Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nanek napisał(a):jesli na D wrzucisz reczny i puscisz hamulec to w najlepszym wypadku samochod zgasnie, ale jesli jest w dobrym stanie to rozpiepszy ci reczny.
nie wiem jak to jest z tymi nowymi automatami ale w tych starszej gen wsiadasz odpalasz wrzucasz bieg i masz wszystko w d... stawiasz na P czy N kiedy chcesz i na ile chcesz przynajmniej ja nie mialem zadnych klopotow z moimi dwoma automatami (starszej gen) jesli chodzi o nowe to niestety tutaj nie pomoge bo nie mam zielonego pojecia
oldschool;)
-------Nigdy nie miałem potrzeby pozostawiania auta na pracującym silniku przy trybie N lub P,tylko poza potrzebą sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni.Oczywiście nic się nie stanie,jeśli tylko chwilę raz na jakiś czas się tak zrobi,osobiście poza takimi przypadkami nie widzę najmniejszego sensu by tak robić.Nie każdy może mieć auto ze skrzynią automatyczną,jeśli nie jest w stanie pojąć tego!Jak dotąd nigdy nie miałem w zwyczaju włączać luzu .Jazda pod górę?!Hamulec ręczny,po co?!Jeśli silnik chodzi ,skrzynia nie dopuści do tego by auto zaczęło się staczać w tył w przypadku zatrzymania(nawet pod wielką górę).Ja nigdy nie użyłem hamulca ręcznego ,po to mam automat.Gdy silnik zgaśnie to co innego.Mój znajomy mechanik przekonał się,jak wrażliwe są nowoczesne skrzynie automatyczne,wytoczyli tylko auto z lawety w tył bez odpalania silnika i uszkodzili skrzynię automatyczną.Nie zapytałem jakie to było auto.Natomiast swego Mercedesa holowałem dwa razy w życiu,raz 50 km i nic się skrzyni nie stało,ale to stara skrzynia,bardzo solidna(94r).M_TT napisał(a):Czyli w automacie nie wolno podczas pracy silnika używać pozycji P ani N bo skrzynia nie ma smarowania dobrze rozumiem? Tylko co według tego to zaraz po odpaleniu samochodu z automatem lepiej włączyć D i zaciągnąć ręczny niż zostawić pojazd na minutę w pozycji P To chyba jakiś absurd
PhantomASA1 napisał(a): Gdy wrzuca się N lub P,skrzynia traci dostateczne smarowanie,to bardzo krótka droga do kłopotów!.
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]