Autolaweta + przyczepa. Kiedy tachograf?

17 Sie 2020, 23:34

Cześć. Mam kilka pytań dotyczących autolawety.
Jeśli wynajmuję autolawete prywatnie i przewożę z dodatkową przyczepą lekką jest mi potrzebne cos oprócz B+E? Towar wieziony z PL do Francji. Muszę mieć przy sobie umowę żeby mieć dowód, że towar jest moją własnością?
Co w przypadku takiego samego przewozu ale autolaweta jest na moją firmę, przewożę dla kogoś prywatnie, nieodpłatnie. Musi być tacho?
Trzeci przypadek. Docelowo chcę świadczyć takie usługi przewozu. Wtedy będzie płatna usluga transportu czyli tachograf i licencja wystarczy?
Luk86
Obserwowany

18 Sie 2020, 08:49

Luk86 napisał(a):Muszę mieć przy sobie umowę żeby mieć dowód, że towar jest moją własnością?
Powinieneś żeby można było stwierdzić że to jest twoje i przewozisz to dla siebie. Tylko tu ciężko będzie się wytłumaczyć z dwóch samochodów że nie są ona kupione na zarobek i wiem że coś takiego nie przechodzi. inaczej by było jak byś miał busa plus lawetę i przewoził jedno auto wtedy jak najbardziej nie powinno być problemu.
Luk86 napisał(a):Co w przypadku takiego samego przewozu ale autolaweta jest na moją firmę, przewożę dla kogoś prywatnie, nieodpłatnie. Musi być tacho?
Nie ma znaczenia czy ktoś ci za to płaci czy nie jak przewozisz dla kogoś wykonujesz usługę. W tym przypadku bezwzględnie musisz mieć wszystkie pozwolenia i opłaty drogowe żebyś nie miał problemów w razie kontroli.
Luk86 napisał(a):Trzeci przypadek. Docelowo chcę świadczyć takie usługi przewozu. Wtedy będzie płatna usluga transportu czyli tachograf i licencja wystarczy?
Potrzebne Ci będąą:
- tachograf
- licencje
- certyfikat kompetencji zawodowych
- prawo jazdy kategoriiB+E
- opłaty drogowe

Z tego co wiem licencji nie potrzebujesz w jak będziesz przewoził samą autolawetą samochody klientów, drugi przypadek to jak z podpiętą przyczepą będziesz wiózł je na handel dla siebie. Musisz to jednak sprawdzić ale jakiś czas temu jak czytałem przepisy to tak je zinterpretowałem.

Aha i w Niemczech (DE) tacho musisz mieć jak masz powyżej 2,8T jak dobrze pamiętam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Cze 2024, 20:14

Cześć!

Odpowiem na Twoje pytania dotyczące wynajmu autolawety i przewozu towarów na różne sposoby. Oto odpowiedzi na poszczególne przypadki:

1. Wynajem autolawety prywatnie z dodatkową przyczepą lekką:
Prawo jazdy: Prawo jazdy kategorii B+E pozwala na ciągnięcie przyczepy cięższej niż 750 kg, pod warunkiem że masa całkowita zestawu (pojazd + przyczepa) nie przekracza 7 ton.
Dokumentacja własności: Jeśli przewozisz towar prywatnie, dobrze jest mieć przy sobie umowę lub dokument potwierdzający własność towaru. Może to pomóc w razie kontroli celnej lub policyjnej, szczególnie przy przewozie przez granice.
2. Wynajem autolawety na firmę, przewóz dla kogoś prywatnie, nieodpłatnie:
Tachograf: Jeśli przewozisz towar w ramach działalności gospodarczej (nawet nieodpłatnie), użycie tachografu jest wymagane, jeśli masa całkowita zestawu przekracza 3,5 tony. Przepisy dotyczące czasu pracy kierowców obowiązują.
Dokumentacja: Warto mieć umowę przewozową lub inne dokumenty, które mogą potwierdzić, że przewozisz towar nieodpłatnie dla kogoś innego. W przypadku kontroli, może to pomóc wyjaśnić sytuację.
3. Świadczenie usług przewozu (płatna usługa transportu):
Tachograf: Tak, w przypadku płatnych usług transportowych, tachograf jest wymagany, jeśli masa całkowita zestawu przekracza 3,5 tony.
Licencja: Będziesz potrzebował licencji na wykonywanie transportu drogowego rzeczy. Licencja ta jest wydawana przez odpowiedni urząd (np. starostwo powiatowe).
Dokumentacja: Musisz prowadzić dokumentację przewozową, w tym umowy przewozowe, zlecenia transportowe, faktury itp. Wszystko to jest ważne dla celów podatkowych i zgodności z przepisami transportowymi.
Dodatkowe uwagi:
Ubezpieczenie: Pamiętaj o odpowiednim ubezpieczeniu OC i AC dla autolawety oraz towaru przewożonego.
Przeglądy techniczne: Regularne przeglądy techniczne pojazdu są niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo na drodze.
Czas pracy kierowców: Przepisy dotyczące czasu pracy kierowców są ważne zarówno w kraju, jak i za granicą, i muszą być przestrzegane.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
    W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...