Awaria silnika poprzez złą regenerację głowicy

13 Cze 2019, 13:41

Witam, przydarzyła mi się słaba sytuacja, w lutym oddałem auto do mechanika, stwierdzili że konieczna jest regeneracja głowicy, głowicę wyjęli, zawieźli do firmy która to regeneruje, zamontowali po regeneracji. Autem zrobiłem max 2000km i padły następujące rzeczy a w zasadzie dostałem taki wyrok w innym warsztacie:

-dźwigienka zaworowa
-zawór
-brak talerzyka zaworowego
-brak spinek zaworowych
-uszkodzona świeca żarowa
cylinder nr 2 rozpiął zawór i spowodował takie uszkodzenia

Dzisiaj dzwoniłem i ci co ogarniali głowicę i zawozili do firmy stwierdzili że są duże uszkodzenia w silniku...

Jak to wygląda teraz jeśli mam na jednej fakturze od warsztatu uslugę szlifowania głowicy oraz robocizna głowicy czyli pewnie montaż demontaż. Ja już nic nie mam płacić nawet jeśli uszkodził się poważnie silnik ? Obowiązuje mnie gwarancja i mają zrobić auto tak żeby było w w takim stanie jak mi je oddali ?
kerpalwroc
Początkujący

13 Cze 2019, 17:56

Masz przebieg wpisany na fakturze? Aby głowicę przygotować do szlifu czy obróbki trzeba ją rozebrać do gołego czyli zaworami i innymi pierdołami zajmowała się firma która ją regenerowała i to ona powinna ponieść odpowiedzialność za uszkodzenia ale od nich domagać się może tego Twój warsztat a Ciebie nie powinno to interesować co gdzie i za ile, oddałeś auto do konketnego warsztatu który powinien ponieść odpowiedzialność za podwykonawcę danej usługi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Cze 2019, 18:37

Nie mam przebiegu wpisanego, mam 0 ale to nie ja wpisywalem tylko mechanik wiec jego problem co wpisal, na innej fakturze z innego warsztatu mam przebieg wpisany z maja tego roku
kerpalwroc
Początkujący

13 Cze 2019, 21:22

Chodzi o to żeby piłeczki nie odbijał że to już pół roku prawie i mogłes dziesiątki tysięcy nakręcić i pałować silnik.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Cze 2019, 23:00

na głowicy jest naklejka która pokazuje że auto nie było przegrzane i działało w normalnych temperaturach roboczych

jak by było dobrze zrobione to nawet 50tyś km w ciągu pół roku powinienem zrobić bez problemu, to diesel 2.0
kerpalwroc
Początkujący