Autronic AL700 Problem !!!

14 Mar 2008, 17:14

Witam

Posiadam od kilku lat instalację gazową z komputerkiem AL700 jakiś czas temu zdarzyło mi się że komputerek gazu przełączał się na gaz ale fizycznie samochód dalej jechał na benzynie , pojechałem do gazownika który to od razu zakładał że jest uszkodzony komputer ale popsikał kontaktem gdzie się dało i zaczło chodzić , lecz po miesiącu znowu się to stało czyli komputer wskazuje że jedę na gazie a w rzeczywistości dalej jade na benzynie.
Sprawdzałem miejsca połączeń czy są dobre czyściłem zalałem kontaktem i nic. Byłem u gazownika a on znowu to chyba komputer ale niema co włożyć na próbę a wogle jest zawalony robotą i do Świąt niema czasu.

Bedę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
zbyszkoma

ps. 1,5 roku temu miałem walniętą uszczelkę pod głowicą i mechanik który naprawiał samochód stwierdził że nie moż zdiagnozować samochodu bo komputer do diagnostyki teraz dokładnie nie pamiętam nie widzi całego samochodu lub jakiejś jego części. Czy to może być spowodowane instalacją gazową ?
Bo gazownik twierdził że z jego strony wszystko jest ok.
Pozdrawiam
zbyszkoma
zbyszkoma
Nowicjusz

15 Mar 2008, 12:31

Musisz sprawdzić,czy z komputerka gazowego wychodzi napiecie na elektrozawory,otwierające dopływ gazu do reduktora.Posprawdzaj dokładnie wszystkie styki instalacji gazowej(mogą być zaśniedziałe).Pooglądać,mam na myśli oczywiście wyjęcie każdej wtyczki i sprawdzenie stanu na jej stykach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2008, 12:49

Sprawdzałem i wyglądają ok.
Brak napięcia na przeweodzie niebieskim doprowadzającym napięcie do elektrozaworu otwarcia gazu.
Nie steruje przekażnik na płytce AL700 z którego ma wyjść napięcie na elektrozawór
Pozdrawiam
zbyszkoma
zbyszkoma
Nowicjusz

15 Mar 2008, 22:20

W takim razie uszkodzeniu mogła ulec cewka tego przekaźniczka lub inne elementy,które sterują tą cewką.Dobry elektronik powinien poradzić sobie z tym problemem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2008, 23:31

Cewka jest OK. brak sterowania.
Ciekawe jak bym zwarł styk tego przekaźnika tak aby zasterować elektrozaworem gazu (próbowałen przez chwilkę na wyłączonym silniku i elektrozawór łapie) a centralkę przełączył w pozycję awaryjnego odpalania na gazie czy by tak mogło być .
Mój gazownik ma mieć centralkę AL700 dopiero pod koniec tygodnia aby stwierdzić czy to jest faktycznie wadą centralki
Pozdrawiam
zbyszkoma
zbyszkoma
Nowicjusz

16 Mar 2008, 14:52

Lepiej nie kombinuj w ten sposób.Jak nie chcesz mieć problemów,to poczekaj ten tydzień,albo poszukaj u innych gazowników.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...
    Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...