Skrzynia biegów - zacina się, problemy z ruszeniem

08 Lut 2019, 07:34

Witam. Miesiąc temu kupiłam Audi a4 b5 1995r silnik 1.9 . Sprzedawca zapewniał że wszystko jest w najlepszym porządku, faktycznie na przeglądzie usłyszałam to samo. Po 2 tygodniach od kupna zaczęły dziać się dziwne rzeczy.. zacinała się skrzynia biegów, na tyle że nie dało się ruszyć, pojechałam do mechanika, stwierdził że to olej skrzyni biegów, pojechałam i wymienilam lecz problem nie znikł wręcz się pogorszył. Samochód zaczął piszczeć przy przyspieszeniu i po ok.100km zaczął mocno szarpać po czym stanął. Odpaliłam go ponownie bez najmniejszego problemu, wrzuciłam go na "luz" a on sie toczył.. działała tylko 3 i 4. Po godzinie meczenia się weszła 1, na której ledwo co dojechalam jakieś 400m do domu. Proszę o opinie co waszym zdaniem się stało, czy do wymiany skrzynia biegów. Dodam że kolega twierdzi że to sprzęgło lub silnik więc już nie wiem co myśleć.
Natalaaudia4
Obserwowany

08 Lut 2019, 07:52

Problem moze leżeć po stronie sprzęgła lub wysprzeglika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lut 2019, 10:26

Natalaaudia4 napisał(a):Dodam że kolega twierdzi że to sprzęgło lub silnik więc już nie wiem co myśleć.
Silnik raczej odpada biorąc pod uwagę twój opis. Problem leży raczej w skrzyni lub sprzęgle. Być może skrzynia była już słaba i został do niej zaaplikowany jakiś doktor na czas sprzedaży.
Natalaaudia4 napisał(a):pojechałam do mechanika, stwierdził że to olej skrzyni biegów, pojechałam i wymienilam lecz problem nie znikł wręcz się pogorszył. Samochód zaczął piszczeć przy przyspieszeniu i po ok.100km zaczął mocno szarpać po czym stanął.
Ja widać wymiana oleju pogorszyła sprawę więc myślę, że problem może leżeć w samej skrzyni, te dźwięki o których piszesz raczej nie będą od sprzęgła.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przewodnik po hybrydowych SUV-ach Lexusa
    Segment SUV-ów nieprzerwanie rośnie. Rośnie też popularność hybryd. W bardzo istotnym stopniu przyczynił się do tego Lexus. To Japończycy pokazali pierwszego w historii luksusowego SUV-a, a później pierwszą ...
    56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...