Avensis t25 126KM Wysokie Spalanie

19 Wrz 2024, 07:21

Witam, samochód jak w opisie. Męczę się już dłuższy czas. Auto pali nawet latem ok 9-10L w mieście (czy dynamicznie czy spokojnie). Zregenerowane wtryski, wymienione turbo, wywalony DPF i kat (były zapchane), zrobiłem nawet mapę na większą moc (spalanie dokładnie takie samo jak przed wszystkimi zabiegami). Zima potrafi wciągnąć 13... Ma ktoś pomysł? Hamulce sprawne, opory toczenia ok. Dziwne jest to, że np. komputer pokładowy pokazuje mi średnie spalanie na poziomie 5,9, ale już np. dystans na pełnym baku pokazuje ok 700km (przy zatankowaniu pod sam korek) co w obecnym czasie się potwierdza. Ma ktoś jakiś pomysł? Byłem u kilku elektryków pod kompa podpięte (twierdzą, że wszystkie parametry ok). Jestem z Wlkp może ktoś zna jakiegoś (niedrogiego) magika od Toyoty? Brak mi pomysłów...
robercu
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP
Auto: Avensis t25
Silnik: 2.0d4d 126km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • 20 Wrz 2024, 08:15

robercu napisał(a):Zima potrafi wciągnąć 13...
    A na jakich dystansach jeździsz? Silnik dogrzewa się, sprawdzałeś termostat czy funkcjonuje prawidłowo?

To silnik 2.0 D4D?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2024, 09:25

Tak silnik 2.0d4d 126km z DPF (który jak wspomniałem jest już wspomnieniem). Zrobiłem również program na nieco większa moc (zmian w spalaniu żadnych). Termostat wg mechanika działa poprawnie - aż się nie nagrzeje wąż jest zimny od chłodnicy. Jeżdżę w większości w mieście i faktycznie często auto nie jest dogrzanie, ale latem nie chodzi na "ssaniu". Natomiast mam znajomych z tym samym autem, ten sam silnik, jeździ w podobnych warunkach jak ja o twierdzi, że jemu nigdy wiecej jak 8 nie spaliła nawet zimą. Moja zima ładuje nawet 13... Z jakimkolwiek mechanikiem, elektrykiem nie rozmawiam to każdy twierdzi, że nierealne jest takie spalanie w tym aucie... Dziwi mnie to co opisałem, że wg. Kompa spala niecałe 6, ale już dystans pokazjje jakby paliła z 10(tak jak realnie teraz pali). Zmieniłem też przepływomierz na orginal Denso - zero różnicy, czujnik ciśnienia w kolektorze wyczyszczony - jest sprawny...
    robercu
    Nowicjusz

20 Wrz 2024, 09:38

robercu napisał(a):tak jak realnie teraz pali

Realnie, czyli pomiar tankowania pod korek ?
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

20 Wrz 2024, 13:44

robercu napisał(a):Dziwi mnie to co opisałem, że wg. Kompa spala niecałe 6, ale już dystans pokazjje jakby paliła z 10

A może gubisz gdzieś paliwo?
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV

21 Wrz 2024, 00:36

Pisząc realne spalanie mam na myśli zatankowanie tak, że widzę paliwo (nie pianę) przy samym wlewie czyli "pod korek" jadę określone kilometry np. 500 i tankuje poraz kolejny tak samo. Spisuje sobie to specjalnie co jakiś czas i nic co zrobiłem nie przyniosło absolutnie żadnego rezultatu... Kolego yeti dokładnie o tym samym pomyślałem - tylko gdzie... Nic w aucie ani pod maską nie śmierdzi ropa. Pod autem (na kanale) też nie widać na przewodach żeby gdzieś ciekło - sam o tym myślałem bo tłumaczyłoby to przy okazji jakim cudem komputer widzi spalanie "normalne" skoro jak powiedziała mi osoba robiąca program, że średnią komputer określa na podstawie dawki wtrysków a także czasu ich otwarcia. Więc teoretycznie może pomylić się trochę, ale nie o drugie tyle... Nie znacie może jakiegoś (normalnego) speca w Wlkp, który by się temu przyjzal? Nie jak każdy do którego jadę, że nie umiem liczyć, jestem taki czy siaki, wymyślam itd.. nie stać mnie na zmianę auta (bo co w tych pieniądzach dostanę)? A zrobiłem w tym aucie na tyle dużo, że jest to dla mnie zupełnie nieopłacalne... Zapomniałem dodać, że co prawda jadąc no dość oszczędnie, ale raz(dosłownie raz na jakiś bliżej nieokreślony czas) auto potrafiło spalić (co prawda gdy większość była w trasie) nawet 5L, ale to zdarza się raz na rok... Słuchajcie - wiem, że to co pisze dla osoby po drugiej strony ekranu wydaje się paplanina bzdur, ale po co miałbym pisać coś takiego gdyby tak nie było? Temat zakładałem już na kilku forach, ale raczej zostałem wszędzie olany...
    robercu
    Nowicjusz

25 Wrz 2024, 23:09

Serio, nikt, nic? Nie znacie choćby kogoś ogarniętego w D4D z wielkopolski? Btw dzisiaj tankowałem od ostatniego zalania pod korek - weszło 51L a zrobiłem na tym 518km... To są jakieś jaja...
    robercu
    Nowicjusz