Luk86 napisał(a):Muszę mieć przy sobie umowę żeby mieć dowód, że towar jest moją własnością?
Powinieneś żeby można było stwierdzić że to jest twoje i przewozisz to dla siebie. Tylko tu ciężko będzie się wytłumaczyć z dwóch samochodów że nie są ona kupione na zarobek i wiem że coś takiego nie przechodzi. inaczej by było jak byś miał busa plus lawetę i przewoził jedno auto wtedy jak najbardziej nie powinno być problemu.
Luk86 napisał(a):Co w przypadku takiego samego przewozu ale autolaweta jest na moją firmę, przewożę dla kogoś prywatnie, nieodpłatnie. Musi być tacho?
Nie ma znaczenia czy ktoś ci za to płaci czy nie jak przewozisz dla kogoś wykonujesz usługę. W tym przypadku bezwzględnie musisz mieć wszystkie pozwolenia i opłaty drogowe żebyś nie miał problemów w razie kontroli.
Luk86 napisał(a):Trzeci przypadek. Docelowo chcę świadczyć takie usługi przewozu. Wtedy będzie płatna usluga transportu czyli tachograf i licencja wystarczy?
Potrzebne Ci będąą:
- tachograf
- licencje
- certyfikat kompetencji zawodowych
- prawo jazdy kategoriiB+E
- opłaty drogowe
Z tego co wiem licencji nie potrzebujesz w jak będziesz przewoził samą autolawetą samochody klientów, drugi przypadek to jak z podpiętą przyczepą będziesz wiózł je na handel dla siebie. Musisz to jednak sprawdzić ale jakiś czas temu jak czytałem przepisy to tak je zinterpretowałem.
Aha i w Niemczech (DE) tacho musisz mieć jak masz powyżej 2,8T jak dobrze pamiętam.