Automat do 40K porady

20 Paź 2019, 08:50

Witam, tak jak w tytule szukam automatu. Roczne przebiegi to około 15k rocznie, rano do pracy 15km przez miasto i powrót autostradą 30km. Interesuje mnie segment C/D, znalazłem coś takiego co tym myślicie ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Handlarz
W jakich markach polecacie automaty w tej kwocie ? Zależy mi jeszcze na rozsądne koszty utrzymania samochodu.
Dasmond
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

21 Paź 2019, 14:04

W Hondzie Civic IX skrzynia automatyczna jest skrzynią klasyczną o pięciu przełożeniach z tego co wiem nie ma z nią większych problemów i jest trwała jak się dba o wymianę oleju w odpowiednim czasie.
Jednak na trasie moim zdaniem lepiej sprawdza się manual o sześciu przełożeniach który będzie palił trochę mniej.

Żeby to był automat o sześciu przełożeniach to myślę że nie trzeba by się było mocno zastanawiać przed kupnem. Jeździsz sporo poza miastem więc ja bym wybrał manual ten automat fajny jest do miasta.

Silnik 1.8 daje większą frajdę z jazdy w manualu przynajmniej Ja miałem takie odczucia prowadząc manual automat w tej wersji Civica.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Paź 2019, 15:21

A miasto zakorkowane? - bo masz całkiem dobre warunki jak dla diesla.
Pierwszy Civic nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" a jak spojrzysz na spasowanie maski z lampą z lewej i prawej strony to widać dlaczego.

Dla mnie Civic IX to takie trochę nijakie auto, VIII była specyficzna ze swoim sportowym pazurem jak na kompakta, IX-kę zrobili bardziej rodzinną.
Z drugiej strony świetny silnik benzynowy.
Chociaż jeśli chodzi o diesle to mógłbyś popatrzeć na Peugeot 508 2.0 HDi, Citroen C5 2.0 HDi, Volvo S60, średnie spalanie +-6l ON /100km, a też komfort całkiem inny.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...
    Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...