Awaria krytyczna silnika- powód?

02 Lis 2015, 16:17

Witam wszystkich. Piszę w sprawie silnik z10xe z opla corsy c. Doszło do urwania dwóch korbowodów. Powstała dziura w bloku silnika i oczywiście dużo odłamków metalu. Silnik był po remoncie generalnym i przejechał może z 5-8tys km. Wie ktoś jaka może być przyczyna urwania dwóch korbowodów tuż przy wale korbowym? dzięki za odpowiedzi
krisu92
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 01 2010
Auto: nie mam

02 Lis 2015, 16:40

Co było robione przy remoncie i z jakiego powodu był przeprowadzony? W jakich okolicznościach doszło do urwania tych korbowodów?
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2015, 17:04

Remont był robiony bo silnik brał za dużo oleju. Robione było : wszystkie uszczelki, zawory, uszczelniacze, tłoki, pierścienie, panewki, rozrząd był zrobiony , łożyska wymienione. Możliwe że coś pominąłem, remont kosztował ponad 3 tysiące.
krisu92
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 01 2010
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...