Auto zaginęło w Niemczech, jak pozbyć się go ze stanu?

16 Lut 2009, 14:54

Witam wszystkich.
Potrzebuję poradę w takiej sprawie.:
Około dwa lata temu zmuszony byłem zostawić swój samochód (osobowy) w Niemczech, z powodu poważnej awarii silnika. Gdy chciałem pojazd zwieźć lawetą ok. dwa miesiące później, to okazało się, że samochodu nie ma. Był to parking niestrzeżony, należący do miasta. Ponieważ auto nie było wiele warte, więc kradzieży raczej nie podejrzewam, lecz zwózkę przez Niemców w trybie administracyjnym. Oczywiście nie pojechałem tam od razu lawetą, lecz brak pojazdu na parkingu stwierdził wcześniej mój znajomy, który akurat przejeżdżał w pobliżu i poprosiłem go o weryfikację. Do Niemiec nie jeżdżę, więc sprawy nie zgłaszałem tamtejszej Policji, natomiast polska Policja nie może przyjąć takiego zgłoszenia. Na samochodzie mi nie zależało, gdyż jak wyżej pisałem, nie był wiele warty, poza tym naprawa byłaby kosztowna. Problem leży w kwestii OC i figurowania pojazdu w moim wydziale komunikacji. OC skończyło się niecały rok po zniknięciu auta, polisę wypowiedziałem, aby się nie wznowiła. Tak mi poradzono w polskiej Policji, ale nie dano mi podstawy do wyrejestrowania samochodu. Wisi więc na mnie do dziś, prawie rok nie ma już OC. Nie wiem teraz, jak sprawę załatwić. Do dzis nikt do mnie nie przyszedł, ani nie przysłał mi żadnego papieru, wezwania itp. Nie chciałbym czekać, aż kiedyś fundusz gwarancyjny się dopatrzy braku OC i będzie chciał nałożyć mi karę. Strach iść do Wydziału Komunikacji o tym pogadać. Auto nie istnieje, zaginęło i po drogach nie jeździ. Poza tym polska Policja nie potrafiła mi doradzić; stwierdzili, że Niemcy nie będą mnie ścigać za ewentualne koszty zwózki i np. utylizacji auta, gdyż nie zawracają sobie głowy pojazdami o małej wartości. Kasują auto po jakimś czasie i tyle. Jeżeli jednak napisałbym do nich w tej sprawie, to wtedy mogliby na mnie siąść. Może miał ktoś podobny przypadek, może jest tu ktoś, kto pracuje w WK i może mi poradzić, co dalej robić? Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na zakończeniu tej sprawy i spokojnym śnie.
Maciek_S
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

18 Lut 2009, 21:25

Dla polskiego WK podstawą do wyrejestrowania w tym przypadku musiałby być jakiś dokument z Niemiec o umorzeniu postępowania - policja albo o kasacji - jeżeli rzeczywiście miała miejsce.

Myślę, że powinieneś jednak zadzwonić do Niemieckiej policji i powiedzieć jak się sprawy mają - zgłosić zaginięcie pojazdu.

Daj znać co załatwiłeś

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

11 Cze 2024, 21:07

Rozumiem Twoją sytuację i stres związany z brakiem formalnego zakończenia sprawy z samochodem. Oto kroki, które możesz podjąć, aby spróbować rozwiązać ten problem:

Krok 1: Uzyskaj Informacje o Losach Pojazdu w Niemczech
Kontakt z lokalnymi władzami w Niemczech:

Skontaktuj się z urzędem miasta lub odpowiedzialną za parking jednostką, na którym zostawiłeś samochód. Zapytaj, czy mają informacje na temat tego, co stało się z pojazdem.
Możesz napisać list lub e-mail, wyjaśniając sytuację i podając szczegóły pojazdu (numer rejestracyjny, marka, model).
Skontaktuj się z lokalną policją w Niemczech:

Zgłoś zaginięcie pojazdu. Nawet jeśli nie podejrzewasz kradzieży, policja może mieć informacje na temat pojazdów odholowanych z powodu porzucenia.
Krok 2: Formalności w Polsce
Wydział Komunikacji:

Udaj się do Wydziału Komunikacji w Polsce, gdzie zarejestrowany jest pojazd. Wyjaśnij sytuację i poproś o poradę dotyczącą wyrejestrowania pojazdu.
Przedstaw dokumenty potwierdzające, że pojazd zaginął, np. korespondencję z niemieckimi władzami lub policją.
Fundusz Gwarancyjny:

Skontaktuj się z Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym (UFG) i wyjaśnij swoją sytuację. Możliwe, że będą mogli doradzić, jak postępować w takiej sytuacji.
Krok 3: Dokumentacja i dowody
Dokumenty i dowody:

Zachowaj kopie wszystkich dokumentów i korespondencji dotyczących poszukiwań pojazdu. Mogą one być przydatne jako dowody w Wydziale Komunikacji.
Tłumaczenie dokumentów:

Jeśli uzyskasz jakiekolwiek dokumenty z Niemiec, upewnij się, że są one przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego.
Krok 4: Porady prawne
Konsultacja z prawnikiem:
Skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie motoryzacyjnym lub administracyjnym. Prawnik może pomóc w zrozumieniu Twoich praw i obowiązków oraz doradzić najlepsze kroki do podjęcia.
Podsumowanie:
Skontaktuj się z władzami lokalnymi w Niemczech, aby dowiedzieć się, co stało się z pojazdem.
Zgłoś zaginięcie pojazdu na policji w Niemczech.
Udaj się do Wydziału Komunikacji w Polsce z dokumentacją i wyjaśnij sytuację.
Skontaktuj się z UFG, aby dowiedzieć się o możliwych konsekwencjach braku OC.
Skonsultuj się z prawnikiem, aby uzyskać profesjonalną poradę.
Przy odpowiednich krokach i dokumentacji powinieneś być w stanie formalnie zakończyć sprawę z zaginionym pojazdem i uniknąć potencjalnych problemów prawnych w przyszłości.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...