Awaria skrzyni kątowej

20 Kwi 2010, 01:53

Witam. Jestem nowy na forum i w gronie posiadaczy "Freelanderów". Proszę o podpowiedź co może być przyczyną awarii IRD (skrzyni kątowej - rozdzielczej). Kupiłem auto z jak się okazało uszkodzoną IRD, którą wymieniłem na używaną w dobrym stanie (mam nadzieję, bo pracuje cicho i bez zarzutu). Mechanik doradził mi wymianę sprzęgła wiskotycznego i po demontażu jako wzór pojechało do Anglii. Podobno tam je sprawdzili i jest sprawne - choć ja tu w Polsce ni cholery nie mogłem go obrócić, stosując metodę z imadłem i prętem - opisywaną na tym forum. Ponieważ informacja o sprawności mojego wiska przyszła za późno - teraz jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch sprzęgieł :) Założę nowe, ale zastanawiam się co uszkodziło poprzednią skrzynię rozdzielczą (po demontażu stwierdziłem uszkodzone koło talerzowe i wałek atakujący). Jak zabezpieczyć się przed uszkodzeniem kolejnego "reduktora". Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam właścicieli Freelanderów - pocieszcie mnie, że kupiłem dobre autko :)
Non Omnis Moriar
Harold
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

20 Kwi 2010, 19:29

a z którego roku masz ten nowy reduktor - bo podobno najlepiej wymieniać na taki z 2003 lub młodszy - niby już nie jest taki awaryjny :wink: a co do zapobiegania, to najlepiej nie męczyć auta na pełnych skrętach - to znaczy maksymalnie kierą i cały gaz, no i najważniejsze - wymieniać olej w reduktorze co 10-15 tys. km - wtedy autko powinno się długie lata spisywać - jak każde, o które się odpowiednio dba! :razz:
Szuszel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Kwi 2010, 17:33

Harold uciesz sie kupiłes dobre auto , ja ferdkiem jezdze od grudnia na ostatnio zime byl w sam raz . Owszem cos sie popsuje od czasu do czasu ale nie ma samochodów w 100% bezawaryjnych . Ja walcze od początku z blokujacym sie alarmem ale mam uszkodzony zamek z prawej strony i moze to od tego . Ja tez ciagle obawiam sie awarii IRD i wisko ale z tego co pisza inni to na razie nie mam zadnych niepokojącyhc objawów . Prawda jest ze trzeba co 10tys wymieniac olej w IRD i bedzie ok . Nastepny tez bedzie Ferdek tylko bede chcial kupic model po 2004r.
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...
    Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...