Auto ze zdalnym ogrzewaniem

16 Sty 2016, 12:42

Witam
Nie do końca wiem jak zabrać się za ten temat żeby każdy zrozumiał o co mi chodzi, ale chyba najlepiej od początku. Mam auto elektryczne którego ogrzewaniem steruję za pomocą aplikacji. Czyli siedząc w ciepłym domku nastawiam grzanie auta pół godziny przed wyjściem.
Czy są jakieś auta spalinowe, które również posiadają taką funkcję?
Z tego co pamiętam jeden z tych systemów nazywa się Webasto, ale czy można kupić auto z już wbudowanym takim systemem?
Dziękuję za odpowiedź, jeśli powieliłam temat to nie karzcie mnie zbyt surowo ;)
Pozdrawiam
mala4444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2004
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Leaf
Paliwo: Inne
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2013

16 Sty 2016, 15:04

Takie coś nazywa się ogólnie ogrzewaniem postojowym, rzadko dostępne w Polsce w autach niższych klas z salonów ew w najbogatszych wersjach. [chyba że coś się zmieniło :-)] powszechne w samochodach z USA czy Skandynawii i Szwajcarii.
Są fabrycznie montowane takie układy [Webasto, Eberspacher]
fooze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Szukam
Paliwo: Benzyna

16 Sty 2016, 15:50

Dziękuję za odpowiedź, teraz liczę jeszcze tylko na jakieś konkretne modele zaopatrzone w taką zabawkę, może ktoś słyszał, może ktoś ma ;)
mala4444
Nowicjusz

16 Sty 2016, 19:07

Skoro już masz auto z takim ustrojstwem to po co kolejne? :sly: i jaki masz budżet?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Sty 2016, 13:03

Wiesz, praktycznie każde z aut może mieć webasto, ostatnio np AR 159 z webasto firmowym oglądałem ;) Na portalach ogłoszeniowych możesz sobie wybrać jako opcję wyposażenia webasto i wtedy zobaczysz modele, które są wyposażone w ten bajer. Generalnie webasto to super bajer, programujesz sobie godzinę o której ma Ci zacząć grzać i auto i przy -20 schodzisz do cieplutkiego autka, odśnieżenie jest łatwiejsze. Dodatkowo jest to przydatne w przypadku diesli, bo silnik również jest ogrzewany, dzięki czemu nie piłujesz zimnego motoru.
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Sty 2016, 20:12

Przy minus 25 każdy doceniłby takie "ustrojstwo". A kolejne auto mi potrzebne, bo mam elektryka, ale potrzeba nam auto na dłuższe trasy i chłopak teraz chce zmienić. A ja już się za bardzo przyzwyczaiłam do tej wygodny. Ogrzewanie postojowe, kamerka cofania. Ułatwiają życie :D
A budżet w sumie tak do 50 tys zł
mala4444
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System zdalnego parkowania na parkingach wielopoziomowych
    Audi otrzymuje w USA dwie nagrody za system zdalnego parkowania. Rozwiązania techniczne, które Audi stworzyło z myślą o tzw. zdalnym, bez ingerencji kierowcy parkowaniu, znalazły duże uznanie także u amerykańskich ...