Autostrada Wrocław - Katowice

01 Mar 2011, 01:19

Witam

Ile kosztuje przejazd autostradą z Wrocławia do Katowic ?
Ile jest bramek ?
Automobile
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

01 Mar 2011, 07:47

Przeciez tam nie ma bramek, na A4 sa tylko 2 bramki miedzy Katowicami a Krakowem.

A koszt przejazdu to 2 x 8zl czyli 16zl.

Chyba ze cos sie zmienilo. Ostatni raz przejezdzalem 3stycznia.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

01 Mar 2011, 18:20

Potwierdzam - między Katowicami a Wrocławiem nie ma bramek. Narazie. Bo w planach są. Mówiło się coś o 1 lipca 2011 - ma być wprowadzony elektroniczny system poboru opłat, ale nie wiem, czy to informacja pewna na 100%.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2011, 22:50

tzn elektroniczny chyba będzie dla stałych użytkowników bo tak jak ja z autostrady korzystam raz czy dwa w roku więc dla takich mają być o ile wiem bramki i tam będzie pobierana opłata.
A tak a pro... To czemu autostrady są płatne a zwykłe drobi nie? Budowę drogi pokrywamy my czyli podatnicy i Unia tak samo remonty i utrzymanie więc czemu za nie płacimy?! Za przyjemność? chyba nie. A dla odmiany ekspresowe mają być (chyba) darmowe a prawie niczym się nie różnią poza dopuszczalną prędkością
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

03 Mar 2011, 21:26

No nie do końca się óżnią. Austostrady w przeciwnieństwie do dróg ekspresowych muszą spełniać szereg warunków. Np. muszą być ogrodzone - jak jedziesz autostradą, to popatrz na pobocze - jest płot. A to z kolei stawia kolejny warunek - muszą być pod drogą przepusty dla zwierząt - na ekspresówce np sarna może przelecieć przez drogę. Na autosradzie ci to nie grozi. Następny warunek, to np. nie może być żadnych skrzyżowań kolizyjnych - wszystkie bezkolizyjne. Kolejny warunek to telefony alarmowe co określoną ilość metrów - na ekspresówkach tego nie ma. No itd itd. No a za utrzymanie tego ktoś musi płacić....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 21:24

co nie zmienia faktu że opłaty są widzimisiem rządu bo Niemcy którzy mają tysiące kilometrów autostrad nie płacą za przejazd tylko jest to pokrywane z budżetu państwa
mirko50
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...
    Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...

08 Mar 2011, 19:48

jak by nie było drogowe mamy wliczone w paliwo czyli jednym słowem płacimy każdego dnia, wystarczy tylko odpalić samochód i na dodatek jeszcze za przejazd na autostradzie trza płacić
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki

08 Mar 2011, 20:14

dokładnie! niedawno wyliczali że litr paliwa kosztuje chyba coś ok 2zł a reszta to złodziejskie podatni z których i tak nic nie mamy. Podatek drogowy powinien iść na drogi. Pobierając nawet te 1,50 od każdego litra sprzedanego w całej Polsce w ciągu 1 dnia jest niezłą sumką a mnożąc to przez 30 dni a potem przez 365 są to grube miliony za które można by wyremontować x km dróg a w niedługim czasie wszystkie drogi w kraju. Ale co zrobicie skoro jeśli są już pieniądze na remont drogi to połowa jest stracona....
Podam to na przykładzie budowy domu. Przeciętny Kowalski chcąc wybudować dom wykłada dajmy na to 200 000 zł a taki sam budynek budowany przez urząd np: gminy kosztuje 900 000 lub milion!!!! Gdzie te pieniądze!!!???
Chociaż chyba wiadomo gdzie....
mirko50
Początkujący

09 Mar 2011, 14:08

Za te pieniądze łatane są dziury w budżecie (m.in. finansowanie szkolnictwa, służb itd.)
elmo
Początkujący

Miejscowość: KR/RZ/SG

09 Mar 2011, 20:46

chyba żartujesz... Te pieniądze są rozkradane i wypłacane w nie adekwatnym stosunku co do jakości i ilości wykonanej pracy. Jak można zapłacić komuś kto zrobił projekt za 1mln zł i go spierdzielił że przerobienie już zbudowanej inwestycji będzie kosztować niemal połowę tego co było wydane na budowę. Gość powinien za to nieźle beknąć a nie brać grubą kasę. Takie jest moje zdanie!
mirko50
Początkujący

27 Mar 2011, 15:16

A czy za Wrocławiem, jadąc w stronę Niemiec trzeba płacić za przejazd?
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

27 Mar 2011, 16:22

j@c3k napisał(a):A czy za Wrocławiem, jadąc w stronę Niemiec trzeba płacić za przejazd?
Za Wrocławem nie ma żadnych opłat na drodze do samej granicy niemiec. Bramka na A4 jest w Mysłowicach.
Ostatnio edytowany przez fred_flinston, 29 Mar 2011, 07:16, edytowano w sumie 1 raz
fred_flinston
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

23 Sie 2011, 14:56

Na A4 jak na razie (i oby jak najdłużej) jedyny płatny fragment to Katowice - Kraków. Pomiędzy Gliwicami i Wrocławiem są już budowane miejsca w których będą pobierane opłaty za korzystanie z autostrady, natomiast od Wrocławia do Jędrzychowic nie ma nic płatnego.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

20 Maj 2012, 12:17

Odswiezam.

Jak jest z oplatami za przejazd na A4 z Olszyny w strone RZESZOWA (Debicy)

Postawili nowe bramki????
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

20 Maj 2012, 14:45

z tego co mi wiadomo jak narazie są tylko te dwie między Katowicami a Krakowem. W grudniu ja jechałem przez Zgorzelec to tam już stawiali bramki i były one aż do Gliwic z tym, że jeszcze nieczynne. Podobno od pierwszego czerwca wszystkie bramki mają wystartować ale nie wiem czy to prawda. I opłata będzie pobierana od ilości przejechanych km a nie od odcinków bo bramki są stawiane na każdym zjeździe z autostrady.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001