Automat benzyna skrzynia dwusprzeglowa do 50tys

12 Lip 2017, 05:43

Witam
Prosze o rade w sprawie skrzyni dwusprzeglowej .
Posiadam Renault Scenic 1.6 automat (2004) i nadszedl czas na wymiane auta. Ostatnio (3 osoby na pokladzie) na wzniesienie o nachyleniu 10% wjechalam 30m/h przy ograniczeniu 50m/h i to ledwo...mechanik powiedzial ze skrzynia jest do wymiany, koszt nowej to £1000 czyli tyle co wartosc samochodu... :( - nie wiem czy warto inwestowac bo nie mam gwarancji ze nowa pokona takie wzniesienie bez problemu, silnik jest chyba za maly. Pisze chyba, bo niewiele znam sie na autach. Ale wydaje mi sie ze czas nadszedl na nowe autko, choc stare jest "perelka" w swoim rodzaju - nic sie z nim nie dzieje a mam go juz cztery lata.
Czy warto wymienic skrzynie?

Jesli mialabym kupic nowe, to zdecydowanie benzyne, bo jezdze glownie po miescie a niestety teraz mnostwo automatow jest z dieslem. Moje pytanie brzmi: skrzynia dwusprzeglowa + benzyna = od kiedy byla montowana ? Nie stac mnie na nowke ani tez nie chce przeplacac. Najchetniej wydalabym do 50tys max za auto uzywane, choc 30tys byloby lepsza opcja :D

Podsumowujac:
-dobra skrzynia w automacie
-benzyna (czytalam ze diesel nie jest dla mnie jesli mam malo tras)
-suv albo auto wyzsze ( nie lubie siedziec na asfalcie...)
-spalanie jak najmniejsze
-duzy bagaznik (mam psa 100 kg i nie za bardzo chcialabym wozic go na tylnym siedzeniu)
-4x4 niekoniecznie (drogie ubezpieczenie)
- no i najlepiej zeby mial jak najwiecej w cenie hehehe, czyli pewnie zostaje mi znowu francuz :-)

Patrzylam na Renault Koloes ale w UK jest dostepny tylko w roczniku 2009...wolalabym troche mlodsze...
Mazda cx5 ma wlasna skrzynie i ponoc nawet lepsza od tej wv ale problem jest znalezc ja w benzynie...
Honda crv ma tak welurowe siedzenia ze prezentuje sie wrecz fatalnie jak na auto z 2010, no i siersc moich psow nie jest wskazana na taki material.

Jestem nieco w kropce. Jest duzo diesli na rynku ale nie wiem czy warto/stac mnie na to zeby nim jezdzic. Tym bardziej ze czytalam rowniez ze diesle sa ogolnie wycofywane ze sprzedazy...ale jakos tego nie widze...

Prosze o wyrozumialosc :-)
eladra
Nowicjusz

Auto: Renault Megane Scenic
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koniec świata odwołany! Rozpoczęła się epoka MINI
    Koniec świata odwołany. Czas na zabawę! W wielu krajach Ameryki Środkowej, takich jak Meksyk czy Gwatemala, 21 grudnia 2012 odbyły się huczne uroczystości na powitanie nowej ery. Data pochodzi ze źródeł historycznych ...