Modernizacja układu wydechowego

18 Kwi 2010, 19:12

Witam posiadam Land Rovera Freelandera z silnkiem benzynowym 1,8l
w zwiazku z planowanym montażem instalacji gazowej
zmuszony jestem zmodyfikować układ wydechowy
Oryginalnie w samochodzie zamontowany jest tłumik końcowy poprzecznie pod komorą bagażnika , zależy mi na tym aby zamontować takie tłumiki w takim miejscu żeby wygospodarować tą przestrzeń na zamontowanie butli w krztałcie koła zapasowego podwieszone pod w/w pomorą bagażnika
Proszę o porade i zaproponowanie jakiś podzespołów od innych modeli ( najchętniej kompletu tłumików ) które pasowałyby do tej modyfikacji
Ze wstępnych ustaleń najlepszym rozwiązaniem będzie przesunięcie tłumika końcowego
bezpośrednio za katalizator i wyciągnięcie rury odprowadzającej spaliny do końca samochodu
lub wyprowadzenie jej z boku , co byłoby ciekawym rozwiązaniem tuningowym
Poszukuję rysunku podwozia z elementami i wymiarami , może ktoś posiada?
pozdrawiam
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk

18 Kwi 2010, 20:23

mozesz zrobic w taki sposób ja juz myslałem o tym kiedys. zaraz za katalizatorem skrucic rure od srodkowego tłumika i dac go blizej kata id tłumika środkowego wyprowadzic pod lekkim kontem w bok rure i tłumik koncowy podwiesic w otworach przystosowanych do progów tych wystających jest tam małe zagłębienie i wtedy rure dac bokiem do tyłu. jakies 4 godziny roboty spawarka kilka prętów i gumy do podwieszenia. prety najlepiej gwintowane to sobie wkrecisz w fabryczne otworu na progi.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

18 Kwi 2010, 21:25

Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem ale tłumik końcowy jest olbrzymi więc myślalem o zastosowaniu płaskiego z jakąś ładną końcówką żeby wystawała z boku auta ładna chromowana taki mały tuning optyczny. może zastosować tłumik sprtowy, jakis ładny sound też by sie przydał
Ciekawe czy ktoś sie w to bawił
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2010, 23:15

nie wolno wyprowadzać wydechu na bok auta
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Kwi 2010, 10:41

Szkoda ze nie wolno wyprowadzac z boku uprościłoby to sprawe, no to trzeba walczyć dalej ..
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 19:35

He he he to jest nie zgodne z przepisami
1. Jak napisał Pocieszny (wydech na bok auta)
2. Tkanie butli w takie miejsce
Dowiedz się konkretnie bo podobno można "zdrowo" za to beknąć :mrgreen:
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

21 Kwi 2010, 20:25

Przy wydechu nie będe sie upierał pal licho
ale co do montażu butli w kształcie koła zapasowego od spodu nie widze problemu
skoro w samochodach takich jak np Kangoo, partner, Berlingo montuje sie butle od dołu to znaczy ze mozna
kwestia założenia tylko zabezpieczenia czyli opasekna butle i tyle
niegdy ni miałem problemu z przeglądem na stacjach bez żadnych znajomości
wiec dlaczego nie moznaby było montowac w ten sam sposób koła / butli w innych samochodach
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 21:05

butle pod samochodem można (ale nie osprzęt czyli reduktory zawory i takie tam) musi byc widoczna homologacja do kontroli
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Kwi 2010, 21:13

To oczywiste ze tylko butla bez osprzętu zawory są w środku butli toroidalnej osłonięte z mozliwością wglądu od wewnątrz bagażnika. Robi się otwór ok 20cm w podłodze bagażnika i tam jest dostęp do zaworu bezpieczeństwa i podłączeń do butli czyli od środka samochodu, z zewnątrz nie ma nic poza biegnącymi przewodami doprowadzającymi gaz do reduktora.
No dobra ale nadal nie mam konkretnych informacji o zmianach wydechu bo o to w tym poście mi zależy , jaki rodzaj tłumików jest zamontowany we frelku , jakie są odpowiedniki płaskiej budowy
potrzebna mi opinia specjalisty od tego rodzaju rzeczy
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2010, 21:19

jak by ci to powiedzieć :mrgreen:
2 pytania
1)wiesz co to rezonans, pojemność, komora rozprężna(rozprężania)??
2) masz kalkulator z funkcjami??

jeśli na obydwa pytania odpowiedź jest twierdząca, to policz pojemność ukłądu który właśnie posiadasz, i zobacz jak się wartości zmienią przy zmianie kątów wydechu i pojemności/umiejscowieniu tłumików, ta operacją możesz sprawić że auto nie będzie w ogóle jeździć :mrgreen: albo zyskać z 5 kucyków :mrgreen:
ale przy twoim założeniu to raczej 1 opcja :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Kwi 2010, 06:10

Niestety nic mi to nie mówi jestem specjalistą w innej dziedzinie dlatego pytam i oczekuje odpowiedzi która pomogłaby mi w rozwiązaniu problemu. Gdybym wiedział jakie tłumiki kupić pewnie juz dawno bym to zrobił, gdybym chciał rozstać sie z dużą kasą pewnie pojechałbym n warsztat do gości od tłumików i miałbym spokój ale ani jedno ani drugie rozwiązanie nie wchodzi w grę więc liczę na pomoc :)
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2010, 06:36

widze dla ciebnie jedn ą drogę, jedź do zakłądu który profesjonalnie zajmuje się przerabianiem wydechów oni ci złożą taki żeby to działało, choc koszt pewnie będzie ponad 800pln w zależności od nakładu pracy
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Kwi 2010, 20:51

tłumik mniał być z boku a rura wydechowa isc mniala do tylu auta
rafciuch
Aktywny

23 Kwi 2010, 14:46

dokładnie tak , bez tego zakręcania na tłumiku końcowym, chodzi o ustawienie go wzdłuż samochodu a nie jak jet fabrycznie w poprzek , najlepiej między osiami bo wtedy mam dużo miejsca na montaż butli i nie muszę robić osłon na końcowym tłumiku żeby nie "ziajał" gorącem
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2010, 19:35

kiedys robilismy z kolega cos podobnego ale chodzilo o przeróbke bo mnialo byc podswietlenie od dolu autaa zmienilismy wydech rurki sie pospawało pamietam ze tłumiki byly koło siebie i rura sie rozdzielala i z karzdej strony wychodzila po jednej fajnie wygladało. działało
rafciuch
Aktywny