Auto ze współwłaścicielem

24 Paź 2011, 06:52

Witam,
proszę podpowiedzieć mi co i jak ze współwłaścicielem pojazdu a mianowicie: kupiłem auto cena jest dość duża ale by mieć zniżki dopisałem sobie współwłaściciela aby korzystać z jego zniżek. Niestety wg. prawa na zakup auto mogło się złożyć dwóch właścicieli. Jako współwłaściciela wpisałem swojego dziadka ale... no właśnie nie pomyślałem co będzie np w przypadku śmierci czy coś... Prawnie moje auto w połowie przypadnie jego dzieciom i współmałżonce. Co muszę zrobić aby nie okazało się zakładając najczarniejszy scenariusz, że osoby 3cie będą żądały czegoś co tak naprawdę należy tylko do mnie?
mnosal
Obserwowany

24 Paź 2011, 09:56

W/g nowych, wchodzących chyba od wczoraj nowych możliwości może dziadek napisać testament i zapisać swoją część auta Tobie ..
Wcześniej się tak nie dało ..
Z rodziną to się najlepiej wychodzi ... na zdjęciu . Na razie nikt sobie nie rości pretensji, ale potem bywa różnie .. Zwłaszcza, że może chodzić o parę ładnych plnów ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

24 Paź 2011, 12:28

Masz w 100% rację. Jeżeli bym się składał na auto to ok wiadomo spadek jest, ale w tym przypadku 'złamanego grosza' współwłaściciel nie dołożył do pojazdu.

Czy spisanie takiego 'testamentu' to duży wydatek?
mnosal
Obserwowany

26 Paź 2011, 10:26

Brak ,,składki'' współwłaściciela' nie ma tu znaczenia..
Koszt takiego testamentu nie jest duży, najlepiej gdybyś zadzwonił do najbliższego notariusza .. To nie tajemnica ..
Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

28 Paź 2011, 22:09

Problemu nie będzie do momentu aż dziadkowi się nie umrze. Wtedy problem będzie taki, żeby to auto sprzedać! Dziadek podpisu pod umową sprzedaży nie złoży, potrzebna będzie sprawa spadkowa. Za dużo zamieszania jak na samochód.

Dlatego proponowałbym brać na współwłaściciela kogoś innego. No chyba, że dziadek ma dobrą kondycję ;)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...