Aveo T250 czy Ibiza 3

01 Cze 2019, 08:44

Witam,
Szukam swojego pierwszego samochodu. Ma być to 5-cio drzwiowy hatchback. Na razie głównie myślałem o Chevrolecie Aveo T250 i Seat Ibiza III, z silnikami 1.4 i raczej taki bym wolał, bo 1.6 może być drogie jeżeli chodzi o ubezpieczenie.
Myślicie, że te samochody są warte uwagi czy lepiej rozejrzeć się za czymś innym?
Rexim
Nowicjusz

02 Cze 2019, 12:49

Rexim napisał(a):Ma być to 5-cio drzwiowy hatchback. Na razie głównie myślałem o Chevrolecie Aveo T250 i Seat Ibiza III, z silnikami 1.4
Biorąc pod uwagę oba te modele wybrałbym Ibizę generalnie samochód trochę lepiej wykonany i przeważnie był dostępny z lepszym wyposażeniem. Minusem jest tu cena bo pewnie z tego samego roku Aveo będzie sporo tańszy.
Podaj jeszcze jaki masz budżet i czy w grę wchodzą tylko silniki benzynowe (na jakich dystansach będziesz eksploatował takie auto)? Napisz coś więcej to postaramy się podpowiedzieć na co można jeszcze zwrócić uwagę ;)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Cze 2019, 15:34

Raczej będę nim jeździł do szkoły 10km w jedną stronę po zwykłych drogach (ani nie miasto ani jakieś krajówki).
Jeżeli chodzi o budżet to chciałbym się zamknąć w okolicach 15k włącznie z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem itp. tak żeby był gotowy do jazdy.

Jeszcze mam pytanie co się bardziej opłaca? żeby ubezpieczenie było na mnie czy na mojego ojca(na niego są już zarejestrowane 2 auta) i ja jako współwłaściciel. Największe obawy mam, że jakbym odpukać miał jakiś wypadek to wtedy on straci zniżki i nie będzie to za bardzo opłacalne.
Rexim
Nowicjusz

02 Cze 2019, 17:23

Cześć :)
Mam aveo T250 sedana z roku 2004 silnik 1.4 benzyna + gaz, spalanie benzyny jest dość duże bo ok 7/8 litrów w mieście.
Przejechałem nim 110 tysięcy i powiem tyle, drugi raz bym go nie kupił.
Tu nic nie działa jak powinno, on tylko jeździ i tyle - jeżeli Ci na tym zależy to spoko :) zawieszenie padło mi już kilka razy, blacha rdzewieje, progi ...... już sam koła nie zmienię.
Zastanów się nad seatem.
PanKolega
Nowicjusz

02 Cze 2019, 17:24

To nie jest takie oczywiste ze silnik 1.4 bedzie mial tansze ubezpieczenie.
Ja zaplacilem w tamtym roku 940zl za Leona 2 1.6 2006r i 980zl za Leona 2 2.0 z 2011r.
Prawko 3 lata, wiek 27, znizek 30%

Zrob sobie kalkulacje ubezpieczenia.

1.6 vaga jest znacznie bezpieczniejszym wyborem niz 1.4 z tego samego koncernu, za 15tys mozesz smialo szukac Golfa 5 1.6 MPI albo Focus mk2 po lifcie z 1.6
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Cze 2019, 17:37

Nie wiem do końca jak Aveo, ale Ibiza III za tą kasę to już będzie ładny egzemplarz, bo takie najczęściej spotykane z 2002-2005 roku to śmigają poniżej 10 tys. Sam teraz jeżdżę drugą w mojej karierze Ibizą - zwykłe 1.4 z 2003 kupione za lekko ponad 7 tys i to taka normalna cena dla tych aut. Nawet w tym podstawowym silniku 1.4 75KM to dość fajne auto, ale w tym budżecie to właściwie możesz się skupić głównie na wersji po liftingu, czyli roczniki 2006-2008, sporo z nich ma ten mocniejszy silnik 1.4 86KM. Auta bardzo fajne, względnie dynamiczne (jak na te silniki), dobrze trzymają się drogi (sztywne zawieszenie), do tego części z reguły są w miarę tanie. Nie jest to auto na autostrady i jakieś mega dalekie trasy, ale na takich lokalnych drogach to nawet jest jakaś frajda z jazdy :wink:
Kwestia czy w tym budżecie czegoś większego/bardziej wygodnego nie chcesz poszukać, jest choćby Astra H, Leon czy Focus z większymi silnikami i nawet odliczając tego tysiaka na OC i drugiego na rejestracje i jakiś podstawowy serwis (oleje filtry itd.) to do 13 tys i tak masz spory wybór.
grotx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

02 Cze 2019, 17:58

Tzn. wydaje mi się, że taka Ibiza spokojnie będzie spełniała moje wymagania, bo autkiem raczej jeżdżę sam ewentualnie w 2-3 osoby, więc wydaje mi się, że nie potrzebuję czegoś większego niż Ibiza, a jak będę potrzebował to pożyczę grand Scenica od mamy :P
Myślałem nad tym silnikiem 1.4 już po lificie czyli 85km, bo więcej raczej nie potrzebuję, a 1.2 może być trochę za słaby.
Poza tym wolę kupić taką ibizę i ogarnąć wszystkie rzeczy w sensie przeglądy podstawowe, ubezpieczenie itp za 12 tys niż golfa czy focusa za 15tys + wyższe koszty użytkowania.

Czyli podsumowując taka Ibiza z silnikiem 1.4 85km to będzie dobry wybór? Czy coś innego w tej cenie i w tym segmencie? Macie może jakieś rady co do kupna, w sensie o co pytać w tych saomchodach?
Rexim
Nowicjusz

02 Cze 2019, 19:54

Ja tam Ibizy nie będę Ci odradzał, bo uważam że to całkiem udane auto, ale też nie trzymaj się tego tak mega sztywno - jednak stan konkretnego egzemplarza jest chyba najważniejszy, więc jak znajdziesz jakiegoś ładnego Focusa, Astrę czy Golfa itp. to też przemyśl temat. Nie wiem skąd jesteś, ale wbrew pozorom tych Ibizek w dobrym stanie wcale aż tak dużo nie ma :wink: Jak coś to podeślij też linka do ogłoszeń.

A przy kupnie standardowo - przegląd na SKP i zobaczysz co tam z grubsza się dzieje - zawieszenie, hamulce, ewentualne wycieki itd. Z takich usterek/problemów (czysto z mojego doświadczenia) - padają cewki zapłonowe (ale nie jest to jakaś grubsza operacja, ani specjalnie kosztowna - ok 120 zł/szt), bywają problemy z falującymi obrotami, hamulce tylne są wrażliwe na wilgoć (bębny/szczęki - tarcie, piszczenie szczególnie po deszczu). Raz padła mi pompa paliwa. Poza tym, nic szczególnego. Zależy od danego egzemplarza - zwróć uwagę na zawieszenie, generalnie jest dość trwałe - ale jak jeździł głównie po polskich drogach to jednak może być rozklekotane.
grotx
Nowicjusz

02 Cze 2019, 20:20

Jestem z Piaseczna, pod Warszawą, ogólnie myślę, że przejechanie tych 100-150km nie byłoby problemem.
Na razie w oko wpadł mi [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślicie?
Rexim
Nowicjusz

03 Cze 2019, 19:08

Ciężko coś tu stwierdzić - ta granatowa z Kutna wygląda ok, ale już nieaktualne. Musiałbyś pojechać zobaczyć, bo z tych opisów to niewiele wynika. Z tego co widzę to większość ogłoszeń wszędzie to samo - handlarze, auta świeżo sprowadzone.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? -> polski salon, sprzedaje dealer Hyundaia w ramach rozliczenia, no tylko szyby korbki i 3 drzwi...
grotx
Nowicjusz

03 Cze 2019, 19:58

W tym białym martwi mnie trochę duży przebieg i nie chcę 3 drzwiowej wersji
Rexim
Nowicjusz