Przegląd techniczny z niedziałającą instalacją LPG

11 Cze 2019, 19:39

Witam, zakupiłem samochód OPEL MERIVA A z 2009 roku dnia 30 maja 2019r. i po zakupie okazało się że w aucie nie jest sprawna instalacja lpg(nie opłaca się tego naprawiać koszt 3000zł) i uszkodzona jest sonda lambda. Chcielibyśmy zrobić przegląd auta ale nie jesteśmy pewni czy możemy ponieważ butla nie jest zalegalizowana a instalacje i tak mamy zamiar wywalić zaraz po tym jak pójdziemy zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta. Możemy teraz bez problemu zrobić badanie techniczne i zarejestrować pojazd? Pozdrawiam i liczę odpowiedź.
diexen
Nowicjusz

11 Cze 2019, 20:29

diexen napisał(a):zaraz po tym jak pójdziemy zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta.
Mozesz mi rozjasnic o co konkretnie biega... :?:
diexen napisał(a): Chcielibyśmy zrobić przegląd auta ale nie jesteśmy pewni czy możemy ponieważ butla nie jest zalegalizowana
Nie ma najmniejszej szansy na wykonanie OBT bez waznej leg.na zbiornik LPG.No i oczywiscie instalka LPG musi byc sprawna/silnik musi pracowac na gazie/.Jezeli silnik nie pracuje na LPG to jak sprawdzisz szczelność instalki.. :?:
Ps.Nic nie stoi na przeszkodzie zeby przed udaniem się na OBT dokonac demontazu instalki...Wtedy diagnosta nie"klepie"DR a wydaje zaswiadczenie z uwagą ze dokonano demontazu instalki LPG....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Cze 2019, 20:34

Generalnie auto jest świeżo sprowadzone z Włoch i zakupiliśmy je w komisie. Wbrew temu co było zapewniane ze instalacja jest sprawna itp okazalo sie dzisiaj podczas próby legalizacji butli, że sterownik instalacji jest zepsuty i nie opłaca się tego robić bo zaraz zacznie się reszta sypać. Firma instalacji to Landi Renzo. Na zrobienie przeglądu i zarejestrowanie samochodu mamy czas do 30 czerwca i to jest największy problem.
diexen
Nowicjusz

11 Cze 2019, 20:43

diexen napisał(a):sterownik instalacji jest zepsuty
Nie wierzę . Kto to stwierdził , co się dzieje , jakie to zepsucie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

11 Cze 2019, 20:48

Byliśmy u dwóch gazowników i każdy stwierdził że sterownik jest uszkodzony, nawet nie da się podłączyć komputera żeby sprawdzić błędy. Podczas próby legalizacji okazało się że nie otwiera się elektrozawór.
diexen
Nowicjusz

11 Cze 2019, 20:59

Co pisze na sterowniku gazu , jakie są jego oznaczenia ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

11 Cze 2019, 21:08

Aktualnie nie mam tego jak sprawdzić bo auto stoi 15km od mojego domu. Jedyne co wiem na aktualny moment to ze jest to firma Landi Renzo i instalacja została zamontowana w połowie 2009 roku
diexen
Nowicjusz