Biały dym - rozbieganie silnika

26 Wrz 2024, 06:54

Witam
Kupiłem niedawno Skodę octavie 2 2006 tdi 2, pojechałem do mechanika na wymianę oleju i filtrów, po wymianie oleju i filtrów, pojawił się biały dym, mechanik powiedział, że silnik mi się rozbiega i zabronił jazdy tym samochodem.
Po paru dniach i tak odebrałem samochód, biały dym zniknął, ale strasznie śmierdziało w garażu dieslem, zajrzałem pod maskę i zobaczyłem filtr paliwa cały zalany, zrobił kałużę pod silnikiem, dołączam zdjęcie jak wygląda filtr paliwa po wymianie u tego mechanika, i teraz pytanie, czy biały dym mógł być przez niewłaściwe założenie/uszkodzenie filtra? Czy to jednak jakaś poważniejsza usterka, dodam jeszcze, że wyświetla się błąd p0303, silnik pracuje równo, obroty nie skaczą, tylko mam wrażenie, że ma mniejszy „kop” od wymiany części i potrafi zgasnąć dość łatwo na 1-szym biegu przy trochę trudniejszym [url=https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/kamień234-a2467/img-1601-p40330.htm][img]https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/kamień234-a2467/img-1601-m40330.jpg[/img][/url]
Kamień234
Obserwowany

Zdjęcia: 1
  • 26 Wrz 2024, 09:37

Widać że mocno powyginał pokrywę filtra przy demontażu dlatego teraz też cieknie.
    Błąd sugeruje o anomaliach spalania na 3 cyl prawdopodobnie przyczyna leży we wtrysku ale żeby to potwierdzić trzeba zrobić diagnostykę (diagnostyka to nie tylko odczytanie błędów)
    Filtr paliwa nie ma się nijak z dymieniem.
    Za dymienie może odpowiadać
    Wtrysk (czyt. nieodpowiednia dawka)
    Płyn chłodniczy w paliwie
    Turbina
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczne Renault 5
      Pierwsze elektryczne Renault 5 zostało zaprezentowane wiosną 1972 roku we współpracy z francuskim zakładem energetycznym EDF. Wyprodukowano 100 egzemplarzy modelu. Egzemplarz prezentowany na stoisku Renault na salonie ...