(Avensis T22) Szarpie przy i po wciśnięciu gazu

20 Lip 2018, 18:15

Witam ślicznie na tym forum.

Kupiłem sobie Toyotę avensis z LPG STAG4. Podczas jazdy przy lekko wciśniętym gazie szarpie auto na każdym biegu, ale im mniejszy bieg tym mocniej szarpie. Po puszczeniu gazu też szarpnie. Niezależnie czy na benzynie czy na LPG.

Na jałowym jak się przygazuje to po chwili silnik trzęsie się jak galareta.

Wymieniłem świece (dwa razy, najpierw Bosch 0,9mm, teraz Denso 1,1mm), wymieniłem przewody WN, wymieniłem 4 poduszki silnika, wymieniłem olej i filtry, a przy okazji wypłukałem silnik, gaz był regulowany i zostały zmienione węże i ciśnienie na parowniku.

Toyota przeszła diagnostykę i nawet emisja spalin nic nie pokazała.

Dodam, że auto kupione w Polsce, sprzęgło było zmieniane przez poprzedniego właściciela (są na to dokumenty)

Wymieniłem właśnie obie cewki na sprawne używane oryginalne. Żadnej różnicy.

Odlaczalem również sondę lambde i czujnik temperatury powietrza. Tak pojeździłem i bez różnicy. Wcześniej akumulator odlaczalem aby komputer ponownie się dostosował.

Oczywiście przepustnica była czyszczona. Linka odpowiednio naciągnięta.
DzikiByku
Nowicjusz

20 Lip 2018, 18:29

Przepustnica sprawdzona czy nie ma luzów?
Masz tam EGR, chyba w silnikach 2.0 3S-FE jak dobrze pamiętam były one montowane. Warto to sprawdzić i zobaczyć w jakim jest stanie.

Jeżeli szarpnie na benzynie i LPG tak samo to układ zasilania paliwem raczej jest ok.
DzikiByku napisał(a):Na jałowym jak się przygazuje to po chwili silnik trzęsie się jak galareta.
A jak mu dodasz ponownie trochę gazu i puścisz uspokaja się?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lip 2018, 22:11

EGR odkrecalem i czyściłem sprayem K2.

Przepustnica jest dobrze dokręcona jak i wszystko inne. Wyciągałem ją i jako, że stara metalowa uszczelka byla kiepska do ponownego montażu to dałem cieńką warstwę sylikonu reinz.

Ciężko powiedzieć czy podczas galarety i padaczki dodanie gazu pomoże bo trzęsie się i po 3s mniej więcej to mija.

Trzeba tak gwaltownie dodać gazu na ułamek sekundy i puścić. Wtedy Szarpie, podczas jazdy na lekko wciśniętym gazie.

Auto też jest takie... Mułowate
DzikiByku
Nowicjusz

21 Lip 2018, 06:26

A jaki to silnik dokladnie?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lip 2018, 07:17

3F-SE. Ten silnik np nie ma przepływomierza.

Byłem też u dwóch gazowników. W tym ten drugi to taki dobry serwis i oni nic tam nie znaleźli aby to miało związek z gazem
DzikiByku
Nowicjusz

21 Lip 2018, 07:58

Zaczalbym od sprawdzenia czujnika Halla.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Lip 2018, 11:01

https://toyota.7zap.com/en/eu/avensis/2 ... 16a/#13511

Mowa o 19300-74010 ?

Bo w necie jest taki numer 19300-03010?

I nie wiem czy to to samo :)
DzikiByku
Nowicjusz

21 Lip 2018, 12:43

Tak,to wyglada na ten czujnik.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Lip 2018, 14:31

Zauważyłem, że podczas jazdy też jednak szarpie. Niezalesnie od obrotów i sile przyciśnięcia gazu. Czy trzeba wymienić czujnik czy można go sprawdzić jakoś?

Aaa i czasami przekręcam kluczyk a auto zupełnie brak reakcji albo jest opozniona
DzikiByku
Nowicjusz

21 Lip 2018, 14:34

To juz robota dla elektromechanika,drugi punkt tego silnika to aparat zaplonowy,poza tym raczej nic sie nie psuje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Lip 2018, 18:44

No właśnie cewki wymienione, kable i świece też.

Czy czujnik położenia walka rozrządu / wału korbowego może sprawiać takie problemy jakie mam? Bo któryś moze sprawiać, że auto się nie uruchomi
DzikiByku
Nowicjusz