Avensis III vs Mazda 6 III

15 Cze 2024, 16:32

Cześć. Rozglądam się cały czas za Avensisem III po pierwszym lifcie ale nic ciekawego z ogłoszeń w mojej okolicy nie ma a jak się pojawia coś konkretnego w promieniu 300km to znika po paru dniach. Zacząłem patrzeć w kierunku innych marek i zaciekawiła mnie Mazda 6 III. Licze się z tym że za Avensisa w spoko stanie trzeba liczyć 45-50k i w tym budżecie jakieś tam ogłoszenia Mazdy są tylko nie wiem czy jest to model którym warto się zainteresować? Czy można go w jakimś stopniu porównywać do Avensisa? Jak wygląda sprawa z awaryjnością? Ewentualną ceną napraw? Jak ktoś ma doświadczenie z tymi modelami to będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Pozdrawiam.
michal28506
Nowicjusz

16 Cze 2024, 07:19

Technicznie ogólnie świetne auto (oczywiście z silnikiem benzynowym). Obawiam się tylko, że jeśli nie jesteś w stanie znaleźć satysfakcjonującego cie avensisa za 50k to z mazdą w tym budżecie będzie jeszcze gorzej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Cze 2024, 09:16

michal28506 napisał(a):Czy można go w jakimś stopniu porównywać do Avensisa?

Można.
michal28506 napisał(a):Jak wygląda sprawa z awaryjnością?

Pb ok .
michal28506 napisał(a):Ewentualną ceną napraw?

Podobnie jak aven chociaż może być trochę drożej.

Tylko obawiam się że będzie tak jak przedmówca napisał o wiele trudniej z tą jedyną wyselekcjonowaną, ukochaną sztuką :ok:

P.s.

Patrzyłeś w ASO Toyota w ich komisach ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Cze 2024, 14:32

Oglądałem wczoraj jednego avensisa bo był wystawiony blisko mnie. Na miejscu wydawało się wszystko ok. Praca silnika poprawna. Jazda też ok. Blacharsko wszystko w oryginale oprócz drzwi pasażera które były malowane. Podwozie z tego co udało się zobaczyć też ok. Przebieg ok 138 tys. Z dziwnych rzeczy to zaciski hamulcowe były psiknięte tak niechlujnie sprayem. Ksiazka serwisowana była ale były w niej tylko dwa wpisy. Jeden rok po zakupie a następny po 3 latach od tego pierwszego. Następnych wpisów brak. Sprzedawca komisu twierdzi że w aso toyoty nie zawsze wpisują do książki bo i tak robią to obecnie elektronicznie ( czy faktycznie tak jest nie wiem). Tuv z 2022 roku na którym jest przebieg 131 tys a obecnie na liczniku ma ok 138tys. Po powrocie do domu sprawdziłem auto na carvertical i tam mi pokazało jedną szkodę w 2021 roku. Chyba coś drobnego na zderzaku bo lampy na oględzinach też były oryginalne ( szyby też). Oprócz tej szkody wyświetlił mi się przebieg odczytany w lutym 2022 roku wynosił 153 tys czyli 15 tysięcy więcej niż obecnie a zapewne jeszcze jeździł od lutego do czerwca. Nie wiem co o tym myśleć.
Link do ogłoszenia: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... Gvk95.html
Link do raportu: https://www.carvertical.com/pl/report?i ... fc1c1debef
michal28506
Nowicjusz

16 Cze 2024, 14:51

michal28506 napisał(a):Oprócz tej szkody wyświetlił mi się przebieg odczytany w lutym 2022 roku wynosił 153 tys czyli 15 tysięcy więcej niż obecnie a zapewne jeszcze jeździł od lutego do czerwca. Nie wiem co o tym myśleć.

Odpuścić z powodu przebiegu. Reszta to bzdety. Wpisy do książki norma.
A ogłoszenie typowe pitupitu o bezwypadkowości tuvach i innych dobrodziejstw dla laików motoryzacyjnych.
Z ciekawości możesz zadzwonić i dopytać o przebieg. Jestem ciekawy co wymyśli sprzedający :D
szybki
Moderator - Tuning

16 Cze 2024, 15:14

Jeśli ten samochód by miał przejechane te dajmy na to 170 tys to nadal byłby dla mnie atrakcyjna dlatego nie rozumiem, w tym przypadku jakiś kombinacji o te zakładam ok 30 tys cofnięcia…
michal28506
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...

16 Cze 2024, 15:36

michal28506 napisał(a):Jeśli ten samochód by miał przejechane te dajmy na to 170 tys to nadal byłby dla mnie atrakcyjna dlatego nie rozumiem, w tym przypadku jakiś kombinacji o te zakładam ok 30 tys cofnięcia…

Nie wiem. Ja bym odpuścił.

Patrzyłeś na "pewne auto" w Toyocie?
szybki
Moderator - Tuning

16 Cze 2024, 15:54

Jest taka blisko mnie ale nie ukrywam, że cena trochę dla mnie za wysoka a i wyposażenie nie powala z nóg.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GuwW5.html
michal28506
Nowicjusz

16 Cze 2024, 16:12

Drogo. Jak masz blisko, podjechać, pogadać może coś ... :D
szybki
Moderator - Tuning

16 Cze 2024, 19:24

Zobaczę, może tam jutro podjadę. A co do tej czarnej Avki z cofniętym przebiegiem to w ogóle jest to możliwe że jeśli założymy, że pojazd w Niemczech jest serwisowany w aso z roku na rok to na carverticalu nie ma wpisów przebiegu z tych wizyt tylko widnieją 4 wpisy przebiegu tego auta? Dodatkowo z info od handlarza to kupił on ten pojazd właśnie bezpośrednio z aso toyoty w Hamburgu. Wiadomo carvertical też ma różne opinie i potrafi zamieszać ale coś wg mnie za mało danych tam jest odnośnie tego auta.
michal28506
Nowicjusz

16 Cze 2024, 20:56

michal28506 napisał(a): jeśli założymy, że pojazd w Niemczech jest serwisowany w aso z roku na rok to na carverticalu nie ma wpisów przebiegu z tych wizyt tylko widnieją 4 wpisy przebiegu tego auta?

Jak najbardziej, nie wiemy skąd carv.bierze dane.
Jak pojedziesz z Vinem do polskiego ASO to jeżeli nic nie było przypisane akcjom serwisowym też się nie dowiesz. Możliwe że te 4ery wpisy dotyczą serwisu ale zrobionego przy okazji jakiś akcji producenta.
Mam tera auto które rok temu wjechało do PL i na stronach carv, autodna nie ma o nim nic a było serwisowane w aso Toyoty do samego końca i była zgłoszona szkoda z którą je sprowadziłem.
michal28506 napisał(a):Dodatkowo z info od handlarza to kupił on ten pojazd właśnie bezpośrednio z aso toyoty w Hamburgu

Jest to możliwe chociaż i tak papierowo wątpię.
michal28506 napisał(a): wg mnie za mało danych tam jest odnośnie tego auta.

Wszystko jest ok.

Przyjmij zasadę że jeszcze tak jak w DE masz jakieś 40-50% szans że ktoś coś robił przy aucie nawet trochę więcej niż olej i klocki. Do tego gwarantuje Ci że nie ma tam wielkiego przejmowania się miejscem serwisu.

Natomiast w takich krajach jak Szwajcaria, Belgia, Francja musisz się cieszyć jak będą jakieś ślady serwisu i to jeszcze nic nie oznacza. Jedynie to że raz na 20-30k.km.ktoś nalał czegoś tłustego do silnika.

Do tego Francja, Szwecja, Szwajcaria centymetr kitu i auto pomalowane np. razem z lampami nie oznacza wielkiego dzwonu.

W przypadku tej czarnej Ave to jak się napaliłeś to zadzwoń do komisu i dopytaj o co chodzi z tymi wpisami przebiegów. Będziesz w ASO poproś ładnie o sprawdzenie Vinu i zobacz czy coś wyskoczy przy wezwaniach na serwis.
Ewentualnie jak będziesz bardzo napalony to poproś kogoś żeby zadzwonił do ASO w DE. Możesz też napisać maila ale możesz nigdy nie dostać odp.

Ogólnie akcja dziwna i bym odpuścił ale jak masz czas i chęci to popytać możesz to nic nie kosztuje.
szybki
Moderator - Tuning

17 Cze 2024, 12:15

Dzwoniłem do handlarza, mówię mu o tym przebiegu, że wbiłem VIN w carvertical i wyszło, że na początku roku miał 153 tys przebiegu a teraz w ogłoszeniu 138tys on, że nie możliwe, że może ktoś się pomylił, że on by nie cofał przecież o te 20 tysięcy przebiegu, ja mówię, że też mi się to wydaje dziwne i nie osądzam Pana ale może w Niemczech ktoś to zrobił a on, że brał to z salonu Toyoty i raczej nie możliwe i że raczej to jakaś pomyłka, ogólnie narracja, że nic nie wie i nie możliwe to, mówię mu że na tuv z 2022 roku też jest przebieg 131 tys więc przez dwa lata ktoś by zrobił tylko 7 tys skoro w 2021 był odnotowany przebieg 115tys i wychodzi, że samochód regularnie robił ok 15 tys w rok? A on, że możliwe, że tak, że może tak było i samochód stał przez ostatnie dwa lata. Sam nie wiem ale trochę to podejrzane. Sprawdził mi brif i niby tylko jeden właściciel od nowości był w Niemczech. Wysłał mi tego zdjęcie ale nie ogarniam jak to rozszyfrować.
EDIT. Dostałem po chwili telefon, że dzwonił do salonu Toyoty skąd brał auto i powiedzieli mu, że nic nie wiedzą o tym wyższym przebiegu i że ostatni u nich serwis był olejowy przy przebiegu 132 tys.
michal28506
Nowicjusz

17 Cze 2024, 12:47

No to masz zagwostkę.
szybki
Moderator - Tuning

17 Cze 2024, 12:54

Zastanawiam się czy Carvertical może tak lecieć w ch..a, że wrzuca na raport jakieś randomowe dane? W tym raporcie jest też np, że 06.2012 został zarejestrowany w nieznanym kraju a 08.2012 roku został wyrejestrowany w Dani!? A wg briefu jest jeden właściciel od nowości w Niemczech. WTF?
michal28506
Nowicjusz

17 Cze 2024, 13:13

michal28506 napisał(a):Zastanawiam się czy Carvertical może tak lecieć w ch..a, że wrzuca na raport jakieś randomowe dane? W tym raporcie jest też np, że 06.2012 został zarejestrowany w nieznanym kraju a 08.2012 roku został wyrejestrowany w Dani!? A wg briefu jest jeden właściciel od nowości w Niemczech. WTF?

Niestety tak jest. Tych dziwadeł jest znacznie więcej dlatego nawet jak z nich korzystam to z przymrużeniem oka.

Co do tej sytuacji to jest lipa bo z jednej strony jak cofanie licznika a z drugiej pachnie zwykłą pomyłką.

Ogólnie nie wiem co Ci doradzić.
szybki
Moderator - Tuning