B segment - do 20-22 tys. zł, które ma 5 drzwi i da radę go zagazować

09 Mar 2023, 14:10

Auto nr 3 w chacie i dla żony.
Oczywiście mam swoje typy ale temat zakładam na prośbę żony ,która chce zweryfikować moje wybory "u mądrzejszych" :D .
U mnie kryterium jest jedno oprócz wymienionych... przebieg. Im mniej tym lepiej. Max 150 tys.km. Wyposażenie mnie nie interesuje ,bo klimę ma każdy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Mar 2023, 14:28

Sam przerabiam temat i wygląda na to, że segment b jest o wiele bardziej zróżnicowany niż myślałem.
Po selekcji przeprowadzonej zarówno na podstawie argumentów merytorycznych jak i mojego widzimisię została mi ar mito (ale tu 3d) i suzuki swift.

BTW fiat panda to niby segment A ale gdyby udało się znaleźć 3 gen to naprawdę fajny pomykacz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Mar 2023, 23:09

artur73 napisał(a):Max 150 tys.km
:lol: w jakimś starym chrupku 150 000km to po co wogóle na to patrzeć,
Mój ojciec kupił starego avensisa 340 000km i ma duzo powymieniane, wymienia tylko fitry i olej i tłucze kilometry i nic się nie dzieje
A byliśmy oglądać auto które miało rzekomo 200 000km to żygał olejem przez wydech i generalnie zajechany w 3 ...py
Więc generalnie ostatnim kryterium na które kazałem patrzyć przy aucie do 15 000zł był przebieg...może mieć i nawet 500 000km ale żeby był w 100% sprawny i zadbany i serwisowany. Tyle
W aucie do 22 000zł też na to patrz.
toyman40
Stały forumowicz

10 Mar 2023, 00:02

Ale farmazony. Wiesz jaka jest różnica w jakości wykonania aut z segmentu d/e a segmentu b? Auto miejskie to nie jest stare audi a6 gdzie przy 300k nie widać było śladów zużycia. Porównaj sobie warunki w jakich przebieg jest nabijany w różnych autach.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Mar 2023, 00:33

Do puli dorzucam Mitsu Colta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2023, 09:18

toyman40 napisał(a):jakimś starym chrupku 150 000km to po co wogóle na to patrzeć,
Mój ojciec kupił starego avensisa 340 000km i ma duzo powymieniane, wymienia tylko fitry i olej i tłucze kilometry i nic się nie dzieje
A byliśmy oglądać auto które miało rzekomo 200 000km to żygał olejem przez wydech i generalnie zajechany w 3 ...py
Więc generalnie ostatnim kryterium na które kazałem patrzyć przy aucie do 15 000zł był przebieg...może mieć i nawet 500 000km ale żeby był w 100% sprawny i zadbany i serwisowany. Tyle
W aucie do 22 000zł też na to patrz.

Tylko czy te dwa Avensisy są wyznacznikiem sytuacji ogólnej na rynku ? Ja np.nienawidzę aut wytłuczonych więc szukam z małymi nalotami i nie mam problemu takich znaleźć. Trzeba mieć na uwadze cofanie liczników no ale nie przesadzajmy. Do tego autor nie szuka Priusa z których 3/4 ma 250k.km.tylko zwykłego miejskiego wozidełka.
Do tego jeżeli nie boimy się trochę przepłacić to sądzę że nie będzie problemu.

P.s.

Ostatnio sprzedawałem VW caddy pb z 07r.i z nalotem 120k.km.po instytucji państwowej i przyjechał Pan ale stwierdził że cena jest nie do przyjęcia czyli 2,5k więcej niż "podobne sztuki " a no i mój był malowany. Nie zgodziłem się na targowanie i klient pojechał.

Mocno chciał udowodnić że dobrze zrobił i po tygodniu wysłał fotę sztuki którą kupił 2k.taniej, nie malowaną, kupiona w Pl i z przebiegiem 430k.km. no ale przecież każdy dostawczy tak ma :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

10 Mar 2023, 09:34

Kupiłem kilka aut do domu w Szwecji. Tam raczej nikt nawet nie pomyśli o kręceniu licznika. Małe auta mają często niższe przebiegi niż segment D. Tak więc można kupić auto z przebiegiem 150 tys. i to bez problemu.
Najlepiej dla mnie byłoby gdyby to auto miało 5 drzwi.
Są takie auta.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Stary silnik z MPI i z turbinką dobry pod lpg ale...problem w tym modelu jest taki ,że trzeba by pruć podłogę pod zbiornik lpg albo montować butlę w bagażniku...
Punto jest niezłe z 1,4 77KM pod lpg.
Alfa Mito ale tu niestety 3 d.
Corsa D z 1,4 -ale mała dostępność. Więcej z 1,2 tyle, że słaby do latania po eS-kach (bo tak żona dojeżdża do pracy).
Ciekawi mnie jak z Yarisem pod lpg albo z Polo..?
artur73
Awatar użytkownika

10 Mar 2023, 09:36

Colt do lpg ??
artur73
Awatar użytkownika

10 Mar 2023, 10:30

Jeżeli bierzesz pod uwagę Yarisa albo colta to odpuściłbym Clio i corsę :ok:

Sporo pisania o coltach i Yarisach ale ogólnie przyjmują LPG i są nudne ale pewne.

W przypadku Yarisa szukałbym 1,3 albo 1,8 z przewagą 1,3.

Jak coś to potem Ci napisze więcej info o jednym i drugim.

Z aut JP można rozważyć mazdę 2 1,3/1,5.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2023, 20:55

artur73 napisał(a):Tam raczej nikt nawet nie pomyśli o kręceniu licznika. Małe auta mają często niższe przebiegi niż segment D. Tak więc można kupić auto z przebiegiem 150 tys. i to bez problemu.

można , ja sprowadzam z DK, i za duzo mniejszy przebieg jest dużo wyższa cena, niestety coś za coś
Aleee.....
Zdarzały mi się auta przykładowo z przebiegiem 250000km i w super stanie wizualnym i technnicznym oraz takie które miały 90000km i silnik padniety, lub generalnie rzecz biorąc zaniebdane
toyman40
Stały forumowicz

13 Mar 2023, 10:44

Auta z DK są obarczone ryzykiem przedwczesnej korozji. Często stoją "przy morzu" i słone opary robią swoje .Poza tym walą w Danii sól na drogi, czego nie robią w Szwecji. Miałem auta z Danii i stan techniczny był w miarę ok , natomiast od spodu trzeba było robić konserwację. Za to w Szwecji też trzeba poprawić czasem konserwację ale nie ze względu na rdze od spodu ale na "wypiaskowanie" ,bo sporo jest tam dróg szutrowych i konserwacja zostaje lekko przytarta od kamyczków.
artur73
Awatar użytkownika

13 Mar 2023, 21:13

w Danii prawie każde auto jest konserwowane, czasami są auta w świetnym stanie blacharskim a czasami w gorszym ,to samo mogę powiedzieć z Autami z niemiec , w niemczech też mają dostęp do morza , czy z Austrii też po alpach jeżdzą, we włoszech też może jest... Generalnie to każdy egzemplarz trzeba oceniać indywidualnie,
toyman40
Stały forumowicz