Automat czy Manual?

29 Gru 2008, 08:24

Powiedzcie spotkałem się w S350 a manualną skrzynią gdzie praktycznie automat występuje w 98%. jak widać udał się mercedesowi automat bo w audi a6 dosyć często pada ( po rozmowie z serwisantem audi gdzie mówił że najwięcej z 1999 - 2001 w kombi ). to wybrać automat czy jak stoi na parkingu manuala wersja tego mercedesa jest różnica ok 900 euro w cenie automat tańszy dodam tez że wszystko mają tak samo pojemność wyposażenie tylko automat jest młodszy o 2 lata
Misiek
misiek8820
Nowicjusz

Miejscowość: żagań

29 Gru 2008, 13:34

Trwalosc Automatow Mercedesa jest naprawde zadziwiajaca... ogolnie sa bardzo chwalone i uznawane za nie zawodne (dopiero w E klassie W211 zaistnial problem z automatami)

Jednak teraz musimy sie zastanowic nad tym, czy lubisz gwaltowne przyspieszenia itp bo starszy automat moze sobie z kiepsko radzic, dlatego lepszym wyborem bylby Trip Tronic.

Manual- niby fajnie bo my rzadzimy, ale z drugiej strony po co mamy sie meczyc skoro maszyna moze cos za nas robic? A po za tym czy wyobrazasz sobie jechac Mercedesem Klassy S i zmieniac biegi? :) To mi troszke nie pasuje...

Ja osobiscie bym kierowal sie w strone automatow
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2008, 17:11

1. Co to jest trip tronic?
2. nieodpowiednio uzytkowany i zadbany automat pada duzo szybciej niz manualna skrzynia
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

29 Gru 2008, 20:07

NFSU9 napisał(a):1. Co to jest trip tronic?
2. nieodpowiednio uzytkowany i zadbany automat pada duzo szybciej niz manualna skrzynia

1 Skrzynia typu Trip Tronic, jest to poprostu nowszy typ automatycznej skrzyni biegow, znacznie szybsza od zwyczajnego automatu, ktora posiada takze oprocz automatycznego trybu pracy, takze sekwencyjny. Czyli taki kiedy mozemy zmieniac recznie bez uzycia sprzegla biegi na wyzszy badz nizszy (+ i -). Takiej zmiany dokonujemy lewarkiem badz w niektorych samochodach wystepuja lopatki przy kierownicy.

2 Z tym ze automat pada szybciej to roznie bywa, jednak zwracamy na to wieksza uwage gdyz poprostu wymiana badz naprawa jest znacznie drozsza. Ale za to w automacie mamy wieksza pewnosc ze samochod nie byl za bardzo "katowany"
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Gru 2008, 20:18

MG napisał(a): Trip Tronic.

Tiptronic 8)
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

30 Gru 2008, 20:40

Manual Manual i jeszcze raz Manual !!!

Automaty mają "dziurę" przy zmianie biegu na wyższy - niewybaczalne

Ponadto są dla osób którym urwało lewą nogę... żadna - przynajmniej dla mnie - przyjemność z jazdy automatem...

Ale to tylko moje skromne zdanie na ten temat...

Pozdrawiam !!
bebe-rock
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Felgi samochodowe - rozstaw i ilość śrub
    Przedstawiamy dwa parametry montażowe felg samochodowych (średnicę śrub i ich ilość) zarówno stalowych jak i aluminiowych. Są one na tyle ważne, że oba te parametry muszą być dokładnie takie same jak zalecił producent ...

31 Gru 2008, 10:44

bebe-rock napisał(a):Manual Manual i jeszcze raz Manual !!!

Automaty mają "dziurę" przy zmianie biegu na wyższy - niewybaczalne

Ponadto są dla osób którym urwało lewą nogę... żadna - przynajmniej dla mnie - przyjemność z jazdy automatem...

Ale to tylko moje skromne zdanie na ten temat...

Pozdrawiam !!

Taka dziure mialy automaty starej daty...

Nowsze automaty, nie mowiac nawet o tych najnowszych typu DSG, tyklo nawet Triptronici, zmieniaja biegi na wyzszy praktycznie niezauwazalnie... co prawda podczas redukcji czuc dziure na moment, ale poweidz mi czy wedlug Ciebie w manualu tej dziury nie ma? Kiedys zmaina przelozen musi zajsc i zawsze bedziesz mial odciecie napedu, na pewien okres.

Na polskich drogach, automat jest czyms bardzo fajnym, przy mocnym silniku jezeli chcemy troszke poszalec, to przyspieszamy zalozmy do 150 pozniej znowu zwalniamy do 90 nawet do 60 i tak w kolko, bo inaczej po polskich drogach jezdzic sie nie da, wtedy machanie drazkiem przy jezdzie 400 km, jest znacznie mniej przyjemne niz jazda na automacie. Co innego na autostradzie w niemczech, jak wyjedziesz z jednego miasta i wzucisz 5 i na tym biegu dojedziesz do drugiego miasta...

A po za tym w miescie tez lepiej sprawdza sie automat, minusem jest wieksze spalanie, i koszt napraw, ale coz... taka cena luskusu.
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Gru 2008, 19:45

Z naprwami automatów w mercedesach spotkałem się tylko w W211 robionych w latach 2003-2004 bo od 2005 roku zostały zmodyfikowane konstrukcyjnie i te są jak te z dziwiędziesiątych lat, których się nie dało zajechać.O innych automatach mercedesa które się psuły już nie słyszałem.
Jak chciałbyś kupić z automatem to tylko mercedesa bo tych nawet rzeźnik nie zajedzie, a jak z manualną skrzynią to tylko z koncernu Audi&VW, bo awarie w tych skrzyniach są rzadkie, a automatach(multitronic)bardzo częste.Chyba że mówimy o DSG, który jest ponoć rewelacyjny pod względem awaryjności (jest jeszcze w miarę nowy i sobie nie wyrobił opinii).
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

01 Sty 2009, 09:12

dziękuje za porady. a podajesz modele z 2000 roku a mnie interesóje z 1994-1997 ten przydział mercedesów mnie interesóje
Misiek
misiek8820
Nowicjusz

02 Sty 2009, 11:06

Zdecydowanie manual.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

02 Sty 2009, 11:18

Zdecydowanie automat. Mam Mercedes-a E290TD w automacie, niby za słaby, a jak dla mnie wystarczający. Wyobrażasz sobie jechać S-klasą, duża limuzyną i zmieniać biegi? Bo ja nie...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sty 2009, 17:35

w takim aucie mi się też zdaje że atutomat powinien być jednak to luksusowe troszkę auto a nie sportowe tym ma się wygodnie jeździć dzięki
Misiek
misiek8820
Nowicjusz

04 Sty 2009, 01:36

misiek8820 napisał(a):ok dziękuje. a powiedzcie spotkałem się w S350 a manualną skrzynią gdzie praktycznie automat występuje w 98%. jak widać udał się mercedesowi automat bo w audi a6 dosyć często pada ( po rozmowie z serwisantem audi gdzie mówił że najwięcej z 1999 - 2001 w kombi ). to wybrać automat czy jak stoi na parkingu manuala wersja tego mercedesa jest różnica ok 900 euro w cenie automat tańszy dodam tez że wszystko mają tak samo pojemność wyposażenie tylko automat jest młodszy o 2 lata

Tak zgadza się do automatu bardzo łatwo się przyzwyczajasz, ale eksploatacja to druga piłeczka no chyba ze stać na bentleya, ale w nim to musisz mieć własnego kierowcę bo inaczej być nie może.
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz