Hej,
Chciałbym się Was poradzić w kontekście zakupu samochodu, jak w temacie.
Szukam używanego kombi w budżecie 35-40 tys., w którym bezproblemowo założę LPG. Z tego co czytałem na tym i innych forach, to moje oczekiwania w naturalny sposób spełnia
Astra 1.4T/140 KM w roczniku 2011-2012 (ze wskazaniem na 2011, przy przebiegu zapewne 80-120 tys. km zakładając egzemplarz z polskiego salonu). Wydaje się to solidny samochód w klasie C.
Rozszerzając jednak krąg samochodów, mając na uwadze m.in. ograniczoną liczbę ogłoszeń z ww. astrą, z tego co widzę na portalach ogłoszeniowych, w moim budżecie wydaje się też mieścić samochód z klasy D -
Avensis 1.8 / 147KM, przy czym tu rocznik bardziej 2009 (może 2010), zatem przebieg też trochę większy (110-130 tys. km, ale są też z większym). Silniki valvematic zdaje się też dosyć dobrze się gazuje (sprostujcie mnie, jeśli się mylę).
Wiem, że na pozór porównuję samochody z dwóch różnych kategorii, ale... nie widziałem jeszcze takiego porównania i może ktoś by się jednak tego podjął
- Pytanie może banalne, ale jestem laikiem. Co w praktyce oznacza wybór między klasą C i D? Astrę w tej cenie wydaje mi się trafię lepej wyposażoną, niż Avensis, a jednak to samochody wydawać by się mogło z innej półki. Czy to kwestia bardziej trwałości silnika i elementów zawieszenia, sfokusowania konstrukcji na dłuższe trasy?
- Czy dobrze myślę, że oceniając samochód po przebiegu, powinienem jednak przychylniejszym okiem spoglądać na większe liczby w Avensis, bo jakość / trwałość / zoptymalizowanie silnika (i nie tylko) w tej klasie samochodu jednak pozwala ze spokojem generować dużo większy, bezproblemowy serwisowo przebieg, niż np. w Astrze (abstrahując od stylu jazdy/eksploatacji/serwisowania oczywiście)?
- Czy koszty eksploatacji i opłat będą zauważalnie wyższe w Klasie D / Avensis? Mam tu na myśli serwis podstawowy (filtry, klocki, inne elementy, które często się żużywają) i opłaty (OC/AC).
- Co jeszcze powinienem mieć na uwadze przy porównywaniu tych samochodów?
- Gdybyście mieli dwie oferty sprzedaży i stali przed takim wyborem, co byście wybrali i dlaczego (ankieta).
Dziękuję za opinie.