AWD/RWD 200km+ automat PB - coupe/sedan/hatchback 60-80k

22 Gru 2022, 19:37

Witam, szukam samochodu do około 60-80k. Rocznie samochodem robię okolice 10k km więc raczej celuje w stronę PB (takim też teraz jeżdzę). Koniecznie chciałbym napęd na 4 koła lub na tył, conajmniej 200 koni i w automacie. Z racji kilometrów jakie robię nie zależy mi jakoś mocno na spalaniu, natomiast wolałbym, żeby nie paliło po 20l w mieście. Co do silnika - raczej jestem fanem uturbionych benzyn, wolnossaki średnio mi podeszły, chyba że jakieś większe pojemności. Chciałbym kupić coś w miarę młodego (tzn nie 20 letnie samochody premium, raczej taki max to 10 lat). Aktualnie z samochodów, nad którymi się zastanawiam:

1. Hyundai Genesis coupe BK2 (2013+) 2.0t - podoba mi się, z tego co wiem to niezbyt awaryjny samochód, natomiast dostępność samochodów jak i części jest dość znikoma

2. Audi A3/A5 - całkiem mi się podobają, natomiast benzynowe silniki nie są zbyt udane z tego co wiem

3. Lexus IS III 200t - ale tutaj nie bardzo wiem, czy w tym budżecie znajdzie się coś sensownego

4. BMW f30 328i - tutaj poczytałem trochę i silniki potrafią być kapryśne, wada pompy olejowej

Co do serwisowania - proste czynności potrafię zrobić sam, szukam raczej czegoś w miarę sprawdzonego i bezawaryjnego w miarę możliwości. Mogę prosić o jakieś porady czy moje typy są w miarę sensowne, ewentualnie macie jakieś inne ciekawe samochody do polecenia?
NoWay
Obserwowany

22 Gru 2022, 23:47

NoWay napisał(a):2. Audi A3/A5 - całkiem mi się podobają, natomiast benzynowe silniki nie są zbyt udane z tego co wiem

Poszukaj A3 8V 4x4 z 1,8/180 w automacie.
To Ci powinno wystarczyć bo pojedzie podobnie jak u konkurencji 200+ konne silniki
Oczywiście masz też 2,0 TFSI ale cenowo tutaj pójdzie w górę i rocznik starszy.
Co do awaryjności, tu bym się nie przejmował, raz że taka benzyna kilkuletnia to ile może mieć przejechane 100 tys? a dwa że to inna epoka tych silników, co innego 15 letnie A3 8P a co innego kilkulatek z nowej ery.

W niektórych miastach masz w pewnej firmie a3 8V na minuty, tylko tam one mają 1,5/150 fajnie to jedzie można sobie sprawdzić. (np Poznań, albo Warszawa)

A5 chyba bym odpuścił - starsza generacja i stare pokolenie tfsi.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Gru 2022, 09:17

vag zakrzywia czasoprzestrzeń, 180ps jedzie jak ponad 200 gdzie indziej :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Gru 2022, 12:58

Zakrzywia czy nie, coś jest na rzeczy, gdy dla przykładu Astra J 1,6T 200 koni jedzie wyraźnie gorzej niż A3/Leon/Golf z 1,8 180 + dsg

z resztą taki IS III 200t pojedzie podobnie.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2017

23 Gru 2022, 16:08

Te a3 jak sobie popatrzyłem, to całkiem fajne są, chociaż ciągnie mnie w nich w sumie bardziej do sedana polifta 2.0. Myślicie, że za 80-90k da się kupić coś w fajnym stanie i jakimś sensownym wyposażeniu, czy raczej patrzeć na przedlifty? Jakieś bolączki były poprawiane w poliftowej wersji, czy od początku był w miarę bez chorób wieku dziecięcego?
NoWay
Obserwowany

29 Gru 2022, 18:18

Z tych wszystkich wymienionych ja bym celował w A3.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...