Pierwsze auto - dla żony, do 14 tys. zł

17 Cze 2024, 22:10

Witam,
proszę o pomoc w poszukiwaniu auta dla żony. Będzie to jej pierwsze auto. Budżet od 10 do max. 14 tys.
- najlepiej nie za duże, do +/-4 m długości, ale na tyle wygodne żebym ja (1,9m wzrostu) też mógł czasem w miarę wygodnie przejechać
- benzyna, oszczędny silnik, do poruszania się głównie po mieście i przedmieściach
- 4/5 drzwiowy, nie sedan, z isofixem

Szukam w Szczecinie +50 km. Na chwilę obecną na oku mam:
- Hyundai i20 [link do oferty na Olx wygasł]
- Skodę Fabie 1.2 70 KM [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
- Kia Rio (niestety mocno zniszczona kierownica)
[link do oferty na Olx wygasł]

Patrzyłem na Toyoty Yaris, ale pojawia się bardzo malo ofert i chyba byłaby za ciasna.

Proszę o opinie, rady na jakie modele zwrócić uwagę oraz ewentualnie propozycje warte uwagi z okolicy.

Pozdrawiam
parlan
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Cze 2024, 09:57

Ogólnie to małe autka są zwykle wyposażone w starą, sprawdzoną technologię więc możesz uznać, że poza małymi wyjątkami pokroju mini wszystko będzie ok.
Także trzeba jechać, oglądać i wybrać to co najbardziej wam odpowiada. Zwrócę ci tylko uwagę, że fakt wybrania najslabszego silnika nie oznacza, że auto będzie najbardziej ekonomiczne, szczególnie kiedy wyjedziesz poza miasto.

Od siebie dodam renault clio III, gdzie kierowca ma świetną widoczność co będzie przydatne. Z mniej popularnych ale za to trwałych aut - suzuki swift
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik RB26DETT - Nissan
    Konstrukcją zbliżoną do słynnego silnika 2JZ Toyoty jest motor RB26DETT Nissana. To również rzędowa szóstka z aluminiową głowicą i żeliwnym blokiem wyposażona w dwie turbosprężarki. Silnik Nissana miał co prawda ...