Awaria kierunkowskazu, awaria bagażnika, awaria spryskiwacza

10 Lis 2020, 10:26

Witam
MW w jednym czasie siadły mi 3 rzeczy.
1. Kierunkowskaz prawy raz działa, raz nie. Jak nie działa to jego klikanie jest 2x szybsze i światełka się w ogóle nie świecą. Jak dział to jest ok. No i raz działa innego dnia w ogóle nie działa.
2. Bagażnik się nie otwiera. Nie reaguje na pilota, zamka mechanicznego nie ma. Otworzyłem go awaryjnie od środka. Przewody są w osłonie gumowej, ale cholernie ciężko jest tę osłonę zdjąć. Tam jest jakiś plastik na wcisk, a nie wiem czy warto się z tym szarpać jak się okaże że wewnątrz przewody są całe.
3. Nie działają spryskiwacze, nie załączają się.
Trochę się obawiam, że to jakaś grubsza sprawa z elektryką, bo dziwne że wszystkie awarie nastąpiły niemal dzień po dniu.
Czy macie jakieś sugestie co można na początek sprawdzić ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

11 Lis 2020, 13:56

Kordyt napisał(a):1. Kierunkowskaz prawy raz działa, raz nie. Jak nie działa to jego klikanie jest 2x szybsze i światełka się w ogóle nie świecą. Jak dział to jest ok. No i raz działa innego dnia w ogóle nie działa.
To może wskazywać na uszkodzony żarnik wolframowy w żarówce. Być może jest przerwany ale czasem jeszcze styka i wszystko działa wtedy poprawnie. Przyjrzyj się jak szybciej mrugają kierunki bo wtedy jeden z nich pewnie nie będzie świecił.

Kordyt napisał(a):2. Bagażnik się nie otwiera. Nie reaguje na pilota, zamka mechanicznego nie ma. Otworzyłem go awaryjnie od środka. Przewody są w osłonie gumowej, ale cholernie ciężko jest tę osłonę zdjąć. Tam jest jakiś plastik na wcisk, a nie wiem czy warto się z tym szarpać jak się okaże że wewnątrz przewody są całe.
Spróbuj odpiąć kostkę od zamka i zobacz czy jak podajesz pilotem sygnał otwarcia czy pojawia się tam napięcie dzięki któremu zamek powinien się otworzyć.

Kordyt napisał(a):3. Nie działają spryskiwacze, nie załączają się.
Rozumiem że nie słychać silniczka przy próbie spryskiwania szyb. Najczęściej problemem jest bezpiecznik albo sam silniczek.

To tak ogólnie, podaj jeszcze jaki to jest samochód bo nie zawsze jest taki jak ma użytkownik w profilu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lis 2020, 09:45

No właśnie nie świeci cała prawa strona wtedy czyli zarówno przednie jak i tylnie światło kierunkowskazu.

A ta kostka to gdzie by była zlokalizowana ? Gdzieś w okolicy tylnych świateł ?
No silniczek spryskiwacza się nie załącza właśnie. Kiedyś miałem awarię samego silniczka ale wtedy wydawał dźwięki jakieś a nie pompował. Miałem wymieniony na nowy.
Auto takie same jak w profilu.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak