B-36 zakaz zatrzymywania się

23 Sie 2019, 16:53

Witam, jak w temacie znak "B-36
zakaz zatrzymywania się" w dniu dzisiejszym został wkopany tak jak na foto. Czy mogę parkować za znakiem? Jeżeli wjadę od strony ulicy? Przed tygodniem został wkopany od strony ulicy po tej samej stronie ale w przeciwnym kierunku. (Został przeniesiony w miejsce jak na foto). Wjeżdżając od strony ulicy go nie widać co tam jest pod drugiej stronie.
Znak wypłakała stara kocia matka. Nie ma żadnego w domu ale lubi je przy tym murku dokarmiać.
Adrianst
Nowicjusz

23 Sie 2019, 17:41

Znak obowiązuje. To, że nie ma go na wjeździe od drugiej strony, nie znaczy, że możesz tam parkować. Na takich drogach, znaki są umieszczane zawsze po prawej stronie jezdni. Jak przyjedziesz z drugiej strony i chcesz zaparkować po drugiej stronie jezdni ( czyli "pod prąd" ), to musisz sam sprawdzić, czy można tam parkować. Chyba nie widziałeś nigdy i nigdzie znaku po lewej stronie jezdni, odwróconego w przeciwnym kierunku?
Dopiszę od razu, że znak ten obowiązuje po tej stronie jezdni, po której jest ustawiony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2019, 17:49

Droga jest 2 kierunkowa, według mnie kierowca nie powinien wychodzić i szukać znaków.
Adrianst
Nowicjusz

23 Sie 2019, 17:50

Adrianst napisał(a):według mnie kierowca nie powinien wychodzić i szukać znaków.

A według przepisów niestety powinien. Jak się nie zainteresujesz, to dostajesz mandat - zaparkowałeś na zakazie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2019, 13:03

Najczęściej parkujesz samochód po prawej stronie taki jaki mamy ruch czyli prawostronny. Jeżeli robisz to po przeciwnej stronie musisz upewnić się czy znaki na to pozwalają ponieważ są one ustawiane zgodnie z kierunkiem jazdy.

Patrząc na tą sytuację ze zdjęcia można zaparkować legalnie przed tym znakiem nie ma przy nim innych oznaczeń które by zabraniały tego więc żeby zatrzymać się po tej stronie bez żadnych konsekwencji możesz tak zrobić o ile wcześniej po tej stronie mnie ma jakiś znaków zakazujących tego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Sie 2019, 13:11

Dziękuję za odpowiedź, wcześniej parkowałem obok znaku, który zostal wkopany. Przed wjazdem w droge, nie ma żadnego znaku.
Adrianst
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...

31 Sie 2019, 17:57

Ja jeszcze dodam do jasności, że znak zakazu B36 obowiązuje po tej stronie jezdni, po której jest ustawiony. Czyli ten samochód, który widać na zdjęciu, parkuje prawidłowo. Nie może on natomiast stać po drugiej stronie jezdni, czyli patrząc na zdjęcie po prawej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika