Automat Warszawa 7-12 tys.

16 Wrz 2019, 20:32

Zastosowanie: głównie miasto, czasami coś przewieźć, zwykłe auto do zwykłej jazdy
Nadwozie: 4/5 siedzeń, 2-drzwiowe jednak wolałby nawet i 5, kombi, sedan, kompakt, od biedy miejskie. Bez rdzy, wiadomo szpachla gdzieś już musi być.
Przebieg i rok: Nie gra roli, wolę dobrego i sprawnego kapcia zamiast nówki-nieśmigówki, która po chwili się popsuje.
Paliwo: Benzyna lub LPG, diesel nie wchodzi w grę.
Silnik: bezawaryjny (w zasadzie to można pod to podpiąć całe auto) i nie pali nie wiadomo ile

Myślałem o paru autach:
a4 b5-b6 w quattro, jednak trochę boję się tiptronic
bmw e36/46 z czego czytałem dość sporo pali, faktycznie przebiegi też średnio
vw passat b4-b5
citroen c4/c5
mercedesy klasy c, podobno mają pancerne skrzynie biegów
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

19 Wrz 2019, 10:35

Jednak c4 kompletnie odpada, ciekawi mnie też astra H jak to w jej przypadku wygląda i seat ibiza IV podobno samo w sobie niezłe auto ze znośnym automatem :roll: Ciekawią mnie też toyoty chociaż chyba już nie ma tych pancernych automatów, taka aygo lubi się p...opsuć.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 11:10

Powiedz jeszcze czy bierzesz pod uwagę, że w samochodzie za taką kwotę automat może ulec awarii która może kosztować połowę maksymalnej ceny jaką chcesz przeznaczyć na takie auto?

Generalnie tu najlepiej szukać samochodu z prostymi automatami. Jeżeli już coś znajdziesz to dobrze by było taką skrzynię sprawdzić w warsztacie który zajmuje się naprawą takich skrzyń żeby ocenili jej stan.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2019, 11:26

Cichy77 napisał(a):Jeżeli już coś znajdziesz to dobrze by było taką skrzynię sprawdzić w warsztacie który zajmuje się naprawą takich skrzyń żeby ocenili jej stan.

Eeetam ...wchodzisz na allegro wpisujesz do jakiego chrupersa potrzebujesz automat i sprawdzasz ile kosztuje... tyle w temacie.
Np. Avensis t22 4biegowy hydraulik automat kosztuje 450zł.a bez kinetyka pewnie 350zł. Zawyczaj druga sztuka przeżyje auto :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Wrz 2019, 12:17

Szybki Ty tak na serio? :o I ile, by kosztowała taka wymiana u mechanika i jej transport? Bo wymianę takiego elementu za bardzo nie brałem pod uwagę. Taka naprawa 5k, a tutaj gotowiec 500 zł. tylko wymienić. Ciekawe czy dałoby się dać inny automat niż normalnie jest. Chociaż słyszałam o wybrykach typu zamiana manuala na automat, ale to raczej bajeczki.

Co do naprawy to zależy też od automatu, czytałem że niektóre kosztują 4 tys. a to już 1/3 sumy :roll: Właśnie dlatego chcę unikać syfów pokroju multitronic czy easytronic.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 13:47

szybki napisał(a):Eeetam ...wchodzisz na allegro wpisujesz do jakiego chrupersa potrzebujesz automat i sprawdzasz ile kosztuje... tyle w temacie.
No nie wiem... czy za tyle kupisz skrzynię która jeszcze trochę pociągnie :) tu jest loteria. Niech wyjdzie komplet z wymianą 1300zł, a co jak okaże się że za 500km będzie z nią problem?
Raz się trafi dobrze a raz nie. mój znajomy jakiś czas temu tak kupił skrzynię do Chryslera za 1500 + wymiana i wyszło jakieś 2000zł po pół roku pojawił się problem i teraz pytanie co dalej robić bo akurat tą skrzynię co miał mógł naprawić za 3500zł z gwarancją min na rok :)
Marcel2727 napisał(a):Ciekawe czy dałoby się dać inny automat niż normalnie jest
Wszystko się da ale to koszty w przypadku zmiany skrzyni nawet jak będzie pasowała musisz wymienić tez sterownik i koszty rosną. Dlatego zawsze warto się wcześniej zastanowić.

Marcel2727 napisał(a):Co do naprawy to zależy też od automatu, czytałem że niektóre kosztują 4 tys. a to już 1/3 sumy
Najczęściej najtrwalsze automaty wychodzą te starszych typów z typowym konwerterem i mniejszą ilością elektroniki. Są one wolniejsze w pracy wolniej zmieniają biegi ale potrafią przeżyć nie jeden silnik jak się je normalnie eksploatuje.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

19 Wrz 2019, 15:47

Cichy77 napisał(a):No nie wiem... czy za tyle kupisz skrzynię która jeszcze trochę pociągnie :) tu jest loteria. Niech wyjdzie komplet z wymianą 1300zł, a co jak okaże się że za 500km będzie z nią problem?
Raz się trafi dobrze a raz nie. mój znajomy jakiś czas temu tak kupił skrzynię do Chryslera za 1500 + wymiana i wyszło jakieś 2000zł po pół roku pojawił się problem i teraz pytanie co dalej robić bo akurat tą skrzynię co miał mógł naprawić za 3500zł z gwarancją min na rok

EEEEtam... to nie jest tak. Stare knoty ale te które się nie psuły są w śmiesznych cenach bo nikt ich nie potrzebuje. Szczególnie gdy 90% danego modelu było w manualu.
Kolejna sprawa że zazwyczaj w nich psują się konwertery, zaworki może coś pocieknie.
Jak coś to mam kilka skrzyń is200/gs300 oddam Ci je za 1000zł.i będziesz je sprzedawał 5lat ;-)
Do tego podajesz przykładzie chryslera który wychodził w większości w automacie+reprezentuje typową gmową jakość+cena skrzyni to 1,5k a nie 400zł.
szybki
Moderator - Tuning

19 Wrz 2019, 16:37

Jednak czytałem, że da się się zmienić manual na automat, ale cała zamiana to koszt 10 tys. jak nie więcej :o

Może rzucicie konkretami jakie automaty są takie trwałe, jest coś nowszego i tańszego? Słyszałem, że Passat i Golf IV jest całkiem fajne tylko z drugiej strony piszą, że skrzynie w nich - DSG się po prostu rozpadają.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 17:44

W Golfie IV nie było (jeszcze) skrzyń DSG.

Tu masz bezproblemowe autko - Avensis I z prostym silnikiem 1.8:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

22 Wrz 2019, 18:04

Dobrze wiedzieć chociaż o Golfa w automacie nie łatwo.

Avensis I ciekawa.

Słyszałem, że najlepiej jest brać VW Passat B5, Volvo S40 i Chrysler Voyager 3 - doszedłem do wniosku, że MVP też się nada o ile nie chleje za dużo i da się złożyć tylne siedzenia, by mieć sporo więcej miejsca.

Tylko z czego się orientuje ten silnik to po prostu pijak.

Tylko czy tutaj coś mu nie kapie? :D

LPG sprawia, że paliwo nie jest takie drogie.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Wrz 2019, 19:16

Ktoś coś? Mogą być nawet hybrydy o ile są jakieś w tych kwotach.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Wrz 2019, 19:24

Marcel2727 napisał(a):Ktoś coś? Mogą być nawet hybrydy o ile są jakieś w tych kwotach.

Daj spokój z tymi gratami (wklejasz auta z drogimi i awaryjnymi silnikami), obejrzyj tego Avensisa, jeśli nie ma za dużo rdzy od spodu to będzie git.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

23 Wrz 2019, 19:45

Marcel2727 napisał(a):Ktoś coś? Mogą być nawet hybrydy o ile są jakieś w tych kwotach

Miałeś podanego avena to bierz tyłek w troki i działaj :D i to szybko :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

23 Wrz 2019, 20:57

Hmm... a od ilu można kupić dobrego Lexusa IS200?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Wrz 2019, 21:50

No i jak myślałem nie szło się nawet umówić :D Dlatego chciałem nieco więcej propozycji, może jakieś wskazówki? W ten temat zagląda sporo osób, ich też to ciekawi jednak jest mega problem z tą kwotą. Może być 15 tys. by była już jakaś kwota :roll: Od jakiej kwoty się w sumie zaczynają automaty? 20-30 tys.?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika