B segment - do 20-22 tys. zł, które ma 5 drzwi i da radę go zagazować

09 Mar 2023, 13:10

Auto nr 3 w chacie i dla żony.
Oczywiście mam swoje typy ale temat zakładam na prośbę żony ,która chce zweryfikować moje wybory "u mądrzejszych" :D .
U mnie kryterium jest jedno oprócz wymienionych... przebieg. Im mniej tym lepiej. Max 150 tys.km. Wyposażenie mnie nie interesuje ,bo klimę ma każdy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Mar 2023, 13:28

Sam przerabiam temat i wygląda na to, że segment b jest o wiele bardziej zróżnicowany niż myślałem.
Po selekcji przeprowadzonej zarówno na podstawie argumentów merytorycznych jak i mojego widzimisię została mi ar mito (ale tu 3d) i suzuki swift.

BTW fiat panda to niby segment A ale gdyby udało się znaleźć 3 gen to naprawdę fajny pomykacz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Mar 2023, 22:09

artur73 napisał(a):Max 150 tys.km
:lol: w jakimś starym chrupku 150 000km to po co wogóle na to patrzeć,
Mój ojciec kupił starego avensisa 340 000km i ma duzo powymieniane, wymienia tylko fitry i olej i tłucze kilometry i nic się nie dzieje
A byliśmy oglądać auto które miało rzekomo 200 000km to żygał olejem przez wydech i generalnie zajechany w 3 ...py
Więc generalnie ostatnim kryterium na które kazałem patrzyć przy aucie do 15 000zł był przebieg...może mieć i nawet 500 000km ale żeby był w 100% sprawny i zadbany i serwisowany. Tyle
W aucie do 22 000zł też na to patrz.
toyman40
Stały forumowicz

09 Mar 2023, 23:02

Ale farmazony. Wiesz jaka jest różnica w jakości wykonania aut z segmentu d/e a segmentu b? Auto miejskie to nie jest stare audi a6 gdzie przy 300k nie widać było śladów zużycia. Porównaj sobie warunki w jakich przebieg jest nabijany w różnych autach.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Mar 2023, 23:33

Do puli dorzucam Mitsu Colta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2023, 08:18

toyman40 napisał(a):jakimś starym chrupku 150 000km to po co wogóle na to patrzeć,
Mój ojciec kupił starego avensisa 340 000km i ma duzo powymieniane, wymienia tylko fitry i olej i tłucze kilometry i nic się nie dzieje
A byliśmy oglądać auto które miało rzekomo 200 000km to żygał olejem przez wydech i generalnie zajechany w 3 ...py
Więc generalnie ostatnim kryterium na które kazałem patrzyć przy aucie do 15 000zł był przebieg...może mieć i nawet 500 000km ale żeby był w 100% sprawny i zadbany i serwisowany. Tyle
W aucie do 22 000zł też na to patrz.

Tylko czy te dwa Avensisy są wyznacznikiem sytuacji ogólnej na rynku ? Ja np.nienawidzę aut wytłuczonych więc szukam z małymi nalotami i nie mam problemu takich znaleźć. Trzeba mieć na uwadze cofanie liczników no ale nie przesadzajmy. Do tego autor nie szuka Priusa z których 3/4 ma 250k.km.tylko zwykłego miejskiego wozidełka.
Do tego jeżeli nie boimy się trochę przepłacić to sądzę że nie będzie problemu.

P.s.

Ostatnio sprzedawałem VW caddy pb z 07r.i z nalotem 120k.km.po instytucji państwowej i przyjechał Pan ale stwierdził że cena jest nie do przyjęcia czyli 2,5k więcej niż "podobne sztuki " a no i mój był malowany. Nie zgodziłem się na targowanie i klient pojechał.

Mocno chciał udowodnić że dobrze zrobił i po tygodniu wysłał fotę sztuki którą kupił 2k.taniej, nie malowaną, kupiona w Pl i z przebiegiem 430k.km. no ale przecież każdy dostawczy tak ma :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...

10 Mar 2023, 08:34

Kupiłem kilka aut do domu w Szwecji. Tam raczej nikt nawet nie pomyśli o kręceniu licznika. Małe auta mają często niższe przebiegi niż segment D. Tak więc można kupić auto z przebiegiem 150 tys. i to bez problemu.
Najlepiej dla mnie byłoby gdyby to auto miało 5 drzwi.
Są takie auta.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Stary silnik z MPI i z turbinką dobry pod lpg ale...problem w tym modelu jest taki ,że trzeba by pruć podłogę pod zbiornik lpg albo montować butlę w bagażniku...
Punto jest niezłe z 1,4 77KM pod lpg.
Alfa Mito ale tu niestety 3 d.
Corsa D z 1,4 -ale mała dostępność. Więcej z 1,2 tyle, że słaby do latania po eS-kach (bo tak żona dojeżdża do pracy).
Ciekawi mnie jak z Yarisem pod lpg albo z Polo..?
artur73
Awatar użytkownika

10 Mar 2023, 08:36

Colt do lpg ??
artur73
Awatar użytkownika

10 Mar 2023, 09:30

Jeżeli bierzesz pod uwagę Yarisa albo colta to odpuściłbym Clio i corsę :ok:

Sporo pisania o coltach i Yarisach ale ogólnie przyjmują LPG i są nudne ale pewne.

W przypadku Yarisa szukałbym 1,3 albo 1,8 z przewagą 1,3.

Jak coś to potem Ci napisze więcej info o jednym i drugim.

Z aut JP można rozważyć mazdę 2 1,3/1,5.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2023, 19:55

artur73 napisał(a):Tam raczej nikt nawet nie pomyśli o kręceniu licznika. Małe auta mają często niższe przebiegi niż segment D. Tak więc można kupić auto z przebiegiem 150 tys. i to bez problemu.

można , ja sprowadzam z DK, i za duzo mniejszy przebieg jest dużo wyższa cena, niestety coś za coś
Aleee.....
Zdarzały mi się auta przykładowo z przebiegiem 250000km i w super stanie wizualnym i technnicznym oraz takie które miały 90000km i silnik padniety, lub generalnie rzecz biorąc zaniebdane
toyman40
Stały forumowicz

13 Mar 2023, 09:44

Auta z DK są obarczone ryzykiem przedwczesnej korozji. Często stoją "przy morzu" i słone opary robią swoje .Poza tym walą w Danii sól na drogi, czego nie robią w Szwecji. Miałem auta z Danii i stan techniczny był w miarę ok , natomiast od spodu trzeba było robić konserwację. Za to w Szwecji też trzeba poprawić czasem konserwację ale nie ze względu na rdze od spodu ale na "wypiaskowanie" ,bo sporo jest tam dróg szutrowych i konserwacja zostaje lekko przytarta od kamyczków.
artur73
Awatar użytkownika

13 Mar 2023, 20:13

w Danii prawie każde auto jest konserwowane, czasami są auta w świetnym stanie blacharskim a czasami w gorszym ,to samo mogę powiedzieć z Autami z niemiec , w niemczech też mają dostęp do morza , czy z Austrii też po alpach jeżdzą, we włoszech też może jest... Generalnie to każdy egzemplarz trzeba oceniać indywidualnie,
toyman40
Stały forumowicz