Reanault Clio II 1.9D - /wyciek paliwa

30 Paź 2015, 14:46

Witam,
wczoraj po odpaleniu samochodu chodził przez jakieś 3sek na bardzo niskich obrotach - tak jakby silnik nie do końca się uruchomił - lecz po chwili przeszedł na normalne. Zdziwiło mnie to więc otworzyłem maskę i zaobserwowałem wyciek paliwa - tylko nie wiem skąd wiec załączam zdjęcia abyście mi podpowiedzieli jak to się nazywa,czy naprawa byłaby droga i czy będę mógł pokonać nim jakieś 80km bez obawy że się coś pogorszy - dodam że dla mnie ten wyciek jest dość intensywny - mogę nagrać filmik.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź bo zaraz mamy wyjeżdżać, a w danym miejscu nie ma blisko żadnego mechanika :(

[link wygasł]
[link wygasł]
sokol1922
Nowicjusz

Auto: Renault Clio II

30 Paź 2015, 20:11

Pompa Lucas wyciek z ośki dźwigni gazu, w zależności jak się ośka ustawi cieknie więcej lub wcale.
Po odkręceniu dekla z tą ośką trzeba delikatnie go unieść i zapamiętać jak jest założona sprężyna, na który otwór w pionowej blasze i na który przy dźwigni.
Trzeba uważać na wąską uszczelkę pod tą pokrywą.
Pokrywa do regeneracji tulejki + nowy oring.
andrzej_124
Stały forumowicz

30 Paź 2015, 21:25

sokol1922 napisał(a):czy będę mógł pokonać nim jakieś 80km bez obawy że się coś pogorszy - dodam że dla mnie ten wyciek jest dość intensywny

Jak chcesz sobie spalić auto, to jedz...tylko nie zamykaj drzwi na zamek, żebyś mógł szybko uciec jak ci się zapali....
Sorki, ale dla mnie, jest to naprawdę durne pytanie. Nawet jak ktoś nie zna ani troszkę na samochodach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2015, 21:53

Niby czego durne? Właśnie dwóch mechaników powiedziało mi że mogę jechać,tylko trochę mi ropy ucieknie i tyle. Widział to jeden i powiedział ze nie da się tego szybko zrobić bo musi te pompę wyjąć a to niesie za sobą wyjęcie wtryskow i chyba rozrządu, potem wysyła to do kolegi który ją ma ustawić, za wszystko ma wyjść lekko ponad 200, to nie drogo trochę? Mówił że te wszystkie uszczelki itp 80 i ustawienie 100 no i podejrzewam że on za rozbiórkę coś policzy.
sokol1922
Nowicjusz

02 Lis 2015, 07:30

Odłącza się cięgna odkręca 4 śrubki i demontuje górny dekiel 15 minut roboty.
Lepiej zabierz to auto od tego "mechanika", niech się uczy na innych.
andrzej_124
Stały forumowicz

02 Lis 2015, 07:56

Zdobil przy mnie to co mówisz lecz to co było pod tym deklem trzymało
sokol1922
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

02 Lis 2015, 09:27

Podpowiedzialem mu trochę żeby spróbował nie ruszać tego rozrządu i spróbował inaczej to powiedział ze się postara ale mówił że to tak specjalnie zrobione żeby się łatwo nie dostać,że nawet łepki od nakrętek są pourywane
sokol1922
Nowicjusz