Jaki silnik wybrać? Golf 7 GTD/GTI

31 Gru 2022, 03:39

Siemka
Zastanawiam sie nad zakupem mojelgo 2giego wozu poprostu czegos co byłoby nowsze niż moje volvo. Szukałbym czegos usportowionego i kompaktowego, natomiast ekonomia jest rownie ważna. Autem miesięcznie pokonuje ok 1200km. Z czego dojazd do szkoly 2x50km dziennie i tak przez 2 tyg w miesiacu (kolejne 2tyg jezdzi znajomy), a ok 400 km krótkich przejazdow. Dlatego też w mojej głowie pojawiło się pytanie jaki woz wybrac. Myslalem nad golfem 7 GTI/GTD.
Byłbym w stanie zaakceptować inne auta, o ile wyposażenie bylo podobne. Dobrze gdyby koszty eksploatacji byly tez akceptowalne. Dużo potrafie zrobic sam przy samochodzie.
Nie mam problemu jezdzic manualem.
Budzet ok 70k PLN.
melu
Obserwowany

31 Gru 2022, 12:29

Przy takich przelotach ja bym poszedł w GTD, albo inaczej - 2,0 TDI na wypasie, np highline, zrobić chip i tyle.
GTD to zwykły klekot z doposażeniem sportowym, zaciski, koła itd.
GTI jest fajne ale ceny paliw mają iść w górę i teraz coś co swoje spali no ekonomicznie może być nieciekawe.
6l ropy a 10l benzyny to jedna różnica.

A jak myślisz o mk7 GTI to ja bym poważnie pomyślał nad mk6 "R", tu masz jednak 4x4 i topowa wersja 270 koni, a same silniki też te starsze FSI turbo.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...