Automat, czy wymienia się olej, czy dać sobie spokój?

23 Sty 2019, 14:18

Witam,
proszę o opinie, czy w automacie wymienia się olej w skrzyni biegów? Mam auto z 2009 roku, a krążą różne opinie. Co wy o tym sądzicie?
Cober555
Nowicjusz

Auto: Mondeo

23 Sty 2019, 15:18

A słyszałeś kiedyś o olejach które nie tracą właściwości?
Krąża rożne opinie dlatego że:
-producent specjalnie nie ma w zaleceniach wymiany oleju aby zmniejszyć jej żywotność.
- kiedyś skrzynie były trwale i solidne, pomimo brak wymian skrzynie pracowały po setki tysiące km. Wiec nikt tego nie robił za bardzo ale to auta lat 90

Olej w skrzyni należy zmieniać co 60-80 tyś wtedy przedluzysz heh trwałość.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lut 2019, 14:13

Cober555 napisał(a):Mam auto z 2009 roku, a krążą różne opinie. Co wy o tym sądzicie?
Jeżeli jeszcze tego nie robiłeś to trzeba wymienić olej wraz z filtrem.

Tak jak napisał @Kao każdy olej starzeje się i po pewnym czasie nie będzie spełniał już swojej roli w 100% dlatego w automatach powinno wymieniać się olej. Przy użytkowaniu intensywnym w większości w mieście warto to zrobić już przy 40-50tyś. km natomiast jeżeli w większości samochód robi trasy można ten okres zwiększyć nawet do 80tyś. km.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...