Automatyczne skrzynie biegów

Która skrzynia??

tiptronic
11
46%
automatyczna "klasyczna"
13
54%
Razem głosów : 24

19 Cze 2008, 14:03

Witam wszystkich :) . Jestem zainteresowany kupnem auta z automatyczną skrzynią biegów. Jak ostatnio zauważyłem, są da rodzaje takich skrzyń: np. tiptronic i skrzynia automatyczna "klasyczna". Co sądzicie o obu rozwiązaniach? Które z nich jest lepsze? Proszę, napiszcie również wrażenia z jazdy samochodami z takimi skrzyniami. Z góry dzięki :D Pozdrawiam :)
animag101
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Cze 2008, 21:12

Dzięki za głosy, tylko proszę Was o jedno - czy moglibyście pisać "dlaczego akurat ta skrzynia"? Dzięki za pomoc :):)
animag101
Nowicjusz

19 Cze 2008, 21:32

Wg mnie tiptronic jest lepsza. Jeśli chcesz, jedziesz za pomocą klasycznego automata nastawiając "D". Jeśli chcesz troszkę poszaleć, a masz jeszcze łopatki przy kierownicy, to czujesz się jak w formule 1 :) a klasyczna....hmmm...nie musisz nic już robić. Uważam tiptronic za lepsze rozwiązanie.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Cze 2008, 22:53

Bez wątpienia tiptronic, ale moze nie w każdym przypadku...szczerze to bardzo rzadko jeździłem automatami jako kierowca i wogóle nie preferuje takich skrzyń.
A jakie auto chcesz kupić z taką skrzynią ?? i pytanie podstawowe: z jakim silnikiem?
Pzdr
Pekińczyk
Początkujący

20 Cze 2008, 08:12

Raczej benzyna, nad dokładną marką się nie zastanawiałem. Czytałem tylko że tiptronic przy przełączaniu biegów strasznie szarpie i można się nabawić choroby morskiej ;P Chodzi mi po prostu która skrzynia płynniej przełącza biegi.
animag101
Nowicjusz

21 Cze 2008, 08:53

Bryann napisał(a):Wg mnie tiptronic jest lepsza. Jeśli chcesz, jedziesz za pomocą klasycznego automata nastawiając "D". Jeśli chcesz troszkę poszaleć, a masz jeszcze łopatki przy kierownicy, to czujesz się jak w formule 1 :) a klasyczna....hmmm...nie musisz nic już robić. Uważam tiptronic za lepsze rozwiązanie.

dokładnie tez tka uważam ale jak dla mnie nigdy automat a zwłąszcza w Polsce.
astro007
Aktywny

21 Cze 2008, 09:31

Ale wiecie, od tego sprzęgła już noga odpada, więc co będzie za parę lat...
animag101
Nowicjusz

21 Cze 2008, 11:11

Uwierz mi przez 10 lat pracy w USA tęskniłem za manualem i jak wróciłem to od razu szukałem samochodu na manualu i nie zamieniłbym na inny.
astro007
Aktywny

21 Cze 2008, 11:15

tiptronik różni sie tym ze masz dodatkową opcje menualnego zmieniania biegow wiec w tiptroniku samochod moze mniej palic , ale jesli "szarpie" to znak ze jest wyeksploatowana skrzynia biegów ja mam w tiptroniku i nie czuc kiedy bieg zmienia mozna to poznac tylko po obrotomierzu ;) czuć tylko na wysokich obrotach, ale jesli to robisz to dla przyjemności :P
protector
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

23 Cze 2008, 18:17

Piszesz, że się stęskniłeś - w jakim sensie? Tzn chodzi Ci o tylko o uczucia :P czy faktycznie manualna jest lepsza?? Też mam znajomą w USA i ma samochody z manualem, coś w tym musi być... :?:
animag101
Nowicjusz

23 Cze 2008, 21:21

W każdym względzie awaryjności komfortu , wszystkiego. na manulu mniej pali. nie wiem jak inni ale jak dla mnie automat nie ma szans z manualem.
Wiesz ja prawie 15 lat jeździłem na manualu w Polsce.Potem w USA były tylko automaty i bardzo długo nie mogłem się przystosować do automatu.
Prawdę mówiąc denerwował mnie i to przez cały okres ( 10 lat). Kiedy wróciłem bardzo się ucieszyłem że koniec z automatami.Miałem ich po prostu dość.
astro007
Aktywny

24 Cze 2008, 20:57

Ze względu na komfort?? Wydaje mi się, że właśnie automatyczna skrzynia jest bardziej komfortowa niż manual.... ;/ Przecież muszę o wiele mniej robić
animag101
Nowicjusz

25 Cze 2008, 20:24

To ci sie źle wydaje.Przynajmniej jak dla mnie i znam wiele osób którym bardziej komfortowo jeździ sie an manualu.
astro007
Aktywny

26 Cze 2008, 20:02

a tak w ogóle to jest post "Czy tiptronic czy automatyczna klasyczna" a nie czy manual czy automatic.
animag101
Nowicjusz

26 Cze 2008, 22:52

dałem głos na automat. Pełna wygoda i spokój.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie