanie mi wciśnięty byle samochód dla "snoba".

Dziekuję wszystkim za info Andrew bede wdzięczny jak pominiesz ten jakże irytujacy Cię wątek.

Pozdrawiam
Bruno
Nowicjusz

24 Maj 2009, 13:33

Z tego co napisales to najlepszym rozwiazaniem bedzie Audi A5 :-) Sprawdzony bardzo dobry silnik diesla 3,0TDI np taka [link do oferty na Allegro wygasł]

Wg mnie design ma boski.
bolshakov
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław

24 Maj 2009, 14:24

hmm, wyglada ciekawie, ale pytanie czemu ktoś się pozbywa tak noiwego auta...
To zresztą istotny dylemat i problem kupujac uzywany 1-3 letni samochód... Strata ceny dosc wyraźna przecież, mimo że cena podanego dużo za duża.

Pozdrowienia
Bruno
Nowicjusz

24 Maj 2009, 14:40

Dla nas nowego - dla niego 2 letniego ;-) nie ma sie co na sile doszukiwac wałka.
A5 jest naprawde godne polecenia, zwłaszcza z bardzo udanym silnikiem 3,0TDI ( podatnym na modufikacje - mały zabieg zmiany oprogramowania i masz juz kolo 300KM i znacznie wiekszy moment obrotowy co sprawi ze auto ma ochote rozinac skrzydła ;-) )
bolshakov
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław