Automat do 20 tys

02 Wrz 2015, 08:02

Witam,

Szukam samochodu z automatyczna skrzynia biegow i benzynowym silnikiem. Roczny przebieg do 15 tys wiec diesel sie nie oplaca (i koszty utrzymania sa duze).

Warunkiem koniecznym jest automatyczna skrzynia biegow, dosyc wygodne zawieszenie (dziurawe, krakowskie drogi). 70% miasto 30% autostrada, klimatyzacja i silnik benzynowy (nie musi tolerowac LPG, instalacja mi sie szybko nie zwroci).

Aktualnie jezdze 90 konnym 1.9 TDI i byloby milo gdyby nowe auto nie odstawalo zbytnio na gorsze z osiagami :)

Budzet do 20 tys. Z racji tego, ze nie mam pojecia ktore automaty w ktorych markach sa godne uwagi do tego budzetu i moich kryteriow bardzo prosze was o pomoc :) Nie mam sprecyzowanych wymagan dotyczacych wielkosci samochodu - moze to byc cos pokroju Audi A3 (ale nie ten model akurat) lub jakis sedan (wieksze auta sa wygodniejsze i lepiej tlumia nasze kochane drogi).
margon
Nowicjusz

Auto: none

02 Wrz 2015, 08:41

Jak szukasz komfortu to zdecydowanie polecam Citroena C5 I po fl
Z innych to Hyundai Sonata i Kia Magentis
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Wrz 2015, 14:27

Niezłym automatem była 6-biegowa skrzynia Aisin montowana w Vectrze C z silnikiem 1.9 CDTI (tak samo w Saabie 9-3), chociaż ma parę słabych punktów. Najlepsze automaty z tamtych lat to Mercedes i tu z mniejdzych aut polecam C-klasę Coupe lub większy sedan ( W203). Za 20 tysięcy można pokusić się również o bardzo zadbane W210 lub CLK W208.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Wrz 2015, 17:50

W ostatnim czasie obejrzelismy pare samochodow i jak sie okazuje zadbaby automat to duzy problem.

W zwiazku z tym wymagania sa zmienione - odpada koniecznosc automatu. Ostatnio znajomy mi polecal Fiata Bravo II z silnikiem 1.4 120km / 150km z turbo ze wzgledu na fakt ze w tej cenie mozna kupic egzemplarz z polski i bedzie ze wszystkich najmlodsze. Poki co moje typy:

Lexus IS200
BMW E39 523i
Mazda 3
Fiat Bravo II

Co sadzicie o tych samochodach? Fiata okreslaja mianem niedocenianego ze wzgledu na wady poprzednika + fakt ze sa do niego tanie czesci nawet z ASO (ktore jest najtanszym ASO)
margon
Nowicjusz

Auto: none

08 Wrz 2015, 17:53

Jak chciałeś automat to szukaj takiego w IS, bo skrzynia jest pancerna (czyt. zrobi 1mln km przy dobrym traktowaniu, a nie jakieś marne jak na Lexa 500tys.), sporo ich się pojawia. Znacznie trwalszy wybór niż manual, który jest znów najsłabszym punktem w trwałości Lexusa IS 200 (po 200tys. zaczynają "miauczeć") :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...