REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
ACSznycel napisał(a):To raczej skrzynie manualne są bardziej awaryjne niż automaty (o ile nie zapomnisz o wymianie oleju i o tym że automatu nie powinno się holować).
pocieszny napisał(a):a kto Ci takich bzdur naopowiadał?M_TT napisał(a):Szczerze to nie wiem dlaczego automatu nie wolno holować![]()
![]()
![]()
![]()
nie wolno holować tylko automatór które nie mają N czyli popularnego luzu
Napisano chyba wszystko na ten temat, odpowiedź zawarłeś sam w pytaniu. Ja kupiłbym automat i dłubał w nosie (tudzież co innego robił) bujając się po mieście.szczupak25 napisał(a): ponieważ to duża wygoda,dużo jeżdżę po mieście i takie ciągłe mieszanie biegami wolałbym zastąpić tą sprytną automatyczną skrzynką
jfp napisał(a):Napisano chyba wszystko na ten temat, odpowiedź zawarłeś sam w pytaniu. Ja kupiłbym automat i dłubał w nosie (tudzież co innego robił) bujając się po mieście.szczupak25 napisał(a): ponieważ to duża wygoda,dużo jeżdżę po mieście i takie ciągłe mieszanie biegami wolałbym zastąpić tą sprytną automatyczną skrzynką
PhantomASA1 napisał(a):Jeśli wrzucę N na światłach,to nie dość,że skrzynia traci smarowanie to jeszcze obroty silnika gwałtownie wzrastają(silnik wręcz wyje).Które skrzynie lepsze?! To nie tak,tak stawiane pytanie nie ma sensu.Mercedes automaty robi zdecydowanie lepsze jak manuale,ten manual,który mam w W210 to jakieś nieporozumienie,bardzo mało precyzyjna skrzynia,wcześniejsza przypominam padła przy ponad 200 tyś km a automaty w tych modelach bujają się bezawaryjnie nawet do 700 tyś km.Amerykańskie auta z kolei?!Ostatnio wypowiadał się gdzieś tam w jakimś programie gość ,który naprawia automaty tylko w Amerykańcach,powiedział,że skrzynie już przy przebiegu 150 tyś km nadają się do remontu ale manuale nie są trwalsze.Jest tylko jeden problem,koszt ogarnięcia (remont) automatu a manuala.Manuali się nie remontuje raczej ,tylko szuka używki,natomiast automat lepiej jest wyremontować ale koszty ,wiadomo.Osobiście wolę manualną skrzynię ale jest faktem,że automat daje zupełnie inny komfort jazdy w mieście,tylko noga potrafi drętwieć od trzymania hamulca,gdy stoi się w korkach godzinami.Jest jeszcze jedna sprawa,automat można bardzo łatwo przegrzać stojąc latem w korku,dlatego po zakupie takiego auta należy dokupić dodatkową chłodnicę oleju a jeśli się holuje różne przyczepy,to trzeba kupić chłodnicę największą(są trzy rozmiary).