Aveo, Duster, Linea czy Thalia

09 Gru 2011, 00:23

Kolejność w temacie zupełnie przypadkowa.
Właśnie zastanawiam się nad kupnem nowego auta w granicach do 45-50 tys zł.
Na "placu boju" pozostały: nowy Chevrolet Aveo sedan, Dacia Duster SUV, Fiat Linea sedan oraz Renault Thalia sedan...inne w podobnym rozmiarze cenowym już są za małe....chyba że coś podpowiecie.
Samochód ma przede wszystkim spełniać wymogi auta rodzinnego.
75% przebiegu w mieście, pozostałe 25% w trasie.
Ekonomiczność jak najbardziej istotna, pakowność (bagażnik) oraz funkcjonalność.

Z góry wielkie dzięki za pomoc oraz sugestie.
jjfk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1990
Auto: Skoda

09 Gru 2011, 13:48

Duster będzie największym autem z tej czwórki ale widze, że gustujesz w sedanach więc ocene wyglądu pozostwie Tobie

ze swojej strony bardzo polecam te auta:
http://www.samar.pl/__/7/7.m/1204/Hyundai-ix20.html
http://www.samar.pl/__/7/7.m/1148/Kia-Venga.html
miejsca o wiele wiecej niż w tych sedanach, duże zmyślne bagażniki i ekonomiczne + długa gwarancja, no i jakość wnętrza lepsza niż w Dacii
wymiary na poziomie klasy B co sprawdzi się w mieście, a miejsca jak w kompaktach

z innych to:
Honda Jazz, Citroen C3 Picasso, Hyundai i30, Kia Cee'd, Fiat Bravo - wszystkie są większe od tych co podałeś (może nie od Dustera)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Gru 2011, 17:54

duster wydaje mi się najciekawszą propozycją :)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

09 Gru 2011, 19:02

Ja bym do propozycji dodał jeszcze Renault Megane (bagażnik pojemny, do tego więcej miejsca od sedanów klasy B), która można wyrwać za ok. 47000 zł i Seata Ibize ST.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

10 Gru 2011, 23:37

Obejrzałem "na żywo" Dustera, Thalie oraz Aveo (oprócz Linei) i najlepsze wrażenie zrobił na mnie Aveo.
Zanim zobaczyłem w/w auta na żywo, to byłem wcześniej najbardziej przekonany do tego, że zdecyduję się na Dustera, ale wybił mi z głowy dealer jego zakup z powodu zbyt długiego oczekiwania na auto: około 3-4 miesięcy.
Thalia była na miejscu, ale występuje ona tylko w benzynie...no mógłbym oczywiście ją ewentualnie zagazować, ale w bagażniku zrobi mi się mało miejsca...
Aveo mógłbym mieć od ręki w dieslu...i chyba na niego się zdecyduję.

P.S. Bo chyba raczej w dieslu wielkościowo w podobnej cenie nic już nie znajdę?...chyba że coś w kombi w benzynie to wtedy znalazło by się jeszcze miejsce na butlę lpg.
jjfk
Nowicjusz

11 Gru 2011, 01:36

No przecież podałem kombiaka Seata Ibiza ST, oprócz tego jest jeszcze Skoda Fabia kombi, Renault Clio kombi. Seata i Skode najlepiej z silnikiem 1.4 MPI, taka Ibiza kombi z fabryczną LPG to wydatek 50 tysięcy, który szybko się zwróci (bez LPG kosztuje 47k). Można jeszcze popytać u dealerów o Octavie Tour.
Libre
Aktywny

11 Gru 2011, 11:54

Octavię tour 1.6 + LPG spokojnie można kupić do 50tys. zł z klimatyzacją i radiem.
Warto się przyjrzeć, przyzwoite i pojemne auto.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2011, 13:12

Daliście mi do myślenia.
Nowa Skoda Fabia w kombi z wyglądu mi się nie podoba.
Octawia Tour...wszystko w porządku tylko te lampy przednie "zerżnięte" z poprzedniej wersji, wolałbym tą po liftingu z tymi lampami nowoczesnymi bardziej ale to wydatek dużo większy już:(
Clio w kombi niczego sobie (widziałem "na żywo:)...zastanowię się.
No a Ibize chętnie zobaczę "na żywo"...chyba to byłby lepszy wybór aniżeli Aveo? Czy też nie?
jjfk
Nowicjusz

11 Gru 2011, 18:03

Nie nadmieniłem, że auto kupuję na 4-5 lat, tak więc nie chciałbym na nim zbyt dużo stracić....na jakim z tych wszystkich wymienionych przeze mnie oraz przez Was stracę najmniej po 4-5 latach eksploatacji??
jjfk
Nowicjusz

11 Gru 2011, 20:23

Niestety Chevrolety dość mocno tracą na wartości i ze sprzedaża tych samochodów jest ciężko. mój sąsiad sprzedawał poprzednie Aveo z pół rorku tak niewielkie było zainteresowanie samochodem. Moim zdaniem taki Seat Ibiza ST będzie znacznie praktyczniejszym samochodem od sedanów klasy B. Gorąco polecam zainteresować się również wcześniej wymienionymi samochodami - Kia Vengą, Hyundaiem ix20 czy Honda Jazz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Będziesz naprawdę zaskoczony przestronnością tych samochodów, które oferują wiele sprytnych rozwiązań np. w Kii Vendze, ktora standardowo ma ok. 440 litrowy bagażnik, tylnia kanapa jest przesuwana co pozwala na powiększenie bagażnika do ok. 570 litrów. Do tego podwójna podłoga bagażnika, możliwość regulacji kąta oparcia w tylniej kanapie i płaska podłoga po złożeniu siedzeń. Te same rozwiązania znajdziesz w Hyundaiu. W Hondzie natomiast jest świetny system Magic Seats. No i nawet przestronność wnętrza wypada na korzyść tych mikrovanów, nie mówiać już o tym, że jednak bezproblemowy w przeciwieństwie do sedanów dostęp do bagażnik może sie przydać :wink: Warto wspomnieć o długiej gwarancji (5 lat Hyundai lub 7 lat Kia) i niskiej utraty wartości, co myślę nie jest bez znaczenie przy kupnie nowego samochodu.
Libre
Aktywny

11 Gru 2011, 23:10

No to teraz zastanawiam się już chyba tylko nad:
- Seat Ibiza ST
- Skoda Octavia (jak znajdę w takiej cenie po liftingu)
- Honda Jazz (ale muszę obejrzeć "na żywo")
- Opel Astra III Classic w kombi (znalazłem w podobnej cenie)

Czyli żaden z pierwotnej mojej propozycji.

To teraz z tych czterech propozycji co byście wybrali:)?
jjfk
Nowicjusz

13 Gru 2011, 22:18

Wybór padł na Citroena C3 Picasso w dieslu.

Pozdrawiam
jjfk
Nowicjusz

13 Gru 2011, 22:29

Gratulacje, bezawaryjnej jazdy :) Jeśli można wiedzieć to ile za niego zapłaciłeś?
Libre
Aktywny

13 Gru 2011, 22:42

50 000 tys. zł
Co chcesz przez to powiedzieć? Że jest awaryjny?
jjfk
Nowicjusz

13 Gru 2011, 22:48

Nie, nic takiego nie chciałem powiedzieć. :lol: To jest wersja Seduction? Ładnie zeszli z ceną, choć te 72k to chyba tylko na papierze. W każdym bądź razie fajny wózek w dobrej cenie z bardzo dobrym dieslem pod maską. :wink:
Libre
Aktywny